SaPa sebuah bandar yang berada di Wilayah Lao Cai di Barat Laut Vietnam, merupakan sebuah bandar yang terkenal dengan bentuk muka bumi bergunung-ganang dan mempunyai cuaca yang sejuk serta segar.

Membuat trip secara solo selama lima hari ke Sapa, bagi Helmi Baharum destinasi tersebut merupakan tempat paling cantik di Vietnam. Lebih menarik lagi ketika kunjungannya itu, dia berkesempatan berada di penghujung musim sejuk transisi ke musim sakura atau musim bunga di bahagian Utara negara Vietnam.

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa! Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Berkongsi Itinerari lengkap dengan bajet selama mengembara lima hari di sana, jejaka ini turut berkongsi gambar-gambar cantik sepanjang dia berada di sana. Pemandangan yang memukau dan cukup indah untuk dikenang.

Bagi yang ingin bercuti atau mengembara ke Vietnam, jangan lupa untuk jejakkan sendiri kaki ke Sapa dan lihat sendiri keindahan alam yang ada di sini. nak info menarik boleh juga refer itinerari dan bajet yang dikongsikan oleh Helmi ini.

SaPa Tempat Paling Cantik di Vietnam

𝗗𝗜𝗠𝗔𝗡𝗔𝗞𝗔𝗛 𝗧𝗘𝗠𝗣𝗔𝗧 𝗣𝗔𝗟𝗜𝗡𝗚 𝗖𝗔𝗡𝗧𝗜𝗞 𝗗𝗜 𝗩𝗜𝗘𝗧𝗡𝗔𝗠? 𝗝𝗔𝗪𝗔𝗣𝗔𝗡 𝗠𝗨𝗞𝗧𝗔𝗠𝗔𝗗𝗞𝗨 𝗣𝗔𝗦𝗧𝗜𝗟𝗔𝗛 𝗦𝗔𝗣𝗔

𝗥𝗮𝗻𝗴𝗸𝘂𝗺𝗮𝗻 𝐒𝐨𝐥𝐨𝘁𝗿𝗶𝗽 𝗵𝗮𝗿𝗶 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗽𝗮𝗱𝗮𝘁 𝗵𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮 𝗙𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶

𝗱𝗶 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗵𝘂𝗷𝘂𝗻𝗴 𝗺𝘂𝘀𝗶𝗺 𝘀𝗲𝗷𝘂𝗸 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝘀𝗶 𝗸𝗲 𝗺𝘂𝘀𝗶𝗺 𝘀𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮/𝗯𝘂𝗻𝗴𝗮 𝗱𝗶 𝗩𝗶𝗲𝘁𝗻𝗮𝗺 𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝗨𝘁𝗮𝗿𝗮

Tiket flight sebenarnya ‘tersasul’ beli RM280 return Airasia+ 1000 points.

Vietnam Travel Simcard Vinaphone Shoppe (kedai:Happy Travel Sim) RM18.90 5 hari/10GB.Prestasi yang sangat cemerlang hampir semua lokasi ada line dan CS kedai tiptop.

GroundCost lebih kurang 2Juta VND all in cost (RM370)

Hotel/Persiapan awal beli di KLOOK kesemuanya 8% off sempena CNY RM450

Jumlah besar plus minus RM1,100.Termasuk flight,trasport, meals,souvenier,etc.

Route destinasi: KL-Hanoi-Ninh Binh-Hanoi-Sa Pa-hanoi-KL

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

𝟏𝟎/𝟎𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐉𝐮𝐦𝐚𝐚𝐭):

KL-Hanoi flight awal pagi 6.05am-8.15am (3jam10minit)

Motor Taxi dari Hanoi Airport-Hotel-Central Circus Hanoi-220K VND.

Check in Hotel Top Floor Hostel,Hanoi RM20.80. Hostel terpaling best di Hanoi dekat dengan stesen keretapi Hanoi,siap bagi Maggie,kopi,tea dan toiletries.Katil jenis double bed dan ada fan private.

9.40am naik shared limousine Hanoi-Ninh Binh direct ke Hang Mua Caves untuk trip hiking/ RM24.50 book di Klook.Free air minuman,paling

mantap

jiwa seat dia boleh mengurut sepanjang trip.

