Baru rasa berbaloi travel negara orang selama 30 hari. Kerja dan kumpul duit dengan tekun selama 11 bulan, dan sebulan lagi pergi travel dengan gembiranya. Walau bagaimanapun perancangan yang baik dan pengurusan bajet yang betul sangat diperlukan dalam percutiaan sebegini.

Perkongsiaan ini adalah sumber daripada Facebook saudara Annuar Din


Alhamdulillah saya berpeluang ke Europe sendirian pada 12 November hingga 12 December 2019 yang lalu. Emirates tiket KL – Dubai – Paris (return) RM2200. Dan segala perancangan hanya bermula dua bulan sebelum tarikh berangkat.

Itinerary yang saya buat lebih kepada mengikut tambang pesawat yang mana murah ke arah sesuatu destinasi di sana. Contoh jika murah ke Barcelona maka saya kesana, dari Barcelona jika murah ke Marrakesh maka saya akan ke Marrakesh. Niat di hati hendak ke Norway dan Poland tetapi harga pesawat ketika itu agak mahal. Mungkin lain kali lah.

Pengangkutan lain yang saya guna selain train ialah bas terutama dari syarikat Flixbus. Semua tiket pesawat, train dan bas saya telah beli sebelum berangkat. Jadi saya kena "on time", jika gagal maka jadual perjalanan akan tergendala dan akan berubah.


Dibawah ini saya kongsikan harga pesawat tambang murah di Europe yang saya bayar:

1 – EASYJET (8507) RM256
20 Nov 15:30-18:50
London Gatwick North Terminal (LGW) to Reykjavik (Keflavik) (KEF)

2 – EASYJET (8504) RM274
24 Nov 11:10-14:25
Reykjavík (Keflavik) (KEF) to London Gatwick (LGW)

3 – NORWAYGIAN (D82432) RM160
24 Nov 18:50-21:55
London Gatwick (LGW) to Barcelona

4 – RYANAIR (FR2243) RM175
25 Nov 16:30-18:55
Barcelona (BCN) to Marrakesh (RAK)

5 – EASYJET (3334) RM139
27 Nov 11:55-15:25 (3 jam 10 minit)
Marrakesh (RAK) to Venice Marco Polo (VCE)

6 – RYANAIR (FR2122) RM144
6 Dec 19:25-20:55
Prague (PRG) to Charleroi, Brussels (CRL)

*jika bernasib baik anda boleh dapat harga yang lebih rendah daripada yang saya bayar, contoh ada penerbangan dari London ke Iceland saya jumpa hanya berharga RM99 saja, tetapi ketika itu saya sudah beli pun tiket ke destinasi tersebut.

Saya sengaja memilih transit 14 jam di Dubai supaya saya boleh jejalan di bandar tersebut.

Dibawah ini negara dan bandar yang sempat saya terokai:

IKLAN

13 COUNTRIES 24 CITIES
1 – United Arab Emirates (Dubai)
2 – France (Paris)
3 – England (London, Manchester)
4 – Iceland (Reykjavík)
5 – Spain (Barcelona)
6 – Morroco (Marrakesh)
7 – Italy (Venice, Rome, Pisa, Florence, Milan)
8 – Vatican City
9 – Switzerland (Interlaken, Bern, Lucerne, Zermatt, Zurich, Mt Titlis @Engelberg)
10 – Germany (Munich)
11 – Czech Republic (Prague)
12 – Belgium (Charleroi, Brussels)
13 – Holland (Amsterdam)

Dalam sebulan tu hanya 5 kali sahaja saya menjamah nasi iaitu di Marrakesh, Florence, Interlaken, Lucerne dan Amsterdam, dan harga sepinggang nasi yang paling mahal ialah di Interlaken Switzerland RM105. Disini saya share photo yang diambil sepanjang trip, saya hanya menggunakan kamera handphone SONY XZ PREMIUM sahaja dan menggunakan tripod serta timer untuk mengambil photo, dan terpaksa edit kasi terang sebab selama sebulan di bumi europe asyik mendung 24 jam, ambil photo pun selalunya gelap.


















Cuma di sekitar Paris saya guna kamera Samsung Note 9, tetapi pada hari pertama di London saja phone saya kena cilok.. Dalam berjaga-jaga pun dan mungkin hanya terlalai sedikit phone kena pickpocket..Ok itu secara ringkas, jika anda rajin dan hendak tahu lebih detail perbelanjaan boleh terus baca dibawah ini;

  • Pesawat EMIRATES KL – PARIS returns RM2206
  • Bus Ipoh – Klia returns RM77
  • Hostel St Christopher Canal di Paris 3 mlm RM304
  • Bus Flixbus Paris – London (€14.99) RM70.58
  • Hotel The White Ferry Victoria di London 3 mlm RM160
  • Bus National Express London – Manchester (return) RM62.28
  • Pesawat EasyJet London Gatwick – Reykjavik, Iceland RM256
  • Hotel Hlemmur Reykjavík Iceland 4 mlm RM242
  • Pesawat EasyJet Reykjavík-London Gatwich RM274
  • Pesawat Norwegian London – Barcelona RM160
  • Hotel St Christopher's Inn Barcelona 1 mlm €12 (RM55)
  • Pesawat RyanAir Barcelona – Marrakesh RM175
  • Hotel Zaitoune di Marrakesh 2 mlm (€20) RM92
  • Pesawat EasyJet Marrakesh – Venice RM139
  • Hotel Venezia Mestre di Venice 1 mlm (€12) RM56
  • Bus Flixbus Venice – Rome (€15.99) RM74
  • Train Trenitalia Rome – Pisa (€12.60) RM58
  • Hotel Safestay di Pisa 2 mlm (€12.56) RM58
  • Bus FlixBus Pisa – Interlaken (€31.98) RM147
  • Hotel Meininger di Interlaken 2 malam (CHF50) RM213
  • Hotel Barabas di Luzerne 1 malam (CHF36) RM152
  • Bus FlixBus Zurich – Munich (€17.99) RM82
  • Hotel di Munich Germany 1 malam (€14) RM64
  • Bus Flixbus Munich – Prague (€17.90) RM82
  • Pesawat RyanAir Prague – Charleroi Brussels RM114
  • Hotel Auberge de Jeunesse di Charleroi 1 mlm (€21.00) RM96.50
  • Bus FlixBus Charleroi ke Brussels (€5) RM23
  • Hotel Sleep Well Youth di Brussels City 1 mlm (€26) RM117
  • Bus FlixBus Brussels ke Amsterdam (€9.99) RM46
  • Hotel WOW Amsterdam 1 mlm (€14) RM63
  • Bus FlixBus Amsterdam ke Paris (€18.99) RM87
  • Hostel Enjoy di Paris 1 mlm (€24) RM106

Total = RM5911.36


1. Swiss Travel Pass 3 day (beli di Klook) – RM987
2. Etiqa Insurance 1 bulan – RM169 (platinum)
3. Cucuk Influenza – RM60
4. Ubatan anti selesema kat klinik keluarga – dalam RM50
5. Europe Sim Card sebulan beli di Lazada – RM152

Total = RM1418

PERBELANJAAN KETIKA KEMBARA

KLIA
– Balut beg dengan plastik RM25
– Air Oren dan makan kedai mamak RM15
TOTAL RM40

DUBAI
– RTA DUBAI metro card unlimited sehari AED22 (RM25)
– Minuman botol dan � AED 26 (RM30)
– Wendy's budger, � dan pepsi AED25 (RM29)
– Botol air RM10
TOTAL RM95

PARIS
– RER Train tiket dari CDG airport ke Crimée melalui Charles de Nord €11.50 (RM47)
– Beli biskut, air botol RM25
Tiket metro pi balik ke tower €3.80 RM17
Beli pisang €5 RM11
Beli biskut €2.50 RM5.50
Tiket Metro 3 keping RM26
Extentions Charger RM31
Pisang, biskut dan air botol RM30
TOTAL RM200

IKLAN

LONDON
Expresoo, 2 pisang £2.70 RM14. 50
Hot chocolate +pisang +evian £3.60 RM19
Booking bas dr Victoria Station ke Gatwich Airport N £6.00 RM32
Coke £1 RM5.30
Toilet £1 RM5.30
Mineral water £1 RM5.30
TOTAL RM78

MANCHESTER
Breakfast £5.00 (pisang 2, cappuccino, 1 mineral) RM26.88
Bas ke Old Trafford £2.50 RM13.44
Beli barangan di Tesco £3.50 RM18.85
Bas Old Trafford ke city £2.50 RM13.44
Kebab £4.50 RM 24
Geleto £4.25 RM20.85
TOTAL RM115

LONDON
Burger £5.50 RM29
Pisang £1 RM5.30
Biskut £2 RM10.70
Mineral £1 RM5.30
Mineral dan Tic tac di Gatwick – RM18.17
TOTAL RM69

ICELAND
Bus dari Keflavik Airport ke Reykjavik City RM136
Pisang 4 biji, roti sebuku, 2 botol air buah, jem RM64
Day tour South Coast Winter Adventure RM450
Day tour Golden Circle Tour and…. RM270
2 pisang 1 kotak susu RM19.40
Minuman 2 botol dan Roti RM57
Mineral 320kr RM10
Mineral kat airport RM6.50
TOTAL RM985

