Rantau Panjang, Kelantan Syurga Makanan Dan Tempat Membeli-Belah Termurah!

Rantau Panjang merupakan sebuah pekan yang menjadi sempadan antara Malaysia dengan Thailand yang terletak di utara negeri Kelantan dalam kawasan jajahan Pasir Mas. Rantau Panjang berada 39 kilometer di barat daya bandar Kota Bharu dan juga terletak berhampiran dengan Sungai Golok, Thailand. Rantau Panjang turut dikenali sebagai Zon Bebas Cukai. Keistimewaan Rantau Panjang sebagai Zon Bebas Cukai ini telah menjadikannya sebagai destinasi pilihan kepada semua pengunjung yang ingin datang membeli belah.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!
Gambar 1: Pemandangan Pekan Rantau Panjang

Imej via https://images.app.goo.gl/32opWuuw8wMugUMs9

Mengapa Rantau Panjang dikatakan sebagai tempat yang sangat sesuai untuk membeli-belah kerana para pengunjung mampu mendapatkan barangan yang berkualiti dengan harga yang murah dan berpatutan. Antara barangan yang boleh didapati di Rantau Panjang adalah seperti peralatan dapur, jersi, kasut sukan, pakaian berjenama, barangan kanak-kanak dan sebagainya. Walaupun kebanyakkan barangan yang dijual hanyalah gred copy ori tetapi percayalah kualiti barangan yang dibeli sama seperti barangan original dan berjenama.

Selain itu, pengunjung yang datang juga boleh mendapatkan makanan segera, makanan frozen, jeruk buah dan asam buah dengan harga yang sangat berbaloi. Bukan sahaja terkenal sebagai tempat membeli-belah yang berpatutan dan berbaloi, Rantau Panjang juga dikenali sebagai “Syurga Makanan” bagi semua pengunjung yang ingin mencuba makanan yang pelbagai dan murah. Terdapat beberapa tempat membeli-belah dan restoran yang wajib dikunjungi oleh pengunjung apabila sampai ke Rantau Panjang.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!

Antara tempat makan dan membeli-belah yang tersohor di Rantau Panjang dan sering mendapat sambutan hangat dari pengunjung yang datang ke Rantau Panjang ialah Restoran Dee Som Tam, Mee Celup Che Poh dan Pasar Rantau Panjang. Ketiga-tiga tempat tersebut sangat berbaloi untuk dikunjungi kerana makanan dan barangan yang dijual pastinya menjanjikan harga yang sangat terendah dan berpatutan kepada semua pengunjung yang datang ke Rantau Panjang.

  1. Restoran Dee Som Tam

Restoran Dee Som Tam merupakan restoran yang menyediakan menu som tam yang tersedap dan murah di Rantau Panjang. Menariknya, terdapat pelbagai jenis menu som tam yang disedikan di Restoran Dee Som Tam dan pastinya tidak akan dijumpai di mana-mana restoran lain, antaranya ialah Som tam Ketam, Som tam Kerang, Som tam Mangga, Som tam Betik, Som tam Thad, Som tam Ayam Bakar, Som tam Jagung (Telur Masin), Som tam Jagung (Seafood), Som tam Laksa, Som tam Buah dan Som tam Budu.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!
Restoran Dee Som Tam dan Menu Som Tam Jagung Seafood

Imej via https://www.mawardiyunus.com/2020/10/kedai-somtam-best-rantau-panjang.html?m=1

Kesemua menu som tam tersebut mempunyai kelainan rasa yang tersendir, oleh itu pengunjung boleh membuat pilihan berdasarkan cita rasa masing-masing. Bukan itu sahaja, Restoran Dee Som Tam turut menyediakan pelbagai jenis menu makanan yang lain dan pastinya memenuhi standard harga yang murah dan berpatutan. Oleh itu, Restoran Dee Som Tam sangat sesuai kepada para pengunjung yang ingin mencuba som tam yang sedap dan terbaik.

IKLAN

Alamat : Jln Sekolah Cina, Kampung Rantau Panjang, 17200 Rantau Panjang,

Kelantan

Waktu Operasi : 12.30 tghri – 7.00 ptg

  1. Mee Celup Che Poh

Apabila menyebut tentang menu yang tersohor di Rantau Panjang, pastinya menu utama yang terlintas di fikiran para pengunjung ialah Mee Celup. Seiring namanya, Mee Celup Che Poh merupakan tempat yang terbaik untuk dikunjungi bagi merekan yang ingin merasai sendiri kesedapan mee celup yang tiada tandinganya. Kehebatan Mee Celup Che Poh telah dikenali sejak tahun 1992 lagi.

