Kesempatan berkunjung ke dua negara yang kaya dengan sejarah tamadun Islam memberikan pengalaman indah buat Amirul Awal Ibrahim. Negara Maghribi atau Morocco dan juga Sepanyol menjadi destinasi pilihan berkelana selama 15 hari di sana.

Lengkap dengan pelbagai informasi sepanjang perjalanan, Amirul banyak menggunakan perkhidmatan bas untuk pengangkutan di sana selain berpeluang menginap di Riad iaitu rumah tradisional di Morocco dihiasi taman indah dan kaya dengan senibina asli mereka.

Turut berkongsi makanan-makanan enak yang dimakan ketika pengembaraannya, trip pada musim panas kali ini dirasakan cukup bermakna kerana dapat menjelajah lebih banyak tempat menarik yang ada di dua negara ini ekoran waktu siang yang lebih panjang dari waktu malam.

Morocco n Spain Summer Trip, Jun 2022

Sekadar berkongsi My trip Jun lepas ke Morocco dan Spain (Southern Region – Andalusia) selama 15 hari. Menjejak sejarah dan tamadun Islam di Morocco dan khilafah Islam di Andalusia, Spain. Maksudnya, trip ini banyak melihat old town, kota, istana lama dan budaya tempatan.

Saya bermula dari Casablanca (1) – Marrakech (3) – Fez (2) – Chefchoune (1) – Tangier – Seville (2) – Ronda (1) – Granada (2) – Cordoba (1) – Madrid (1).

Kebanyakan destinasi saya menggunakan bas kecuali dari Casablanca ke Marrakech dan Ronda ke Granada menggunakan train, Tangier ke Seville menggunakan flight lewat mlm Ryaair hanya dgn €8.. jika di Morocco saya menggunakan bas CTM, paling selesa.

IKLAN

Di Marrakech, anda boleh spend lebih dari 3 hari jika anda berhasrat untuk melawat luar bandar Marrakech, ke Sahara Desert atau Mount Atlas dan banyak lagi tempat menarik yg lain di situ.

Morocco sangat special di hati saya kerana Moroccan sangat mesra dan ramah, Hehehe… tapi mereka hanya fasih berbahasa arab dan French. Makanan mereka sangat sedap dengan hidangan Tajiin, Tanjier dan Kuskus. Semua ni anda bole nikmati di Jama Al-fna Night Market di Marrakech, food heaven!! Jika di Morocco rugi jika anda pilih hotel sebagai tempat tidur kerana Riad adalah identiti penting di Morocco, cantik ibarat rumah dalam taman. Murah.. pilihlah Riad yang terletak dalam old town di Marrakech, Fez dan Chefchaoune kerana senang untuk ke tempat2 menarik dan makan2. Old town sangat special kerana anda seolah2 berada seribu tahun ke belakang, tenggelam dalam kota lama bekas pusat pemerintahan kerajaan2 lama di Morocco. Di dalam old Town ini anda akan sesat dalam kesesakan kedai2 dan rumah2 lama, di dalam 1001 lorong. Di dalam old Town ini, kita seolah2 terperangkap dalam tembok dan dinding bangunan yang lama yg kelihatan usang dimamah masa. Namun di sebalik tembok dan pintu2 kayu tersebut ada riad2 yang cantik rekabentuk dalamannya berserta taman kecil sebagai laman rumah mereka, dan di dalam tembok usang tersebut jualah terselit istana2 lama yg berusia hampir seribu tahun dgn ukiran dinding dan bumbung yang sangat detail dan unik.. (lebih cantik dan halus berbanding yang terdapat di Istanbul, di mata saya…). Di Istanbul tu bangunannya cantik dari luar dan dalam… tapi jika di banding secara dalaman, senibina Morocco lebih halus dan unik. Senibina ini jugalah yang terdapat sebahagian besarnya di Andalusia Spain yg dipengaruhi oleh senibina Moorish.

