Ikan Bayan, warnanya biru dan sangat menarik. Tetapi pengguna disaran agar tidak membeli dan memakan ikan biru di pasaran kerana ia akan mengganggu ekosistem terumbu karang laut.

Kalau Pergi Pasar Atau Makan Di Restoran, Tolong Jangan Beli & Makan ‘Ikan Biru’ Ni!

Ikan bayan, atau dipanggil ‘parrotfish’ adalah spesis yang memakan lumut dan rumpai sekitar terumbu karang, menurut laman Facebook kesihatan Public Health Malaysia. Tanpa kehadiran ikan ini, rumpai laut yang merimbun akan menyebabkan terumbu karang terlindung dari cahaya matahari dan seterusnya menyebabkan kematian batu karang.

Kalau Pergi Pasar Atau Makan Di Restoran, Tolong Jangan Beli & Makan ‘Ikan Biru’ Ni!

Kajian dari Institut Oceanografi Universiti California mengesahkan bahawa apabila semakin banyak spesis ikan pemakan alga seperti ikan bayan, karangan laut akan tumbuh dengan lebih cepat.

IKLAN

Sumber dari Fii Tee:

Kalau Pergi Pasar Atau Makan Di Restoran, Tolong Jangan Beli & Makan ‘Ikan Biru’ Ni!

Tolong elakkan beli, makan dan tangkap Parrotfish (Scaridae) ataupun nama melayunya Ikan Ketarap/Bayan. Selalu nampak ikan ni dijual di pasar basah. Ya, memang ada yang kata ikan ini sedap tapi, parrotfish ni semakin lama semakin berkurang dan ianya adalah antara ikan terpenting di ekosistem terumbu karang. Bila berlakunya boikot, maka tiada lagi pihak yang akan menjualnya.

IKLAN

Kalau Pergi Pasar Atau Makan Di Restoran, Tolong Jangan Beli & Makan ‘Ikan Biru’ Ni!

Ikan bayan mempunyai bentuk mulut bermuncung dengan gigi yang khusus untuk memakan rumpai-rumpai laut dan parasit yang tumbuh di batu karang yang hidup. Rumpai laut adalah antara penyebab utama kematian batu karang (rumpai akan bersaing bersama zooxanthellae yang hidup di batu karang bagi mendapatkan cahaya matahari). Dan jika rumpai ini tidak dimakan oleh ikan (parrotfish), maka batu karang akan mati.

IKLAN

Kematian batu karang akan merosakkan ekosistem karang dan lalu boleh mengakibatkan menjejaskan ekosistem laut itu sendiri. Laut yang mati lambat laun akan mengakibatkan daratan turut mati.

Ikan Bayan menghabiskan 90 peratus waktunya dengan memakan rumpai di permukaan coral. Dan hasil buangan (tahi) ikan ini dikeluarkan dalam bentuk pasir. Dan mampu menghasilkan 100kg pasir setahun sepanjang hayatnya! Bayangkan betapa banyaknya pasir akan diperolehi jika ikan ini tidak diganggu. Maybe boleh membantu mengurangkan hakisan pasir.

Sudah tibanya pelbagai pihak menyuntik kesedaran kepada nelayan untuk tidak lagi menangkap ikan ini. Banyak lagi ikan di luar sana, tolong biarkan ikan comel ini hidup di terumbu karang. Terumbu karang memerlukan mereka untuk terus hidup dan terus berkembang demi ekosistem laut yang sihat.

Info kredit:
http://www.talkaboutfish.com/red-fishes-basses…/parrotfish
https://blogs.iadb.org/caribbean…/en/red-snapper-maybe/

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI