Gunung Kinabalu merupakan puncak tertinggi di Malaysia juga di Asia Tenggara. Permukaan asalnya terdiri daripada batu-batu sedimen yang terdedah kepada hakisan antara lapan hingga 12 juta tahun dahulu sehingga akhirnya mendedahkan permukaan batuan pluton yang lebih tegar.

Disebabkan faktor Gunung Kinabalu telah diiktiraf sebagai puncak tertinggi di Asia Tenggara selain tahap pendakian yang dikatakan jauh lebih sukar berbanding gunung-gunung lain, maka ia telah menarik minat ramai pendaki. Tidak kira pendaki berpengalaman dan juga mereka yang baru berjinak-jinak mendaki menanam impian untuk menawan Kinabalu.

Untuk anda yang baru pertama kali ingin menawan Gunung Kinabalu, ini ada tip serta pengalaman berguna buat anda yang dikongsikan pengguna sosial media. Selamat mendaki!

Alhamdulillah sampai dengan view yang clear sangat. Ada kawan-kawan lain yang tak dapat view clear sebab faktor hujan dan mendung.

Tips Panjat Gunung Kinabalu.

1. Permit/Lesen dari Travel Agensi harga antara RM350- RM390. (Boleh survey sebab ada banyak harga) Pakej termasuk Tour Guide, Permit, Tiket masuk Kinabalu Park,Insurans, Penginapan, Sajian (2 x Sajian), sajian ini disediakan oleh pihak hotel di Laban Rata.

2. Sepanjang mendaki setiap 1 KM ada pondok untuk berehat, siap dengan toilet yang bersih dan ada sumber air.

3. Line telefon juga ada di sepanjang laluan sehingga ke puncak.

4. Pernah dengar trek bertangga? Bukan semua ya kawan-kawan. Tengok gambar yang saya beri tu. Meleset sangkaan saya pada awal nya. Haha!

5. Biasanya akan sampai di Laban Rata pada jam 3 petang. Kalian boleh rehat, mandi, solat di dorm yang disediakan. Satu dorm 14 orang. Saya masak air untuk mandi, sebab terlalu sejuk. Dah selesai semua boleh la makan di café yang disediakan.

6. Jam 2 pagi dah perlu bersiap-siap dan sarapan di Café. Wajib makan untuk tenaga. Selesai taklimat dan bacaan doa tepat jam 2.30 kumpulan pertama akan dilepaskan.

7. Mesti mendaki slow-slow dan jangan gopoh itu petuanya. Ingat situasinya, udara sangat sejuk, jalan licin, gelap hanya dengan bantuan headlamp, dan hanya terdapat beberapa tali sahaja di sepanjang pendakian.

Taklimat oleh malim gunung
Sebelum mula. Tongkat tu lah saya sewa RM10 tu. Tag di leher tu semua wajib pakai sepanjang masa k. Ada tulis tarikh, no. siri kumpulan, no siri individu.
Antara laluan yang mencabar. Bukan sepenuhnya bertangga tau.
haa amik kau track dia😅 tangga sudah tidak kelihatan lagi🤣

8. Untuk mudahkan pendakian. Ini senarai peralatan yang saya bawa.

  • Beg Pack (Saiz Sederhana) – Kalis Air ( Jika ada, kalau tiada beli plastik dan cover bahagian luar beg kita). Jimat.
  • Baju Sejuk Waterproof (tebal), jangan guna sweater dan jangan terlalu tebal nanti susah bergerak. Untuk jimat space. Ikat baju sejuk di pinggang semasa mendaki.
  • Glove Waterproof –Glove waterproof sangat membantu untuk make sure tangan tak basah dan jari mengecut. Banyak guna tenaga tangan semasa nak mendaki. Tali yang digunakan untuk mendaki biasanya basah sebab cuaca yang selalu hujan dan lembap.
  • Baju Hujan – Beli yang nipis pun cukup. RM2 di supersave.
  • Head Lamp –Digunakan semasa mendaki ke puncak dari tapak Laban Rata. Perjalanan mendaki pada jam 2.30 pagi.
  • Tongkat khas mendaki – Membantu semasa mendaki dan menuruni gunung. (Sewa RM 10.00)
  • Mask/Snow Cap – Bagi melindungi telinga dan hidung semasa mendaki. Suasana yang terlalu sejuk akan buat kita tak selesa.
  • Kasut Hiking – Seeloknya yang bertapak kasar dan grip ( Saya pakai kasut sukan je, jangan terlalu besar dan terlalu kecil. Wajib pilih yang selesa. Kasut bata pun ok dik).
  • Berus Gigi – Travel Pack ( Bawak tau sebab walaupun sgt sejuk beku kat atas tu kita tetap akan mandi dan nak kena bersihkan diri untuk solat)
  • Tisu Basah – Bawak la yang peket kecil sbb kat atas tu sejuk so kalau nak lap-lap tangan senang sikit.
  • Ubat sapu/ Spray Otot – Persediaan jika krem kaki dan disapu sebelum meneruskan pendakian pada jam 2.30 pagi esok nya.
  • Super Food – Saya bawa 1 botol 100plus kecil, 1 botol mineral, coklat yang banyak.
    Sebab tak selera nak makan nasi sepanjang perjalanan. Kita makan heavy meal semasa sampai kat hotel je, sangat berbaloi.

# Ada juga pakej yang sediakan sekali dengan tiket flight. Boleh survey ok.

Jika kalian perlukan kemudahan pengangkutan dari Bandar Kota Kinabalu ke Pintu Timpohon Gate (Pintu masuk pendakian Gunung Kinabalu) kalian boleh maklum pada TA dan mereka akan sediakan kenderaan. Kalian perlu mula mendaki sebelum jam 10 pagi. Jika lambat pintu akan ditutup.

Nampak tak senyuman yang dipaksa tu🤣 Penat weii

Antara laluan dan liku perjalanan. Masa ni dah duk pikir kat mana lah aku ni. Haha.
Antara tempat RnR. Siap toilet yang bersih. Yeay. Kasut jenama power je. Sampai jugaakk. Haha
Ni gambar last semasa sampai di Timpohon Gate. Hujan lebat dan kaki dah sakit uii🤣

Bonus Tips

  • Buat Oksigen Training 2 minggu sebelum mendaki bagi mengelakkan berlakunya Kekurangan Oksigen @ AMS semasa sedang mendaki. Banyakkan training panjat bukit atau tangga yang tinggi. Semasa mendaki ambil nafas dalam-dalam sekerap mungkin untuk kurangkan risiko AMS.
  • Sebelum naik mesti set minda untuk sentiasa positif dan ada sikap untuk cabar diri. Jangan give up dan mendaki slow-slow. Jangan risau Malim Gunung akan sentiasa berada dekat dengan kumpulan pendaki.
  • Enjoy Your Trip dan Jangan Malas Amik Gambar kita mungkin tak ada peluang dah untuk naik lepas ni. Last sekali, Doa Usaha dan Tawakal, Berdoalah agar trip kalian nanti dipermudahkan dan dilindungi.Aaminn.

Tangga mendaki. Masa naik ni gelap nak turun baru ada cahaya. So jangan tinggal gambar di sini k. Lupakan penat sekejap bah. Hahha

Sekian! Senang je. So dah boleh plan dengan kawan-kawan. Yang penting enjoy the view dan jaga keselamatan.

Sumber: FB Zalina Zainal