Transit LONDON
Minuman, pisang, roti,… RM60
TOTAL RM60

BARCELONA
Return tiket bas dari airport T2 ke Catalunya city centre €10.50 RM 48.70
Simpan bag €3.00 RM13
Minuman dan pisang €2.00 RM9
Fright magnet €5.00 RM23
Frighr magnet RM12.50
Minuman dan pan cake €5.00 RM24
Mineral di airport £1.50 RM6.80
TOTAL RM110

MARRAKESH
Minum pagi 2 roti dan hot chocolate €2.00 RM9
Souvenir cermin dan fright magnet €8.00 RM36
Air botol €1.50 RM7
First time makan nasi di Marrakesh AED80 RM34
Juice delima (4 kali minum) RM32
Lain2 belian sekitar RM150
TOTAL RM268

VINCE
Tiket bas dr Airport to Mestre Train station €8.00 RM32
Minuman dan roti €3.50 RM16
(Hotel dah kira) tapi plus bed sheet €3.00 RM13
Locker silap size €2.00 RM9.50 (burn aje beg tak leh masuk)
Locker medium 24 jam €4.00 RM18
Bas pergi balik ke Venice dari Mestre €3.00 RM13
Pisang mineral kurma €3.00 RM13
Fridge magnet Venice €5.00 RM23
Pisang €1.50 RM6.80
Kencing €1.00 RM5.25
Keperluan makanan minuman €6.60 RM30
Peminta sedekah rupanya €2.00 RM9
TOTAL RM189

IKLAN

ROME
Kencing €1.00 RM4. 5
24 hrs unlimited tiket (bus tram train) €7.00 RM32
10 souvenirs €10 RM46
Souvenir anak sedara Mateen €4.00 RM18
Minuman Biskut €7.00 RM32
TOTAL RM132

PISA
Minuman €1.00 RM4.5
Beg Mak €5.00 RM23
Beg galas €5.00 RM23
Kebab €3.50 RM16
TOTAL RM66

FLORENCE
Chicken Beryani €5.00 RM23
Return train (Pisa – Florence – Pisa) €17.00 RM78
TOTAL RM101

SWITZERLAND
Mineral, coca cola, coklat RM15
Jem, roti mineral coklat RM50
Chicken Beriyani tanpa minuman RM105
Ke puncak Mt Titlis RM245 (swiss58) lepas dapat diskaun guna swiss pass
2 botol air RM10
Biskut, coklat, paprika RM23 (card tak boleh detect, seorang perempuan tolong bayarkan)
Jamban €2. 00(sepatutnya €1 tp tak return baki) RM9
TOTAL RM457

MUNICH
Locker 12 jam €5.00 tapi tak return syling jadi €6.00 RM27
Souvenir €15.00 RM69
Biskut Minuman €6.00 RM27
Baju untuk sendiri pakai €7.50 RM35
Minuman makanan RM18
Tiket bas AE ke Airport €3.00 RM14
TOTAL RM190

CHALEROI
Bas dari Airport to Chaleroi Bas Station dekat hotel €6.00 RM27
TOTAL RM27

BRUSSELS
Tram €2.50 RM11.50
Minuman biskut €6.00 RM28
Kebab €2.30 RM10.50
TOTAL RM50

AMSTERDAM
Makan Nasi €14.00 RM64
Tram, Metro, bus 24 hrs unlimited €8 RM36
Ssss €21 RM96
Dua minuman €5.00 RM23
Pisang minuman €5.00 RM23
Toilet 2x €2.00 RM9
Ubat tahan sakit dan pembalut kaki €16.00 RM73
TOTAL RM324

PARIS LAST DAY
Martabak €2.50 RM11. 50
Mainan Mateen €10.00 RM46
Coklet minuman dll €27.00 RM124
Tongkat (lutut dah sakit) dan ubat €20.00 RM91
Train dari bandar ke Airport €10.50 RM48
TOTAL RM320

Habiskan baki Euro, beli kerepek dan biskut €5.00 RM23
Beg 3 euro beli 5 dg mineral €17.00 RM78
Donuts dan hot chocolate €7.00 RM32
Coklat 2 free satu €11.00 RM56
TOTAL RM189

GRAND TOTAL RM3947

KESELURUHAN PERBELANJAAN YANG DIGUNA PAKAI IALAH
RM5911.36 + RM1418 + RM3947 =
RM11,276.36 (saya yakin ianya tidak melebihi daripada RM11,600)