Sekiranya anda ingin mengembara ke Kanada, di sini Libur kongsikan satu travelog dan itinerari untuk menjadi bahan rujukan kepada anda. Travelog dan itinerari ini adalah hasil perkongsian Zikri Bahrudin kepada pembaca Libur dan semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada semua.


Ringkasan Perbelanjaan

Penerbangan
Penerbangan pergi balik menaiki Air China dengan kos RM2421 untuk seorang dan v
isa pula berharga RM568.83.

Tempat tinggal
Penginapan berharga RM8347.08 dibahagikan kepada tiga orang menjadi RM2782.36.

Pengangkutan
Sewa kereta sebanyak RM2758.28 juga dibahagikan kepada tiga orang menjadi RM919.42.

Petrol
Kos minyak petrol sebanyak RM1626.76 dibahagi kepada tiga orang menjadi RM542.25.

Yuran
Fi Taman Negara Kanada adalah sebanyak 78.39 CAD dibahagikan kepada tiga orang menjadi RM82.31

Jumlah perbelanjaan keseluruhan sepanjang kembara jalanan ini adalah lebih kurang RM 7233.86 untuk seorang

Cadangan aktiviti pilihan untuk anda cuba adalah Sky Diving berharga 462 CAD bersamaan RM1471.97 untuk seorang.


Hari pertama

14.06.2019 | 12.40am – 10.50am | Kuala Lumpur ke Vancouver
Transit di Beijing lebih kurang 8 jam

Tiba di Vancouver dan menginap di Hi Whistler dengan kos RM479.47.

Lokasi menarik untuk dikunjungi

Lost Lake Park – Awal pagi lepas check out terus ke tempat ini. Orang masih tak ramai jadi senang nak mengambil gambar. Kebanyakan yang datang untuk berjoging berseorangan atau membawa anjing sebagai peneman.

Whistler & Blackcomb Mountains – Kemudian abam meneruskan perjalanan menaiki gondola ke Whistler& Blackcomb Mountains. Tempat ini memang penuh dengan tourist sebab menyajikan pemandangan yang awesome & sesiapa yang ingin bermain salji di musim summer.

Joffre Lakes – Tempat terakhir abam singgah sebentar di Joffre Lakes dalam perjalanan dari Whistler ke Kamloops. Tempat ni memang tiada dalam itinerari. Tetapi tak sangka tempat ini menyajikan tasik yang cantik seperti di Lake Blausee, Swiss tapi Lake Blausee lagi jernih la.

Hari ke-2

15.06.2019

Menginap di Country View Motor Inn dengan kos RM326.88.

Hari ini abam meneruskan pengembaraan di bumi Canada. Trip ini dari Kamloops ke Hinton mengambil masa lebih kurang enam ke tujuh jam. Tetapi disebabkan banyak berhenti dah jadi hampir 10 jam perjalanan.

Dalam itinerari tiada perancangan untuk kemana-mana pada hari ini cuma memandu ke Hinton. Cuma kami hanya akan berhenti di mana-mana spot yang menarik. Antara spot yang menarik giler & menarik biasa adalah;

Clearwater Lake – Tasik ini airnya sangat jernih. Seperti cermin dan memantulkan imej di permukaan tasik. Masa ni tiada orang pun singgah sini. Masa nak balik baru ada satu kumpulan ni datang berjemur.

Mount Robson Provincial Park – Berladangkan bunga Lupin berlatar belakang gunung disaliputi salji. Combination yang sangat cantik.

Info: Di Canada bunga Lupin ni bersepah, Tepi jalan je boleh jumpa

Overlander Falls – kawasan air terjun yang sepatutnya mengambil masa 45 minit pergi balik. Tetapi disebabkan kami terlepas pandang signboard & ikut shortcut, kami tersalah ikut trail yang jauh giler masuk hutan. Ada 2 jam total perjalanan huhu ?

Moose Lake – Destinasi terakhir sebelum sampai ke Hinton. Tasik ni betul-betul tepi highway & laluan train. Tasik yang tidak berapa luas tetapi sangat jernih seperti cermin juga. Snowcap di atas gunung menambah perisa kecantikan pemandangan. Cuma cuaca sedikit mendung ketika itu.