Kebanyakan pengunjung tempatan yang datang ke Rantau Panjang pastinya akan mengunjungi warung Mee Celup Che Poh kerana sangat berpuas hati dengan menu mee celup yang disediakan di warung tersebut. Ini kerana semangkuk mee celup yang disajikan dipenuhi dengan hirisan daging yang lembut, sayuran serta telur rebus yang menambahkan lagi kelazatan mee celup Che Poh.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!
Mee Celup Che Poh

Imej via https://images.app.goo.gl/xTxuNQhVid4YEvLB7

IKLAN

Tambahan pula, terdapat pelbagai jenis minuman yang begitu sedap dan menarik yang turut disediakan di warung Mee Celup Che Poh. Oleh itu, Mee Celup Che Poh semestinya menjadi pilihan utama yang wajib dikunjungi oleh mereka yang sangat meminati menu mee celup.

Alamat : Berhadapan Masjid Kg. Lubok Gong, 17200 Rantau Panjang, Kelantan
Waktu Operasi : Dibuka mulai jam 12:00 tengahari hingga 7:00 malam setiap hari

  1. Pasar Besar Rantau Panjang

Pasar Rantau Panjang merupakan destinasi yang sangat sesuai kepada pengunjung yang ingin membeli-belah dengan harga yang berpatutan. Hal ini kerana pasar Rantau Panjang dikenali sebagai kawasan Zon Bebas Cukai. Barang-barang yang dijual sekitar pasar Rantau Panjang mempunyai pelbagai pilihan serta memenuhi harga yang diingini para pembeli.

Walaupun di tempat lain turut menjual barangan yang sama seperti di Pasar Besar Rantau Panjang, namun perbezaan harga barangan yang ditawarkan oleh penjual di Pasar Besar Rantau Panjang sangat kompetatif dan murah jika dibandingkan dengan tempat-tempat lain. Menariknya tentang Pasar Besar Rantau Panjang ini kerana bilangan kedai dan pilihan barangan di sini boleh dikatakan lebih banyak berbanding kawasan Zon Bebas Cukai yang lain.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!

Antara barangan yang sering menjadi tumpuan oleh pengunjung yang datang ke Pasar Besar Rantau Panjang ini ialah jersi, peralatan dapur, makanan segera dan asam buah. Boleh dikatakan kesemua kedai yang terdapat di Pasar Besar Rantau Panjang menjual kesemua barangan yang sama. Yang paling menariknya Pasar Besar Rantau Panjang ini, pengunjung boleh melakukan proses tawar-menawar dengan penjual bagi mendapatkan potongan harga bagi barang yang ingin dibeli.

IKLAN

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!

Oleh itu, pengunjung yang datang ke Rantau Panjang sangat digalakkan untuk singgah ke Pasar Besar Rantau Panjang untuk membeli-belah kerana harga yang ditawarkan bagi setiap barangan sangat-sangat berpatutan.

Nak Shopping Di Kelantan Wajib Pergi Rantau Panjang, Bukan Barang Je Murah, Makanan Pun Sedap!

Imej via: https://foursquare.com/v/pasar-rantau panjang/4ef2f56629c2e7e6d30c8456/photos

Alamat : Jln Hilir Pasar, Kampung Rantau Panjang, 17200 Rantau Panjang, Kelantan

Waktu Operasi : 09:00 – 18:00 setiap hari

Kesimpulannya, Rantau Panjang merupakan destinasi yang sesuai untuk semua pengunjung datang membeli-belah dan mengisi perut mereka dengan kepelbagaian makanan yang terdapat di kawasan Rantau Panjang.

Pengunjung yang datang ke Rantau Panjang juga tidak perlu memikirkan harga barang dan makanan yang mahal kerana setiap barangan dan harga untuk setiap makanan yang dibeli di Rantau Panjang sangatlah murah dan berpatutan.

Oleh itu, semua pengunjung dari luar negeri disarankan untuk singgah ke Rantau Panjang bagi merasai sendiri pengalaman membeli-belah dan menikmati makanan dengan kadar harga yang sangat berbaloi

Kredit: Artikel ini disumbangkan oleh Muhammad Al-Amin Bin Zulkafli, Pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bahasa Melayu dengan Kepujian dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI