Tiga lagi negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan mula memberi beberapa kelonggaran terhadap premis makanan. Namun perlu mengikut beberapa prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan negeri masing-masing.

PULAU PINANG

Pulau Pinang beri kelonggaran orang ramai untuk makan di hotel, pasar raya atau francais restoran makanan segera seluruh negeri itu mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan. Kebenaran makan dalam premis seperti hotel, pasar raya dan francais restoran makanan segera akan dibuat secara berperingkat bermula 15 Mei 2020.

IKLAN

Ia selaras dengan pelaksanaan Fasa Pembukaan bagi Strategi Pemulihan Berperingkat Pulau Pinang yang diumumkan. Bagi premis makanan lain-lain kategori, kebenaran makan di dalam premis bakal diperhalusi berdasarkan nasihat daripada JKNPP pada Fasa 2 kelak dan masih belum dibenarkan.

IKLAN

KEDAH
Kedah & Pulau Pinang Mula Benarkan Orang Ramai Makan Di Premis Makanan. Kelantan Beri Kelonggaran Operasi Kedai Makan Hingga Jam 10 Malam

Negeri Kedah juga membenarkan orang ramai untuk makan dan minum di premis makanan bermula hari ini. Waktu operasi bagi restoran bukan Muslim ialah dari 8 pagi hingga 10 malam manakala bagi restoran Muslim untuk sepanjang Ramadan operasi dibenarkan dari 3 petang hingga 10 malam.

IKLAN

KELANTAN

Semua restoran dan kedai makan di Kelantan dibenarkan beroperasi dari jam 3 petang sehingga 10 malam, berbanding hanya setakat 6.30 petang sekarang. Bagaimanapun katanya kebenaran itu adalah untuk jualan makanan secara bungkus sahaja. Makan di restoran masih tidak dibenarkan.
Bermula hari raya ketiga nanti, pengusaha kedai makan dan restoran akan dibenarkan beroperasi dari 7 pagi hingga 10 malam mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan.
Kedah & Pulau Pinang Mula Benarkan Orang Ramai Makan Di Premis Makanan. Kelantan Beri Kelonggaran Operasi Kedai Makan Hingga Jam 10 Malam

Sumber: Bernama