Mongolia hanya dipisahkan dengan Kazakhstan pada jarak 36.75 km sahaja dan merupakan negara ke-19 terbesar di dunia. Mongolia juga negara terbesar dunia yang tidak mempunyai pesisir laut. Suhu paling rendah dicatatkan di Mongolia -40 darjah Celcius. Dianggarkan tiga peratus penduduknya beragama Islam, kebanyakan berketurunan Turki dan Kazakh.

Terkenal dengan sejarah kepahlawanan panglima perang Mongol pada kurun ke-13, Genghis Khan, Mongolia menawarkan destinasi percutian yang agak menarik terutama bagi mereka yang ingin merasai pengalaman hidup bersama masyarakat nomad di kawasan pergunungan.

Kalau anda bercadang untuk ke Mongolia, ini ada tip dan panduan berguna dikongsikan oleh Cik Hawa Mayati yang pernah bercuti dan menggembara secara nomad di Mongolia selama 12 hari.

 

Sain bai-na uu! (Hello!)

Khas buat kawan-kawan yang ingin tahu sedikit sebanyak mengenai trip kami ke #Mongolia

IKLAN

1. Duration: ~12 days

2. Mode of transportation/ route: Air Asia flight (KUL-PEK-KUL), sleeper bus (Beijing-Erlian), local’s van (Erlian-Zamyn Udd), train (Zamyn Udd-Ulaanbaatar), local tour to Gobi desert, Air China flight (ULN-PEK).

3. Visa: Apply China visa double-entries jika ikut cara di atas. Mongolia visa-free for <30 days visit.

4. Currency: Mongolian Tugrik (or Togrog). Bawa USD dari Malaysia, boleh tukar ke Tugrik di Ulaanbaatar (atau Zamyn Udd untuk beli tiket tren). Dinasihatkan, tukar secukupnya saja, sebab anda tak akan dapat USD semula dengan lebihan duit yang ada. Tapi kalau berminat nak kumpul buat souvenir berkeping-keping, apa salahnya.

5. Accommodation: Guesthouse at Ulaanbaatar, nomad’s ger at Gobi.

6. Gobi trip: After doing some research and comparison, we decide to take local tour Sunpath Mongolia (www.tourinmongolia.com), berdasarkan review, reputasi dan harga yang ditawarkan. Untuk masa yang kami ada, pakej Golden Gobi (6 hari 5 malam) suits us well. 6 days Golden Gobi itinerary: Ulaanbaatar – Tsagaan Suvarga – Yol valley, Gurvan Saikhan National Park – Khongor sand dunes – Bayanzag (Flaming Cliffs) – Ulaanbaatar.

Get experience overnight in ger, interact with nomadic family, see how they herd animals, eat Mongolian foods n live like a nomad!

Tips:

1) Mongolia merupakan negara ke-19 terbesar di dunia (baca: Malaysia pula ke-67), dengan penduduk sesikit 3 juta orang. Bayangkan…Maka, bentuk muka buminya pun pelbagai rupa, bukan gurun gersang semata, ada juga kawasan pergunungan dan grassland. Terbahagi kepada 5 kawasan utama: Central, Eastern, Northern, Western and Gobi. Almost anywhere in Mongolia involves off-road adventure, however few areas are set up to handle independent travellers, with limited public transport network. So, tour group on the other hand gives logistical help. What you prefer, how much time do you have, would take into account which the best for your trip. Mongolia mempunyai minoriti Muslim (etnik Kazakh) di Western part, namun kawasan ini kurang dikunjungi kerana jarak yang agak jauh dari Ulaanbataar.

2) Jika berminat merasai overland trip dari China ke Mongolia merentasi dua negara, make sure ada antara anda yang boleh bercakap Mandarin (at least basic). Cabaran bermula semasa nak beli tiket sleeper bus lagi, di mana urusan di kaunter hanya dengan local Chinese yang kenot spik inglish, malahan maklumat destinasi di paparan skrin pun semua in Mandarin. Selain itu, urusan imigresen di border China agak melecehkan dan kami sendiri ditahan soal siasat hampir 2 jam. Jadinya, amatlah perlu ada orang yang boleh memahami bahasa dan membidas soalan-soalan yang diajukan itu. Urusan imigresen di border Mongolia pula takde masalah sangat.

3) Persiapkan mentalmu dengan perbezaan cara hidup orang tanah besar China dan orang nomad Mongolia. Contohnya, jangan le buat-buat terkejut masuk public toilet kat pekan koboi Inner Mongolia (China) yang takde langsung penghadang apatah lagi kepala paip, atau berhenti kat tengah gurun atau grassland yang takde pokok tu untuk orang melepas hajat di tengah alam. Sampai satu tahap kan, kita akan rasa.. nikmatnya ada toilet (yang cukup sifat) kat Malaysia ni! Huhu..