Sarapan pagi di restoram.Nasi Ayam Airasia dan Kopi 30K VND.

Hiking Hang Mua Caves,Ninh Binh 100K VND beli di kaunter.Lawa betul pemandangan di sini.Macam nak repeat masa musim panas.Masuk-masuk je terus diberikan 2 tin kopi sempena promosi.

IKLAN

Hang Mua Caves:Pendakian yang mudah melalui 500 anak tangga yang tidak terasa kerana disajikan pemandangan yang mempesona di setiap langkah perjalanan,alih-alih dah sampai ke puncak.Ada 2 puncak di sini,satu nya ada semacam pagoda tinggi dengan pemadangan sawah padi dan bandar Ninh Binh manakala yang satu lagi ni ada patung naga yang memanjang , di sini padu gila pemandangan karst perbukitan batu kapur dengan sungai mengalir di kaki bukitnya,namun harus diingatkan pendakian di sekitar patung naga ini berbahaya kerana bercuram dan perlu ekstra hati-hati.Di bawah kaki bukit ini terdapat satu gua kecil yang gelap.

3.00PM: Pendakian Hang Mua tamat dan balik ke bandar Ninh Binh ,

Naik Teksi 80K VND (bargain).Makan depan stesen keretapi 40K VND dan menunggu masa untuk pelepasan keretapi.

4.30PM: Keretapi bergerak Ninh Binh ke Hanoi/ RM24.50 seat type/Baoulau web.

Sampai di hostel untuk makan,rehat dan mandi.

9.40PM: Naik bus doraemon dari Hanoi ke Sa Pa/RM35.90 beli di Klook.

Tidur dalam bas.Pengalaman menaiki sleeper bus di Hanoi ke Sapa menarik sekitar 6-7 jam/300KM+ dengan 2-3 kali pemberhentian di RnR tidak terlalu rasa penat terlebih lagi di malam hari terasa waktu begitu cepat berlalu.Bas ini sangat selesa dengan aircond dan curtain perbidai meberikan nilai privacy yang lebih serta dibekalkan dengan air mineral dan selimut.

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa! Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa! Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

𝟏𝟏/𝟎𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐒𝐚𝐛𝐭𝐮):

Tiba di Sa Pa Town sangat awal sekitar jam 5 pagi.Terus terpesona dengan kesejukan bandar ini di bawah suhu 10 darjah celcius dengan keindahan bunga sakura di tepi-tepi jalan, walaupun ia tidak terlalu banyak

Jalan kaki dari stesen bas Sa Pa melalui tasik dan kemudian ke hotel dengan beg yang berat,jalan bercuram 1KM lebih dan suhu yang dingin di subuh hari memberikan cabaran dan pengalaman yang diingati.

7AM-Check in Tubotel SaPa (by requested in advanced) dan wajib checkout 24-hrs policy terpakai/RM56. Kepuasan hotel 11/10! Mana tidaknya dah lah harga murah,pemandangan cantik,staff baik,ada pool,lokasi dekat dengan bandar.Tidak seperti di Tubotel Langkawi, di sini tandasnya ada di dalam tube ini juga! Malah dibekalkan kesemua keperluan asas hotel di sini dan biliknya agak besar untuk jenis kolong begini,bukak je pintu bilik terus nampak banjaran Gunung Fansipan berdiri megah.Highly Recomanded lah hotel ini senang cakap.

9PM-Bergerak keluar dari hotel bersama Zul yang baru kenal tadi malam di stesen bas,TQ Zul belanja abang makan mi segera di saat pagi kebuluran di hotel.Singgah sebentar memberli baju tradisional etnik Hmong/90K VND.Kemudian kami ambil motor sewa RM17.90/Klook di belakang Sun Plaza.Isi petrol 50K VND.

CatCat Village/150K VND. Menunggang motorsikal dari Sa Pa ke sini tidak terlalu jauh namun terasa begitu lama kerana melalui jalan berelereng bukit dan terlalu sesak dengan orang ramai untuk ke sini.Kampung ini sangat cantik namun kerana terlalu ramai dan panas ketika ini menjadikan terasa sedikit penat ditambah belum mendapat tidur sempurna sejak malam tadi.Beli tshirt SaPa 50K VND tapi baju ni tak tahu hilang kemana tercicir tak sempat pakai, huhu.

Perjalanan pulang ke SaPa kami ke restoran Vegetarian (100% vege) Thong Dong Vegan Branch-1/Makan nasi vege pelangi dan kopi ais 110K VND dan .Untuk pengetahuan di saat ini tiada restoran di SaPa yang halal.

Rehat di hotel dan tidur melepaskan lelah dari semalam bekerja keras.

5.30PM: Swing SaPa/Free. Tidak tahu kenapa kaunter tu tak minta bayaran,dia bagi je masuk.Rasa-rasa kalau diminta bayaran yang munasabah di sini juga adalah berebaloi kerana disediakan beberapa spot OOTD yang menarik terutamanya arca sepasang kekasih yang penuh dengan maksud tersirat di situ.

IKLAN

6.30PM:Pulangkan motorsikal dan berjalan-jalan melihat nighlife di SaPa,sungguh meriah ya.Seterusnya ke Restoran Thong Dong Vegan Branch-2 makan nasi vege tofu sangat sedap/75K VND.

Malam.Berehat di hotel.

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!
rpt

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa! Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

𝟏𝟐/𝟎𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐀𝐡𝐚𝐝):

Checkout awal jam 7AM dan tinggalkan beg di receptionist.

Jalan kaki ke Sunplaza Train Station

Menaiki Tram furnicular dari Sunplaza ke MuongHoa Station/150K VND beli direct di kaunter.Merupakan harga pergi balik.Naik 7.30AM orang belum ramai sangat lagi

Menaiki Cable Car dari MuongHoa Station ke Fansipan cable car station/RM127 Klook harga pergi balik dan harus ditambah 100K sekiarnya menaiki pada pagi sabtu/hari cuti umum.Elakkan pergi pada hari-hari terbabit kerana terlalu ramai.

Hiking 700 anak tangga di Gunung Fansipan yang boleh menjadi suhu serendah bawah paras beku dengan angin kuat menjanjikan pendakian yang agak mencabar namun penuh dengan kecantikan yang menawan dapat mengurangkan rasa kepenatan.Berbekalkan hanya sebotol air dan biskut alhamdulilah saya mampu bertahan hiking daripada pagi hingga turun semula berakhir 3PM

Beli 2 Fridge Magnet Gn.Fansipan di kedai cendermata/30K VND

4.00PM makan di Restoran Thong Dong Vegan Branch-1/Noodle Vege dia sedap tak tahu nak kata,mungkin sebab kebulur juga hingga ke titisan terakhir habis/90K VND

Naik taxi motor dari pekan Sa Pa ke ValleyView Homestay SaPa/25K VND.Mulanya macam nak jalan kaki je tapi kesian pulak dia beria nak upah bawa juga.

Checkin Hotel ValleyView Homestay/RM73. Final decision, ini lah hotel yang paling best se-Vietnam! yang pernah saya pergi,jendela kacanya sahaja sebesar-besar alam mengadap Gunung Fansipan malah boleh kelihatan stesen keretapi Fansipan di atas itu apabila kabut berlalu pergi.Suasana sunrise dan sunset berdepan pintu bilik boleh digambar dengan satu perkataan je-Magical! Kepuasan hotel ini boleh bagi 10.5/10 sebab slack 1 benda je, bukan soundproof boleh dengan bunyi dari bilik sebelah dengan jelas. Secara keseluruhan sangat memuaskan di sini.Terpaling best ada tub mandi kayu di luar boleh feeling2 berendam sambil lihat pemandangan yang super cantik di luar yang sangat sejuk di bawah suhu 10 darjah celcius.

Malam-makan malam di sekitar hotel.Burger vegetarian dan kopi telur/110K VND.Sepanjang di Sa Pa ini hanya kopi telur ni je bukan jenis sayur-sayuran yang saya makan,penat tau jadi herbivor 3 hari.