Hari ke-3 hingga ke-5

16.06.2019 – 18.06.2019

Menginap di Hinton AirBNB dengan kos RM1392.99.

Penjelajahan bumi Canada diteruskan di dalam Jasper National Park.

Maligne Canyon – Memakan masa perjalanan lebih kurang 2 jam dari Hinton tempat penginapan kami. Kami memilih sampai awal pagi untuk mengelak ramai pelancong. Memang tepat apabila sudah selesai lebih kurang 3 jam perjalanan mengilingi Maligne Canyon baru kelihatan ramai orang baru sampai.

Medicine Lake – Kedudukan tasik di tepi jalan dalam perjalanan ke Maligne Lake .Tak jauh daripada situ akan ada satu tempat untuk melihat beruang di tepi jalan.

Maligne Lake – Antara tempat paling ramai pelancong. Antara aktiviti yang boleh dilakukan menaiki kayak, boat cruise atau memancing. Ada restoran disediakan disini.

Spirit Island – Perlu menaiki boat cruise untuk ke pulau ini. Lebih kurang 2 jam perjalanan pergi dan balik termasuk 15 minit untuk pusing-pusing di pulau tersebut. Serius tak cukup masa, huhu ?

Jasques Lake – Tasik dalam perjalanan pulang ke rumah. 2 km perjalanan satu hala untuk sampai ke tasik ini. Tempat ini jarang dikunjungi kerana bukan ‘top tourist attraction’ tetapi serius cantik tempat ini. Cuma kurang diselenggara.

Kami masih meneruskan misi jelajah Canada di dalam Jasper National Park. Bayaran yang dikenakan adalah 19.60 CAD untuk sebuah kereta. Berikut adalah tempat yang sempat dilawati;

Miette Hot SpringPlan asal untuk ke tempat ini pada sebelah petang setelah penat hiking tetapi disebabkan hujan renyai plan ubah ke waktu pagi. Setelah penat & lenguh badan bila masuk dalam kolam air panas ni memang terapi betul. Apa yang best waktu pagi orang tak ramai & boleh la jaga pandangan sikit, adalah tiga atau empat orang je geng pencen, huhu?

Sulphur Skyline – abam teruskan misi mendaki sejauh 8 km. Kalau ikut maklumat dari buku tahap kesukaran adalah sukar. Abam ingatkan macam tak mampu, huhu. Adalah dua tiga kali pikir nak patah balik. Jalan naik mendaki sahaja tiada jalan landai langsung.

Blue Lake & Kelly Bathtub & Jarvis Lake – tasik tepi jalan jadi isi masa terluang sebelum pulang ke rumah.

Beaver Boardwalk – kali pertama melihat binatang bernama beaver yang tinggal di tasik di tengah bandar Hinton.

Meneruskan perjalanan ke Nordegg dari Hinton. Cuaca daripada pagi hujan dan tak lama selepas itu surprise salji turun uolls. Happy la abam jadi winter boy. Snow in summer.

Athabasca Falls – Kedudukan air terjun di tepi jalan. Abam paling suka kalau lokasi tak perlu berjalan atau hiking berkilometer, haha. Air terjun paling bahaya & difahamkan siapa yang jatuh akan mati. Belum ada yang pernah hidup.

Sunwapta Falls – Yang ni pun sama kedudukan tepi jalan je. Dalam perjalanan ke sini la salji turun dengan lebatnya.

Parker Ridge – Pendakian diteruskan tetapi kali ini dalam keadaan bersalji. Jarak jumlah perjalanan adalah 5 km. Sampai di puncak akan dapat melihat air yang sudah menjadi beku dan disitu ada satu tasik atau sungai yang mengalir.

Unknown place – dua tempat persinggahan sebelum sampai ke Nordegg. Pertama di kawasan berdekatan Saskatchewan River Crossing dan kedua di tepi jalan berdekatan di Douglas Fir Natural Area.

Hari ke-6

19.06.2019

Menginap di Hi Nordegg dengan kos sebanyak RM364.58.

Kami meneruskan perjalanan dari Nordegg ke Lake Loise. Keadaan cuaca hujan & salji turun. Jadi kebanyakan tempat tutup & kabus salji tebal. Pemandangan kurang jelas.