4) Perjalanan ke gurun Gobi di musim panas ada cabaran tersendiri. Untuk menganggarkan perjalanan dari satu tempat ke tempat lain, orang tempatan jarang-jarang menetapkannya melalui selama mana tempoh diambil, since everything in Mongolia has a tendency to break down. Setelah masuk ke countryside menuju Gobi, tiada lagi paved or gravel roads, sebaliknya akan meredah kawasan gurun off-road yang lapang melata dan berbukit bukau. Tak mungkin anda tidur dengan nyenyak, atau membaca buku dengan khusyuk semasa dalam perjalanan. Ini antara sebab utama kenapa disarankan ambil local tour to explore this vast and remote areas.

5) Mongolia negara orang nomad. Orang nomad hidupnya simple. Jika anda memilih ke sini, betul lah seperti ungkapan meninggalkan zon selesamu. Keperluan asas kita macam air melimpah ruah dan elektrik terang benderang tiada di sini. Tak perlu mandi, istinjak pun ikut sunnah Nabi. Nak caj bateri handphone pun jauh sekali, maka bawa la stok power bank tinggi kapasiti. Saya juga bawa bateri spare untuk GoPro kesayangan yang telah dicaj penuh dari Malaysia. Jauh berjalan.. kalau takde gambar kenangan, apalah maknanya kan. Kalau elektrik pun takde, internet apatah lagi. Tapi jangan risau, perjalanan dari aimag ke aimag selalunya akan singgah di pekan kecil. Kalau beli local simcard, dapat internet dan boleh la hapdet satu dua pic kat FB. Jika tour guide baik hati, akan singgah di public shower dan beri peluang untuk mandi, dengan bayaran sekitar MNT 5,000 (MYR8). Tapi bukan hari-hari, mungkin 2 atau 3 hari sekali.

6) Ketika berpeluang berinteraksi dengan keluarga nomad, boleh la hulur sedikit tanda kenangan buat mereka. Small gifts seperti jajan atau alat tulis for the kids, or even something from our home country pasti diingati dan dihargai.

Wild Mongol horses
Haiwan ternakan di belakang rumah. Mereka kalau rasa nak makan daging, boleh saja tangkap mana-mana.
Suasana di dalam salah satu ger. Kami berkongsi ruang dengan kawan dari Perancis. Saya solat di permaidani itu dengan alas kain yang bersih.
Di dalam ger, seadanya
Trip members
Pandangan dari gerabak kereta api
Our transporter
Standard tandas orang nomad. Jangan ada yang tak lalu makan pula ya lepas tengok ni..
Horse riding. Belakang rumah je ni
Two humps camels
Flaming Cliff
Menikmati hari baru bermula di gurun Gobi
Khongoryn Els
Tsagaan Suvarga
Suutei tsai, Mongolian salty tea

Costing:

1. Transportation

  • Flight: KUL-PEK-KUL Air Asia MYR 500 (beli 9 bulan sebelum); ULN-PEK Air China MYR 1,000 (beli 3 bulan sebelum)
  • Airport express, China subway: CNY 35 (MYR 22)
  • 15-hrs sleeper bus Beijing-Erlian: CNY 180 (MYR 115)
  • Local’s van Erlian-Zamyn Udd: CNY 50 (MYR 32)
  • 15-hrs hard-sleeper train Zamyn Udd-Ulaanbaatar: MNT 22,850 (MYR 40)
  • Airport transfer Ulaanbaatar: USD 15 (MYR 64)

2. China visa double-entries: MYR 108

3. Accommodation and tour

  • Guesthouse at Ulaanbaatar: USD 22 (MYR 94), per pax, 2 nights. 1 malam sebelum bertolak ke Gobi, 1 malam selepas balik dari Gobi. Kami booking guesthouse Sunpath juga untuk memudahkan arrangement ke Gobi.
  • Golden Gobi tour: USD 360 (MYR 1,545), per pax, 6 days 5 nights. Including driver, English speaking tour guide, drinking water, food B+L+D, ger staying, horse n camel riding, sleeping bag as well. Unlimited drinking water provided during summer, to drink, not to wash hehe. As muslims, we request vegetarian food, walaupun selalunya sayur-sayuran jeruk je yang ada. Booking boleh dibuat melalui emel, setelah confirm perlu bayar deposit sebanyak USD 50 per pax, melalui telegraphic transfer kepada tour company.

4. Travel insurance: MYR 84

5. Kira-kira kasar, kos keseluruhan tak sampai 4k. Bagi pergerakan dari Beijing, anda boleh bandingkan kos bagi opsyen back-to-back overland trip ke Mongolia yang jauh lebih murah (tapi mengambil masa lebih 3 hari) berbanding direct flight yang hanya 2 jam lebih. Sila timbang-timbangkan kaedah yang mana satu (serta pros dan cons) menjadi pilihan anda

Sekian. Jangan tak datang ke Mongolia! Land of The Blue Sky…

Sumber: FB Hawa Mayati

Klook.com