Balik hotel,rehat dan tidur

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!
edf
Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!
bsh

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

IKLAN

𝟏𝟑/𝟎𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐈𝐬𝐧𝐢𝐧):

Selesai subuh panorama sunrise disini sangat lah terlalu cantik dengan tiupan kabut yang memutih macam cotton candy.Pagi-pagi layan suasana pagi di bilik/perkampungan Hmong je serta sempat ke pinggir kampung (tiada nama dalam google map) yang mana saya ketahui melalui pemerhatian dari bilik,di situ terlihat seperti pusat campsite yang masih dalam pembinaan dan belum sedia diduduki, saya bertanyakan kebenaran untuk masuk dan dibenarkan bergambar.Lembah disini adalah lokasi paling tercantik di Sa Pa.

Sarapan di hotel/25K VND

Checkout hotel dan singgah di Moana Sa pa/80K VND. Free minuman.Sebenarnya kurang berbaloi untuk ke sini dengan harganya, tapi bolehlah untuk menghabiskan sisa waktu yang ada. Lagi pula hanya bersebelahan dengan homestay.

Berjalan kaki ke Sa Pa Town.

Fridge Magent SaPA/20K VND,Nanas 20K VND dan Minuman Boba 25K VND

Menaiki bas 2PM dari SaPa ke Hanoi/RM35.90 beli di Klook.Bas Sa Pa Dragon kali ini.Pemberhentian di 2 RnR. Beli popcorn dan roti 35K VND.

Sampai Hanoi jam 8PM dan berjalan kaki ke Hotel Hanoi Discovery/ RM33.Tahap kepuasan hotel 7.5/10 sebab terjatuh di tangga dan terpelecot sakit sampai sekarang, dan sebab aircond rosak dan digantikan dengan kipas.Dari segi lokasi sangat strategik di pusat bandar dan staff yang sangat baik.

Makan malam di Yalla Kebab dan Grill/100K VND

Rehat dan tidur di hotel

𝟏𝟒/𝟎𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐒𝐞𝐥𝐚𝐬𝐚):

Happy valentine day,ya sudah jatuh cinta dengan Vietnam!

Grab motor hotel ke Batavia Cafe dengan harapan untuk bersarapan namun kecewa masih tutup pada jam 7.30am./23K VND

Jalan-jalan di Taman Botani Hanoi dan setrusnya ke Ho Chi Minh Mausoleum dan pejabar-pejabat kerajaan Hanoi yang terasa seperti di Putrajaya,tapi di sini penuh dengan pengawal dan polis jadi takut memang tak berani nak ambil-ambil gambar sebab ada kawasan ada tanda dilarang ambil gambar.

Grab motor depan kedutaan Poland-Cat Linh Metro Station/16K VND

Mencuba menaiki MRT pertama di Vietnam yang masih baru beroperasi di fasa 1 dengan jarak pelayanan yang pendek melalui hanya 12 station dan saya memilih untuk ke station terakhir di Yen Ghia Station/30K VND pergi balik.

Muzium Ho Chi Minh Trail: berjalan kaki 10 minit dari Yen Ghia Station. Fi masuk 30K VND.Sangat berbaloi bagi sesiapa yang berminat menerokai kisah sejarah Ho Chi Minh.

Balik semula ke Cat Ling Metro Station.Naik grab ke Train Street/20K VND.

Kopi susu di Railway Cafe/35K VDN dan Fridge Magnet Hanoi/20K VND di Train Street. Macam menyampah dengan polis tiruan di sini banyak menghalang pengunjung di sini banyak berlaku scam,saya memang tidak berencana untuk melihat keretapi melalui jalan ini.

Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa! Menjelajah Ke Lokasi Paling Cantik Di Vietnam, Lelaki Ini Kongsi Itenarari & Bajet Solo Trip 5 Hari Ke Sa Pa!

Berjalan balik dan singgah sebentar:

St Joseph Cathedral dan Hoan Kiem/Hanoi Lake.

12PM checkout hotel dan singgah di Dong Xuan Market, Masjid Al Noor Hanoi dan Zaynab Restaurant/Nasi goreng daging yang sangat sedap/80K VND bungkus makan di airport sebab risau waktu pelepasan flight makin hampir.

Grab motor dari stesen bas interchange Hanoi ke Aiport/111K VND.Sepatutnya nak naik bas tapi bas tak sampai-sampai ke sudah.

2.50PM Flight Airasia dari Hanoi ke KL dan selamat kembali ke tanah air

Kredit: Helmi Baharum 

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI