Kita sekarang digemparkan dengan tragedi tsunami yang melanda selatan Sumatera dan barat Pulau Jawa semalam.

Menurut angka terkini, 62 orang dilaporkan meninggal dunia manakala 584 yang lain cedera apabila tsunami susulan daripada letusan gunung berapi melanda kawasan terbabit.

Jurucakap Agensi Bencana Kebangsaan, Sutopo Purwo Nugroho berkata, ratusan bangunan musnah disebabkan ombak yang melanda kawasan perairan selatan Sumatera dan barat Pulau Jawa, kira-kira jam 9.30 malam waktu tempatan.

Keadaan itu menyebabkan pelancong dan penduduk yang berada di tempat kejadian lari bertempiaran untuk menyelamatkan diri.

Pasukan mencari dan menyelamat sekarang sedang berusaha untuk mencari 584 lagi mangsa yang cedera dan tertimbus di bawah runtuhan bangunan.

IKLAN

Gambar yang disiarkan televisyen tempatan menunjukkan gelombang kuat itu memusnahkan atap besi, kayu, serpihan dan sisa runtuh dari kawasan pedalaman di pantai Carita, sebuah kawasan pelancongan terkenal di pantai barat Jawa.

Menurut pihak berkuasa, tsunami yang berlaku mungkin tercetus oleh gelombang pasang surut yang tidak normal akibat bulan penuh dan tanah runtuh di dasar laut susulan letusan gunung berapi Anak Krakatoa.

IKLAN

“Gabungan ini menyebabkan tsunami tiba-tiba melanda pantai,” kata Sutopo sambil menambah agensi geologi Indonesia sedang berusaha menentukan punca ia berlaku dan angka kematian dijangka meningkat.

Rakaman video yang disiarkan di Sutopo di media sosial menunjukkan penduduk panik dan masing-masing melarikan diri ke kawasan lebih tinggi.

IKLAN

Terdahulu, pihak berkuasa Indonesia mendakwa gelombang itu bukan tsumai tetapi gelombang pasang surut dan meminta agar masyarakat tidak panik.

Sutopo kemudian meminta maaf berikutan berlakunya kesilapan itu di Twitter. Tidak berlakunya gempa bumi menyukarkan untuk menentukan punca awal kejadian itu.

“Sekiranya terdapat kesilapan awal, kami minta maaf,” tulisnya. – AFP

Foto: New York Post

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI