Berkunjung ke Entopia bagai berada di alam fantasi apabila dikelilingi dan dikerumuni rama-rama pelbagai spesies yang cantik dan berwarna-warni.


Pengunjung ke sini boleh merasai pengalaman bersiar-siar dengan lebih 15,000 rama-rama serta berpeluang melepaskan serangga yang sudah dewasa itu ke habitatnya. Dikelilingi 200 spesies tumbuhan, air terjun, kolam dan gua buatan, pengunjung boleh merakamkan gambar kenangan bersama rama-rama serta menikmati makanan di restoran berlatarkan keindahan sebahagian Natureland dan rama-rama berterbangan. Jika mahu merasai pengalaman ala ‘avatar’, Cocoon tempatnya apabila terdapat sebahagian ruang pameran gelap dikenali sebagai Pandora Forest, hanya disinari kerlipan lampu malap seperti berada di hutan pada waktu malam.

Ini antara perkongsian daripada Nurul Farhana / Ig: @farhanayussuf pengunjung yang berkesempatan melawat ke destinasi ini selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu. Jom baca.

Kalau korang ke Teluk Bahang, korang pernah tertanya-tanya tak apa yg ada di sebalik sangkar Entopia tu? Sama la mcm aku. Teringin nak tahu apa yg ada dalam tu. Tapi bila usyar harga tiket, hmm.. baik aku pergi makan nasik kandaq. Tapi sejak Penang ada buat promosi 50% utk beberapa tempat menarik, apa lagi, terus kami laki bini decide nk pergi melawat.

Harga asal RM49, selepas promosi:

  • RM24 utk dewasa
  • RM14 utk kanak2
  • RM14 utk warga emas

Jadi pendapat aku lepas mghabiskan 2 jam dalam sangkar ni, berbaloi kalau pergi dengan harga promosi. Kurang berbaloi kalau pergi dgn harga asal. Tapi untuk kanak-kanak aku rasa diorang akan suka, sbb aku pun teruja jugak. Kawasan dia takdelah besar sangat, terbahagi kepada beberapa kawasan, ada 2 tingkat. Dan bukan semua kawasan dipenuhi dengan rama-rama. Banyak juga haiwan dan serangga lain yg kita boleh tengok. Termasuk la ular, scorpion, labah2, katak dan banyak lagi. Dekat tingkat 1 kebanyakannya kawasan pameran. Agak menarik untuk kanak-kanak dan utk sesiapa yg suka membaca. Yg pastinya bukan aku la, aku minat tangkap gambo je.

IKLAN


.

IKLAN


.


.

IKLAN


.


.


Peringatan:

  • Since dalam tu adalah rama-rama, kawasan open tapi dalam sangkar, kawasan dalam tu agak panas ye. Masuk sekejap pun dah berpeluh-peluh laki bini. So yang bawak anak kecik tu boleh la bawak kipas mini untuk keselesaan.
  • Promosi 50% hanyalah kepada warga Pulau Pinang yg mempunyai IC 07,34,35. Ataupun, korang yg mana kerja Penang, and ada alamat rumah sewa Penang, boleh la korang tunjuk bil api / bil air rumah sewa korang. So boleh la menikmati separuh harga tu.

Untuk maklumat lanjut layari FB Entopia by Penang Butterfly Farm