Kami menghabiskan masa bermain salji di Peyto Lake. InsyaAllah nanti kalau ada rezeki akan kembali ke sini. Tempat ni adalah tempat yang wajib singgah untuk melihat keindahan Peyto Lake.

Kami berhenti minum di Bow Lake sambil menanti cuaca sedikit cerah untuk mengambil beberapa gambar.

Hari ke-7 hingga ke-10

20.06.2019 – 23.06.2019

Menginap di Hi Lake Loise Alpine dengan kos sebanyak RM2420.88.

Kemuncak pengembaraan di Kanada telah sampai iaitu di Banff National Park. SubhanAllah. Alhamdulillah. Semua dengan izinNya. Tempat-tempat persinggahan yang kami pergi adalah;

Mirror Lake – 2.6 km untuk sampai ke sini dalam perjalanan ke Lake Agnes.

Lake Agnes – Pendakian sebanyak 3.4 km satu hala. Ada satu teahouse apabila sampai tetapi orang ramai giler. Fullhouse. Nasib baik tapau makanan jadi makan dekat bangku di sekitarnya.

Lake Loise – Kedudukan tasik yang berdekatan sahaja. anda tidak perlu hiking untuk jumpa tasik ini. Ini boleh abam katakan tempat no.1 tarikan pelancong. Orang ramai ya amat dan ada satu hotel betul-betul tepi tasik ni yang berharga lebih kurang RM2000 satu malam. Ada yang nak sponsor abam tak ?

Peyto Lake – abam kembali sambung perjalanan semula ke Peyto Lake. Ingat tak semalamnya salji tebal sangat sampai tak nampak pemandangan tasik. Hari ini SubhanAllah, abam disajikan pemandangan yang cukup indah.

Abam boleh kategorikan ini tasik paling cantik. Allah Maha Kaya dan Berkuasa

Moraine Lake – Antara tasik tercantik juga & tempat tumpuan pelancong. Anda tidak perlu untuk hiking untuk melihat tasik ini. Hanya berjalan beberapa tapak untuk melihat keindahan tasik ini. Kalau anda mahu pemandangan dari atas sedikit anda perlu memanjat batu atas risiko anda sendiri.

Hari untuk aktivititi ringan sahaja. Abam hanya pergi ke Moraine Lake dan melalui track sejauh 2.8 km return. Aktiviti ber’OOTD’ dengan baju melayu siap bersamping bertanjak di kepala, ??. Memang hari untuk rehat secukupnya.

Aktiviti harini abam mulakan dengan hiking di Castle Lookout sejauh 7.4 km return. Abam jangkakan pemandangan yang awesome giler tetapi bagi abam biasa sahaja apabila sampai ke puncak. Abam tetap bersyukur abam berjaya mendaki dan turun dengan selamat.

Kemudian abam meneruskan aktiviti ke Johnston Canyon. Abam melalui jalan ke Lower Falls sejauh 1.1 km satu hala & ke Upper Falls sejauh 2.4 km satu hala. Kawasan air terjun yang menjadi tumpuan pelancong juga. Ada laluan yang sangat cantik disediakan untuk ke kawasan air terjun.

Hari ke-11 & ke-12

24.06.2019 – 25.06.2019

Menginap di Canmore Inn & Suites dengan kos sebanyak RM1239.33.

Selepas checkout pagi itu, kami meneruskan perjalanan dari Lake Loise ke Calgary. Penginapan kami seterusnya adalah di Canmore selama dua malam.

Dalam perjalanan abam singgah sebentar di Lake Minnewanka. Di sana abam hanya berjalan sejauh 0.8 km satu hala untuk melihat sekitar tasik ini. Sepanjang abam disini abam dapat lihat ada dua pasangan yang buat photoshoot disini. Mungkin disini tempat popular bagi mereka untuk membuat photoshoot.

Kemudian abam singgah sebentar di Two Jack sebelum meneruskan perjalanan ke Calgary. Di Calgary baru kami dapat makan halal di luar. Sebelum ini kami hanya makan di luar hanya sekali ketika di Vancouver. Hari lain kami beli barang basah & masak sendiri. Selepas berjalan di sekitar bandar Calgary, kami menerukan perjalanan ke Canmore.

Canmore adalah sebuah bandar kecil yang dikelilingi gunung-ganang. Serius abam suka bandar ini. Cantik sangat & tenang. Ikutkan hari itu kami banyak ingin melakukan aktiviti tetapi tiba-tiba kereta kami mengalami masalah. Kami terpaksa pergi ke tempat kereta sewa yang terdekat untuk tukar dengan kereta yang lain.

Jadi kami perlu ke Calgary semula yang memakan perjalanan selama lebih kurang 1 jam 15 minit iaitu sejauh 120 km. Selepas lebih kurang satu ke dua jam baru urusan pertukaran kereta selesai. Allah adalah sebaik-baik perancang jadi kami perlu redha. Memandang susah berada di Calgary & hanya di Calgary ada makanan halal jadi kami makan dulu disini sebelum pulang semula ke Canmore.

Selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Three Sister yang berada di Canmore. Ia dipanggil Three Sister mungkin kerana bentuk tiga gunung kelihatan. Kenapa sister yang dipilih & kenapa tidak dipanggil Three Brother abam pun tak tahu, haha?

Selepas itu kami hanya berjalan di sekitar bandar Canmore yang comel & cantik ini. Bandar Canmore ini dapat dilihat rumah-rumah besar yang mewah dan elit berlatar belakang gunung-ganang yang cantik.

Hari ke-13

26.06.2019

Menginap di Dreamcatcher Hostel dengan kos sebanyak RM411.59.

Dalam pukul 8 pagi waktu Kanada kami checkout dan meneruskan perjalanan ke Golden dari Canmore.

Dalam perjalanan kami singgah di beberapa tempat di Yoho National Park. Tempat pertama yang kami singgah di Takakkaw Falls. Air terjun yang terhasil daripada glacier yang mencair luas dibelakang air terjun tersebut.

Kemudian kami singgah di Emerald Lake yang juga masih dalam Yoho National Park. Lokasi tasik ini seperti di Lake Louise & Moraine Lake yang berada di tepi jalan sahaja. Jadi kita tidak perlu hiking untuk sampai ke tempat ini. Apabila tidak perlu hiking ia menjadi tumpuan pelancong untuk kesini. Ada hotel juga disediakan jika ingin menginap disini.

Selepas itu kami menuju ke tempat paling mencabar dalam kembara Kanada pada kali ini iaitu melakukan sky diving di Golden, British Colombia. Ini merupakan kali pertama abam melakukan sky diving. Orang kata cukuplah sekurang kurangnya merasa sekali seumur hidup kan.

Sebelum nak dive mereka akan membawa jalan-jalan sekeliling bandar Golden yang dikelilingi gunung-ganang. Serius cantik apabila dapat melihat dari kaca mata burung. Macam pakej naik helikopter jer cuma abam tak bawak kamera atau telefon untuk merakam saat indah ini. Dan akhirnya, abam buat terjunan dan berjaya melakukannya. Alhamdulillah.

 

Hari ke-14

27.06.2019

Menginap di The Ranchland Inn dengan kos sebanyaj RM306.43.

Perjalanan pulang dari Golden, British Colombia ke Kamloops sejauh 353 km memakan masa empat ke lima jam perjalanan. Anda mempunyai pilihan untuk terus ke Vancouver yang memakan masa hampir tujuh ke lapan jam perjalanan sejauh 712 km. Kami memilih untuk berehat seketika di Kamloops sebelum keesokannya akan terus ke Vancouver yang memakan masa lagi empat ke lima jam.

Hari ke-15 hingga ke-18

28.06.2019 – 01.07.2019

Menginap di North Delta AirBNB dengan kos sebanyak RM1403.93.

Abam menghabiskan masa di McArthurGlen Vancouver Outlet sahaja sepanjang 3 hari di Vancouver.

Hari terakhir

01.07.2019 | 01.50PM – 07:50AM | Vancouver – Kuala Lumpur
Transit Beijing 10 jam

03.07.2019
Alhamdulillah selamat tiba di Kuala Lumpur pukul 11 pagi. Flight delay dalam lima jam dari Bejing ke Kuala Lumpur.