Sebelum pandemik, Indonesia sering menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk bercuti. Mempunyai banyak tempat-tempat menarik, Indonesia juga terkenal dengan makanannya yang enak dan menyelerakan.

Kesempatan bercuti ke Jakarta Bandung pada Mei yang lalu membuatkan pengguna Facebook yang dikenali sebagai Monte Carlo tampil berkongsi beberapa tip dan trik berguna untuk pengunjung terutamanya selepas pandemik.

Ikuti perkongsiannya:

Jakarta + Bandung

12-16 May 2022

Nk share beberapa tips.

Apa yang perlu ada:

  • Sijil vaksin
  • Pcr 48 jam sebelum fly (now dah mansuh)
  • Travel insurance (Chubb thru grab apps)
  • *Semua print hardcopy siap2
  • Peduli lindungi install awal2 kt Msia..fill up siap2 maklumat diri.
  • Pakai pocket wifi/sim yg beli kt msia.sy pakai sim tunetraveller rm30 4gb 7hari..beli di klook..pick up di klia2..if nk guna sim indonesia juga kena register imei hp masa kt airport indonesia
  • Install apps Gojek selain grab if nk guna taxi kt indonesia..compare harga dua2 dulu baru book.
  • Airport Bandung xbuka lg utk tourist luar. So mau xmau perlu turun Bandara Jakarta utk ke Bandung.
  • sijil vaksin + result pcr print siap-siap dan bawak kemana-mana kalo nak pergi mall especially..certain mall diorang akan cek

IKLAN

Tip:

  1. Kena dtg awal di klia2..3,4 jam awal..sebb semua doc perlu diverify di kaunter secara manual..so beratur sama mcm org nk drop baggage walopun dah check in di web/apps..get ready sijil vaksin+peduli lindungi+insurans+pcr..

2. smpi airport soekarno hatta T3 naik airport train ke stasiun bandara (gratis a.k.a free). Pastu naik train airport link ke Stasiun BNI city/Manggarai (45minit). Then naik grab ke Stasiun Gambir. Actually lebih mudah naik grab/taxi airport je kalo dr bandara nk ke Gambir stasiun dlm rp200k 1kete..sebb harga naik train 1pax smua tambah tolak lebih kurang je dgn harga naik taxi/grab..kalo g dalam 3,4 org xyah pikir nk naik train..better naik grab/taxi lg jimat..unless kalo nk try naik train dia n nk elak macet..

3. Gambir ke Bandung naik kereta api KAI (3jam).Book tiket awal2 online kt tiket.com. Scan Bar code kt kiosk utk tukar tiket ala2 mcm kiosk AA.. xguna apps KAI sebb sangkut bila nk buat payment.

4. Tips pilih seat kalo Gambir- Bandung amik seat belah kanan utk view cantik. Sawah padi memang nice. Kalo brg2 banyak xlarat nk angkut ada crew2 train diorg, bole upah utk tlg angkatkn..

Aku puji layanan crew train diorg sgt baik..waktu train nk berlepas smua staff siap beratur letak tgn di dada tanda hormat. Kapten train pun pakai mcm pilot..ala2 mcm naik train Shikansen kt jepun..bukan train dia tp crew2 dia. Amik seat Eksekutif tambah duit sikit je..lebih selesa n luas legroom.

IKLAN

5. smpai bandung check in hotel..bandung hotel 4,5 star belambak..murah n best..kalo bole amik dekat2 dgn alun2 bandung tu..so senang nk bejalan kaki..sebelum ni dah penah ke bandung direct dr KL..so kali ni nk santai2 je utk tgk2 pocong/mak lampir duk tepi2 alun2 tu duk usik2 org..

Sempat la ke zoo kejap..tp xdpt nafi zoo kt indonesia ni best..binatang dia lg sihat2 dr zoo kt Msia ..masuk pun murah..zoo terjaga..dah 3 zoo kt indonesia penah masuk sbelum ni.

kedai Ayam penyet surabaya enak bangat..sambal dia padu..repeat 3kali mkn situ

6. pasar baru ala2 pasar payang terengganu tu just jln2 je..tu port org msia shopping sakan dulu beli krudung a.k.a tudung..kedai2 situ banyak lg belum buka..pakaian situ murah cuma design xup to date..ala2 80an & 90an punya design..nk design baru pergi ke Tanah Abang Jakarta..

IKLAN

Balik ke jakarta naik train semula dr Bandung..seperti biasa hotel kt sana murah 4,5 star siap breakfast..

7. Di jakarta sempat pegi Mall, Tanah Abang & kota tua jakarta..semua naik grab/gojek..mall diorg banyak sgt..cuma mrt diorg masih xmenyeluruh lg..so naik grab senang..Central Park, Grand Indonesia, Plaza Indonesia tu antara sempat singgah

Sempat tgk filem KKN desa penari uncut di CGV Grand Indonesia. Alhamdulilah waktu tu tiada org kena rasuk mcm dlm tiktok

Sempat beli batik2 cun kt Tanah Abang..murah n banyak pilihan..xsempat nk shopping lama sgt sebb rushing kejar flight nk balik kl..

sebelum balik KL jangan lupa isi traveller card kt dlm My sejahtera..Masa nk check in kt airport diorg nk tgk benda tu..then masuk msia mcm biasa..guna autogate..settle