Jika anda suka barang2 kulit, bolehlah ke Fez, terdapat tempat memproses beg / jaket dari kulit kambing yg murah!! Dikatakan cara memproses masih menggunakan cara lama sejak seribu tahun lalu. Tapi jika ke Fez, anda wajib menggunakan khidmat tour guide, bukan apa… takut tersesat dalam old town tu. Ada beribu2 lorong kecil… dan 14 pintu kota jika tak silap yg berada dalam tu. Yg paling Best, kat sini ada byk buah2 mediteranean yg di jual di pasar2 dengan harga murah. (Saya selit foto di bawah).

Di Chefchoune ada view yang sangat cantik, Blue City… rumah2 yang dibina tepi lereng bukit yg dicat dekat warna biru muda.. Populasi Chefchoune semakin padat sejak pengusiran orang Islam dan Yahudi oleh Spanish, semasa kejatuhan kerajaan Islam Andalusia 500 tahun dahulu, lebih kurang gitu la masanya. So… mereka telah lari ke Morocco untuk menyelamatkan diri dari dibunuh atau dipaksa memeluk Kristian. Tetapi perjalanan dari Fez ke Chefchaoune agak jauh juga dan melalui jln2 yg berbukit2, ala2 nak ke Cameron Highland gitu le.

IKLAN

Perjalanan ke Tangier hanyalah utk ke airport , utk ke Seville Spain. Dekat sahaja ke Seville Spain dgn Flight… 45 minit. Ada option lain… menggunakan feri dari Tangier port ke Tarifa atau Gibraltar di Spain. Tetapi saya malas, sebab nak jimat masa…

Di Andalusia, temanya tetap sama. Mengamati sejarah khilafah Islamiah melalui bangunan2 lama dan istana pemerintah Islam dahulu… perlu diketahui bahawa Islam berkuasa di Andalusia selama 800 tahun …. lama!!! Sejak dari dinasti Umayyah hinggalah berakhirnya dinasti Abbasiyah. Tapi sejarah di Andalusia ni agak kompleks untuk diceritakan… panjang, bermula dari penguasaan oleh org Arab pada 90 hijrah hinggalah kekuasaan dari Afrika utara (Morocco)…. tamat apabila kekuasaan khilafah di pegang oleh Uthmaniyyah di Turki. Di Cordoba Spain, pernah suatu ketika menjadi pusat Khilafah Islam. Cordoba sendiri pada waktu itu mempunyai masjid terbesar di Eropah, yg sekarang ini telah bertukar menjadi gereja. Maaf jika ada fakta yg kurang tepat, tapi secara kasarnya dan ringkasnya begitulah.

Di Spain, jika ada ke Seville, Cordoba, Granada, Malaga atau Toledo malah di Valencia juga rasanya… akan ada bangunan or istana yg membuktikan kekuasaan Islam dahulu masih terpelihara.. sgt cantik. Di Granada, saya spent almost 5 jam melawat Istana Alhambra. Dikatakan alhambra ni merupakan tarikan paling utama di Sepanyol. Tenggelam dlm keindahan senibina dan kecantikan gardennya… tak rugi pun bayar tiket yang mahal sikit. Mesti tengok.

IKLAN

Di Seville pun , istananya (Real Alcazar of Seville) pun tak kalah cantiknya.. memang tak cukup la 3 jam duk memusing2 dalam tu.. pergilah pepagi… tak ramai org lagi waktu tu….

Perjalanan saya musim summer sangat berbaloi, bulan Jun belum terlalu panas… masa panjang… bayangkan 9.45mlm baru masuk waktu maghrib. So, berapa banyak masa anda boleh spend untuk jenjalan… makan… bergambar… tanpa rasa kelam kabut. Biasanya jam 3 ptg hingga 6 ptg saya akan balik hotel sekejap untuk rehat2 ..

Makan2 di Andalusia region, Spain ni takde masalah… restoran Arab n Morocco banyak je. Menunya sama sahaja mcm di Morocco.. cuma mahal sikit la. Tajiin, Paila, kuskus, kebab… pilih n bayar.