toilet

Hal kebersihan sekarang ini menjadi keutamaan ramai daripada kita setelah negara dilanda pandemik COVID-19. Ada hikmah juga, ini semua berlaku.

Jika dahulu masih ramai yang tidak peduli tentang tahap kebersihan, hari ini kesedaran isu tersebut menjadi perkara utama. Ada yang bimbang untuk berada di kawasan yang sesak, apa lagi menggunakan fasiliti yang turut diguna orang lain, seperti tandas awam. Jika anda terdesak dan terpaksa menggunakan tandas awam ketika waktu kecemasan, ini perkara penting perlu anda praktikkan. Jangan lupa untuk didik dan beritahu orang yang terdekat agar penularan pandemik tidak lagi berlaku dengan meluas.

Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik

Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik

Baca: https://www.libur.com.my/jangan-guna-tandas-awam-kotor-elak-dijangkiti-covid-19-dr-noor-hisham/

1. Paling utama, cuba elakkan penggunaan tandas awam jika tidak terdesak. Jika mahu keluar rumah, sebaiknya kawal pengambilan air.

IKLAN

2. Cuba cari tandas awam yang berkeluasan besar dengan banyak stall (ruang membuang air) kerana ia mempunyai peredaran udara yang lebih baik.

Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik

3. Sekiranya ada orang lain baru keluar dari tandas tersebut, cuba tunggu sekurang-kurangnya 60 saat sebelum masuk.

IKLAN

4. Lupakan soal meletakkan alas atau pelapik di atas rim tandas duduk. Ia hanya akan membawa risiko lain seperti kontaminasi jika anda menyentuh pelapik itu. Jika tidak membebankan, anda boleh sediakan sendiri kertas pelapik tandas pakai buang yang banyak dijual dipasaran ketika ini.

Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik

5. Sekiranya tandas duduk itu mempunyai penutup, turunkan penutup sebelum flush kerana ia membantu mengelak penyebaran toilet plume.

IKLAN

6. Pilihan tandas jenis cangkung lebih baik daripada tandas jenis duduk jika di tandas awam.

7. Elakkan mengeringkan tangan menggunakan tuala yang dikongsi atau dipakai semula. Sebaiknya gunakan tisu atau mesin pengering.

8. Keluar dari tandas secepat mungkin. Jangan ambil masa untuk berbual (atau merokok!) di dalam tandas. Jangan lupa gunakan hand sanitizer selepas itu, terutama jika ada memegang tombol pintu tandas.

Tidak kira apa pun situasi, kunci kebersihan dan keselamatan tetap sama, iaitu memakai topeng mulut serta kerap membasuh tangan apabila berada di luar rumah. Tetapi jika terpaksa, amalkan langkah-langkah ini bagi membantu mengurangkan risiko jangkitan penyakit.

Terdesak Perlu Guna Tanda Awam? Ini 8 Tip Penting Korang Perlu Praktikkan Ketika Pandemik
Sumber: astroawani
Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI