Piramid Senusret II yang dibina pada era pemerintahan Firaun Dinasti ke-12 buat pertama kali dibuka kepada pelawat. Majlis pembukaannya dirasmikan oleh Menteri Antikuiti Mesir Khaled Al-Anany pada minggu lalu

Dikenali sebagai Piramid El-Lahun, makam diraja itu wujud antara tahun 1897 sebelum masehi sehingga 1878, terletak di kawasan Faizal, 100 km dari barat daya ibu kota Kaherah.

IKLAN

Piramid itu dibina daripada bata tanah liat dan teras bongkah batu, panjang 106 meter dengan cerunnya kira-kira 42 darjah dan ketinggian 48.65 meter. Kaedah yang digunakan untuk membina piramid itu bertujuan bagi memastikan ia kekal kukuh.

IKLAN

Uniknya Piramid Senusret II, kebiasaannya pintu masuk piramid sering berada di bahagian utara berdasarkan kepercayaan kuno Mesir namun, pintu piramid ini terletak di sebelah selatan. Bagaimanapun, alasan bagaimana pintu masuk piramid Senusret II ditemui di bahagian selatan masih tidak diketahui, katanya.

IKLAN

Menurut setiausaha agung Majlis Tertinggi Antikuiti, Mostafa Waziri, piramid ditemui pada 1889 oleh ahli arkeologi British William Petrie. Kerja membaik pulih piramid dan kawasan sekitarnya bermula Ogos 2018.

Sumber: Bernama