Minggu lalu tular di media sosial gambar-gambar lokasi Premium Outlet Perak’ yang hampir siap dan bakal menjadi tarikan baharu di Batu Gajah kerana dikelilingi dengan keindahan tasik dan pokok semulajadi.

Kemunculan destinasi membeli-belah terbaru itu bakal menjadi satu lagi mercu tanda di kawasan destinasi pelancongan di Lembah Kinta, Perak dengan menawarkan pengalaman membeli-belah berteraskan pusat pelancongan.

‘Silverlakes Brand Village Outlet’ nama yang diberikan untuk ‘Premium Outlet Perak’ ini merupakan gedung beli-belah berkonsepkan alam semulajadi yang dikelilingi tasik ini adalah pertama seumpamanya di Malaysia, dijangka dibuka pada akhir penghujung tahun ini.

Wah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun Ini Wah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun Ini Wah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun Ini

Dibina di atas kawasan seluas 13.35 hektar dengan keluasan 37,161 meter persegi, lokasi Silverlakes Brand Village Outlet sangat strategik terletak di Wilayah Tengah Semenanjung dan berada hanya 10 minit dari simpang susur keluar Simpang Pulai, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

IKLAN

Malah, ia juga terletak berhadapan dengan perkhidmatan stesen KTMB Batu Gajah yang menawarkan akses mudah dari Lembah Klang dan Pulau Pinang, sekali gus menawarkan kaedah pengangkutan terbaik bagi masyarakat tempatan dan pelancong.

Wah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun Ini

 

IKLAN

Pelan pembangunan Silverlakes dibahagikan kepada tiga fasa iaitu fasa pertama melibatkan pembinaan Silverlakes Brand Village Outlet disusuli dengan projek pembinaan hotel dan kediaman. Selain itu terdapat pelbagai kemudahan lain untuk pengunjung termasuk perkampungan kartunis terkenal negara, Datuk Lat bakal dibina. Manakala fasa kedua melibatkan pembangunan kawasan kediaman mewah dan moden iaitu rumah bandar (townhouse), kediaman berlaman dan vila tepi tasik meliputi 115 ekar dengan panorama tasik yang indah.

Disebabkan kewujudan berhampiran Taman Alam Kinta, ramai yang khuatir akan menjejaskan kawasan taman burung yang dilaporkan menjadi habitat kepada lebih 150 jenis burung air. Namun kerajaan negeri menegaskan, kenyataan itu adalah tidak berasas. Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata pembinaan premium outlet itu diyakini tidak memberi kesan kepada taman burung berkenaan kerana secara teknikal ia terletak agak jauh dan bukannya terletak bersebelahan. Beliau berkata tidak ada isu yang bakal ditimbulkan berikutan pelan pinta ukur dan kebenaran merancang pembangunan projek swasta itu diluluskan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

IKLAN

Wah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun IniWah! ‘Premium Outlet Perak’ Bakal Dibuka Di Batu Gajah Hujung Tahun Ini

Penduduk di Perak mesti sudah tidak sabar-sabar lagi untuk membeli-balah di sini bukan?

 

Foto: silverlandcapital.com | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI