Perancangan awal untuk ke Dabong menaiki train terpaksa diubah haluannya disebabkan musim cuti sekolah. Destinasi Tumpat, Kelantan menjadi pilihan Ziera Hadi dan keluarga. Paling best tiketnya murah kalau nak pergi ramai-ramai memang berbaloi dan seronok.

Menggunakan aplikasi KTMB Online, menurut Ziera, ia cukup mudah dan mesra pengguna, persis nak beli tiket kapal terbang. Dalam masa sejam dah settle pembelian tiket, esoknya terus ke destinasi yang dipilih.

Tumpat merupakan destinasi terakhir keretapi ke Pantai Timur, menginap di rumah saudara di sana, menurut Ziera tak perlu risau kerana banyak penginapan bajet yang ada di sana. Banyak aktiviti yang dilakukan sepanjang menginap semalam di TUmpat, antaranya berkelah kat Pantai Getting, ada macam-macam aktiviti macam boleh sewa ATV, makan-makan, dan juga pergi membeli belah di kawasan bebas cukai Pengkalan Kubor.

Ikuti perkongsian Ziera Hadi dengan gambar-gambar menarik yang dirakam sepanjang short trip mereka. Enjoy!

Short Trip (Back To Nature) By Train

Last minute, kami decide nak gi Dabong naik train. Call orang tourism sana, katanya guide kat sana tak cukup, ramai orang gi sana musim cuti sekolah. So tak berani ambik risiko.

IKLAN

Nak naik train punya pasal, kami decide pergi ke Tumpat. Tumpat stesen keretapi terakhir Pantai Timur. Cek tiket online. Guna aps KTMB Mobile. Sangat senang. Boleh tengok train mana yang available, cara beli tiket lebih kurang sama macam kita beli tiket flight.

Pilih tiket pergi-balik, buat payment, semua settle dalam masa sejam. Kami ambil tiket keretapi ekspres untuk perjalanan pergi dan tiket keretapi biasa untuk perjalanan balik. Naik train 7am, sampai Tumpat pukul 1pm. Balik esoknya naik train 4am, sampai Merapoh lebih kurang 11am.

shopping di Pengkalan Kubor

Disebabkan ramai yang travel naik train, banyak tiket dah habis. Untuk perjalanan pergi kami terpaksa ambik tiket dari Gua Musang sebab tiket di stesen terdekat daerah Lipis semua dah habis.

Harga tiket pun tak mahal.

IKLAN

Lebih kurang RM20 untuk tiket pergi dan RM9 tiket balik untuk satu kepala.

Sempat borak dengan staf KTM, katanya tiket untuk coach tempat tidur (Katil) harganya lebih 6 ringgit dari seat biasa. Kami ambil coach katil sebabnya coach biasa dah penuh. Masa beli tiket, coach katil pun tinggal ada dalam 10 seat je lagi.

Train yang kami naik dari Johor (JB Central kot). So, yang duk berdekatan kami ramai dari Johor. Jiran-jiran keliling kami dari Kluang. Sempatla dapat kawan-kawan baru

IKLAN

Ramai yang ke Dabong.

Tempat tengah viral kan.

Siapa yang nak travel dengan kelainan, memang bagus sangat naik train. Selesa & relaks. Kafe selesa, staf KTM pun baik-baik dan bertoleransi semuanya.

Anak-anak buah kita seronok sungguh. Tak semua ikut kali ni. InsyaAllah, next time semua boleh join.

Sumber: Ziera Hadi