Ramai daripada pelancong jika datang ke Bangkok, akan berjalan-jalan sekitar bandaraya ini sahaja. Tidak dinafikan di Bangkok memang terdapat pelbagai destinasi menarik untuk dikunjungi. Tetapi alang-alang sudah berada di Bangkok, apa kata ‘merayau’ jauh sedikit ke daerah lain melihat lebih lagi negara gajah putih ini. 

Pengunjung boleh membuat pilihan samada ke Hua Hin iaitu Santorini versi asia atau ke Lopburi untuk melihat ladang matahari yang luas terbentang.

Ikuti perkongsian menarik ini.


Sedikit perkongsian dari saya utk mereka yg ingin bercuti ke Bangkok. Jika ada kelapangan dan masa lebih xtau nak buat apa semasa bercuti ke Bangkok, boleh cuba datang ke Hua Hin & Lopburi. Banyak tempat cantik utk ambil gambar terutama sekali photoholic macam saya haha. Dalam post ni saya sertakan sekali tips ke Sunflower Farm Lopburi walaupun saya pegi pada Januari lepas. Baru ada masa nak update hehe.

HUA HIN ( One-Day Trip)

• 9.30AM Breakfast
• 10.30AM Taxi to Hua Hin (Bagitau siap siap dgn taxi driver nak pegi Swiss Sheep Farm, Santorini Park & The Venezia) – 2Hrs from Bangkok City
• 1PM Arrive at Swiss Sheep Farm
• 3PM Santorini Park –  (Kitorang masuk ambil gambar & minum2 je xda main waterpark games)
• 5PM The Venezia – Package A (Fontana Di Trevi Park, 3D Art Gallery, Mini Train, King&Queen Photo, Mini Zoo)
• 7PM Back to Bangkok City

Notes:

  • Kena terer tawar menawar, make sure cari taxi rate THB1000-1500/pax utk return journey. Jangan naik kalau dia charge >THB1500/pax ok?
  • Bayar taxi selepas semua trip selesai. Ada taxi yg minta depo dekat petrol station ada yg xda depo. Depends! Tapi jangan bayar full selagi trip x habis.
  • Hua Hin banyak attraction places, kalau xnak pegi Swiss Sheep Farm, Santorini Park & The Venezia, boleh cuba pergi Camel Republic, Khao Nang Phanthurat Forest Park, Black Mountain Waterpark dan byk lagi. Tp kalau nak feeling 3 countries in one day, boleh pegi mcm yg saya suggest dkt atas.
  • Bawak makanan siap siap, dekat Hua Hin susah nak jumpa makanan Halal.
  • Prepare extra cash, manalah tau tershopping dekat Santorini Park, byk kedai best!
  • The Venezia ada 3 package, kitorang ambil package A, xda naik gondola. Kalau nak naik gondola, boleh ambil package C.

CHOCOLATE VILLE, BANGKOK (Half-Day Trip)

• Opening Hours: 4PM-Midnight
• Taxi to Chocolate Ville ~ THB165, 25Mins from Bangkok City
• No entrance fee

Notes:

  • Dekat sini xda charge & fee, boleh ambil gambar puas puas. Makan je bayar sbb mostly restaurant haha

LOPBURI 

• 6.45AM Taxi from Pratunam to Hua Lampong Station, Bangkok
• 7AM Train to Lopburi  3Hours
• 10AM Arrive at Lopburi Station
• 10.30AM Taxi/Pickup Truck to Sunflower Farm
• 2.30PM Mini van to Victory Monument

Notes:

  • Train paling awal ke Lopburi adalah pukul 7 pagi. Pandai pandai lah bangun awal ok!
  • Tiket train pegi Lopburi boleh beli direct dekat kaunter.
  • Musim melawat sunflower adalah pada Nov-Jan sahaja sbb time tu sunflower tgh blooming. So kalau nak pegi Lopburi make sure pegi antara Nov-Jan sahaja k. Jangan salah timing pulak. K layan gambar ja la!

Pegi reramai best dapat murah. Ini bukan full itinerary ok sbb aktiviti lain tu adalah personal activity. So, saya cuma share tempat best dkt Bangkok & serba sedikit travel tips ja. Trip ini adalah sekitar tahun 2016 yang lalu.

Dipersilakan share. Semoga perkongsian ini bermanfaat.Terima kasih!

Sumber: Lala Velouette (FB) / lalavelouette (Instagram)

Tinggalkan Komen