Pasti anda sudah terbiasa mendengar atau menyanyi-nyanyi sendirian lagu ‘Havana’ yang dinyanyikan oleh penyanyi Amerika Syarikat iaitu Camilla Cabello.

Havana merupakan sebuah bandar yang menjadi ibu negara untuk sebuah negara yang terletak di kepulauan Carribbean iaitu Cuba. Cuba merupakan sebuah destinasi pelancongan yang sangat menarik untuk dikunjungi dan seharusnya diletakkan dalam senarai negara percutiaan yang perlu lawati!

Menerusi perkongsiaan daripda Ayu Hasman ini diharap boleh memberi anda idea untuk bercuti di Havana akan datang.

Lost in Havana Oh Na Na

Saya ni mudah terpengaruh kalau tengok movie. Bukan terpengaruh dengan jalan cerita atau watak. Tapi lebih kepada terpengaruh dengan filming location sesebuah drama mahupun filem. Disebabkan terpengaruh dengan movie fast & furious dan kdrama encounter, saya pun tersampai lah di bandar Havana dengan tak sengaja.

IKLAN

Bukan sahaja tersampai dengan tak sengaja, malah tersuka, terpaut dan terjatuh hati dengan tak sengaja. Gittuuu…Secara jujurnya saya ni bukan lah jenis ‘city-person’. Saya lebih suka kepada kawasan pergunungan, laut dan hutan. Tapi bila sampai Havana, tak tau kenapa ada satu perasaan lain tetibe rasa ‘eh, bestnya tempat ni!’ Maybe sebab bangunan dia colorful kot. Terasa macam meriahnya hidup. Ditambah pulak dengan kehadiran kereta-kereta antik. Memang terbaik. Niat dihati nak try drive. Tapi driver kereta antik tu tak kasi la pulak. Dia kasi posing acah-acah drive je.

Disini saya share kan serba sedikit info dan tips mengenai Cuba & Havana:

  • Pemegang passport Malaysia tak perlu apply visa untuk memasuki Cuba.
  • Masyarakat dorang jenis laidback, chill2 je. Pastu takde nak buat muka pelik bila tengok kitorang yang bertudung ni. Jalan waktu malam pun tak takut. InsyaAllah selamat.
  • Dari segi makan pula, tak jadi masalah. Since negara ni dikelilingi laut, lobster, ikan dan semua hidupan laut semuanya murah. Satu set nasi, medium size lobster dan air harganya lebih kurang RM50.
  • Currency kat Cuba ada dua. Satu Cuban Peso (CUP) dan satu lagi Cuban Convertible Peso (CUC). Untuk tourist macam kita, kena pakai CUC. nilai CUC ni lebih kurang macam USD. 1 CUC = 1.05 USD. Agak mahal sebenarnya bila pakai CUC compare to CUP. Tapi ni merupakan cara mereka untuk menstabilkan ekonomi negara. Dah nak sangat datang negara dorang, layankan aje la ye. Kalau nak jimat, korang boleh withdraw duit pakai kad bigpay. Exchange rate lagi best dan tak perlu nak beratur di bank untuk tukar duit. Queue kat bank tak pernah tak panjang. Yang belum ada bigpay, boleh download di smartphone korang dan masukkan referral code ni untuk dapatkan cash RM10 (REFERRAL CODE : EXWRHCG1JQ).
  • Untuk penginapan, saya suggest untuk menginap di kawasan centre La Habana. Ada banyak choice kat sini. Dari backpackers hostel hingga lah ke hotel 5 bintang. Boleh pilih ikut bajet masing-masing. Macam haritu kitorang stay kat Sevilla Hotel.
  • Since haritu kitorang stay kat kawasan centre Old Havana, semua tempat menarik within walking distance. Kalau rasa macam malas nak menapak, kitorang naik beca. Harga beca bermula dengan 2 CUC dan kalau korang ramai, bolehlah tawar mintak murah. Hehe..
  • Dari segi internet, sangat lah terhad untuk tourist. Walaupun korang stay kat hotel 5 bintang, tiada istilah free wifi disini. Korang kena beli kad pra-bayar yang harganya 1 CUC untuk 1 jam. Haritu terpikir juga nak beli simcard. Tapi bila tanya harganya, memang tak berbaloi sebab terlalu mahal.
  • Since internet limited, pastikan korang download siap-siap offline maps. Saya download maps.me. Alhamdulillah, memang sangat membantu. Dapatlah sampai ke masjid dengan jayanya.

Aktiviti menarik di Havana?

1. Berjalan tanpa hala tuju di Old Havana. Korang akan jumpa banyak lokasi dan bangunan insta-worthy.

2. Join antique car city tour (30CUC/car). Sambil dapat merasa naik kereta antik tahun 1950an, sambil tu juga korang berpeluang untuk tahu dengan lebih mendalam sejarah Cuba. Kebanyakkan pemandu kereta antik ni pandai berkomunikasi dalam bahasa inggeris. So time ni la korang boleh tanya macam-macam.

3. Menikmati secawan kopi Cuba. Perghh memang piaw terangkat. Dia punya likat memang tak boleh blah

4. Join salsa class / lepak layan salsa. Actually kebanyakkan tempat makan memang ada live performance salsa. So sambil makan, boleh la korang tengok dorang bersalsa. Cuma nak pesan, wajib untuk bagi tips walaupun korang sebenarnya taknak pun tengok dorang menari. Tipping adalah WAJIB

5. Setiap malam jam 9, di La Cabana Fortress akan ada satu ceremony cannon firing. Korang boleh tengok secara depan-depan tentera dorang berarak dan macam mana dorang pasang peluru meriam.

6. Aktiviti lain, korang google je la. Sebab yang lain tu tipikal tourist attraction. Hahaha

Klook.com