Berkesempatan bercuti ke luar negara ketika pandemik masih lagi melanda memberikan pengalaman berbeza buat Eira Qasandra.

Namun dia dan pasangan berjaya mengekalkan bajet yang tidak terlalu tinggi untuk dua destinasi iaitu London dan Turki. Siap dengan tip dan itinerari lengkap.

Ikuti perkongsian wanita ini yang cukup menarik atau mungkin boleh diaplikasikan untuk trip anda yang seterusnya!

UK + TURKEY TRIP TOTAL KASAR SEORANG RM 3.4K  

Route : KL – Istanbul – Kayseri – London – Istanbul – Bursa – Istanbul – KL

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Memandangkan ramai sgt yg bertanya tentang total kos dalam keadaan pandemic ni, jadi harini saya nak share sedikit bajet dan itinerary saya selama 14 Hari:

Persediaan sebelum berlepas :

  1. Negative PCR Test result buat sehari sebelum berlepas sebab Etihad Wajib ada PCR Result lain-lain boleh refer dengan Airlines.
  2. Entrance Form Turkey – HES Code (boleh Isi 6 Hari Sebelum)
  3. Booking Day 2 PCR Test – London (Randox)
  4. Locator Form London kena masukkan sekali reference no pcr yg kita book tu – boleh isi 48 jam seebelum
  5. Itinerary (tambahan)
  6. Print segala benda untuk backup
  7. Save copy passport, ic, bil api/air untuk apply home quarantine.
  8. Bagi yang muslim jangan lupa niat Musafir

Day 1 – KLIA

  • Bertolak dari KLIA
  • Penerbangan jam 2.10 pagi dengan Etihad airlines ke Istanbul(Ist) transit di Abu Dhabi
  • Sampai 1.45 T/hari terus ke Domestik untuk Ke Kayseri flight jam 6.00Ptg

Day 2 – Kayseri

  • Hotballoon
  • Walking near
  • PCR Test

Day 3 – London

  • Penerbangan jam 5.50 pagi ke London dan transit di Istanbul.

Sampai London jam 12.30T/hari terus menuju ke Cop Passport, makesure korang jangan lenggang ubi, tahan dulu dari ke toilet, sebab Q di bahagian ni sangat memenatkan Mental, Alhamdulillah kami just tunggu 20 Minit untuk melepasi dan Officer Imi tak Tanya banyak pun. TIPS yang saya always gunakan semasa berada didalam kegelisahan bila berhadapan dengan Officer Imi selalunya saya akan amalkan Surah Yassin ayat 9 ” Wa ja ‘alna mim baini aidihim saddaw wa min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun ”

” Dan kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding(pula),dan kami tutup(mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat ”

Semoga bermanfaat untuk semua.

Selesai je cop passport kami menuju ke Randox Centre yang berada di sebelah kiri di luar Airport. Sebabkan kami xnak pening untuk click-collect, kami subscribe yang walk-in. Kami swab 1.05T/hari, 4.30 pagi result keluar.

  • Naik bas ke Straford city bus station
  • Naik Subway untuk ke Hostel
  • Check-in Hostel (Private room for 2 people)

Actually masa booking tiket untuk ke London, Gov Uk belum announce lagi untuk Quarantine dan day 2 PCR dan setelah tiba, tiada sorang pun ambik langkah Quarantine termasuklah kami. Setelah selesai check-in kami mengambil langkah untuk melakukan Self-swab rtk yang kami bawa dari Malaysia untuk memastikan kami bebas dari gejala Covid.

Memandangkan result kami Negative, kami keluar seperti biasa untuk shopping di Primark.

IKLAN

Day 4 – London

Disebabkan hari Krismas, semua Transport di London ditutup, jadi kami hanya jalan kaki dan pulang dengan menggunakan basikal.

  • Big Ben
  • Eye of London
  • Trafalgar Square
  • Westminster

Semua ni dalam walking distance.

Day 5 – Boxingday Bicester Village

Malangnya pada hari berkenaan, Express train ada maintenance isu, jadi kami perlu menaiki bas untuk ke sana dengan perjalanan mengambil masa hampir 2 Jam.

Balik dari sana kami sempat singgah di Born Street dan Oxford Street untuk sambung shopping.

Day 6 – London

  • London Bridge
  • Harrods
  • Hard Rock London
  • Primarks

Day 7 – London

  • Camden Town
  • Victoria Station
  • Oxford Street (Sambung shopping)

Day 8 – London

  • Check-out dan Bangun pagi, book uber untuk ke Straford city bus station.
  • Naik bas untuk ke Airport
  • Penerbangan jam 10.45 pagi ke Istanbul (Saw) selama 4 jam.
  • Sampai Istanbul 4.30 Petang, ambil bas ke Bursa dengan perjalanan 2 jam 30 Minit
  • Ambil Teksi ke Hotel

Day 9 – Bursa

  • Naik Teksi ke Uludag
  • Naik Teleferik
  • Sebabkan Teleferik ending stop kat station 1 disebakan cuaca tidak begitu baik jadi kami terpaksa naik Van untuk ke Station 2.
  • Naik Bas ke Bazar

**Jangan Lupa isi Malaysia Home Quarantine**

IKLAN

Day 10 – Bursa / Istanbul

  • Check-out , book teksi untuk ke mudanya terminal.
  • 9.30 Naik feri ke Istanbul dengan perjalanan lebih dari 3 jam.
  • Check-in area Sikerci semalam
  • Walking near
  • Celebrate Newyears kat Taksim

Day 11 – Istanbul

Disebabkan hotel yang kami duduk tu mengalami masalah heater, maka bermulalah episod check-out awal dan maki makian kerana staff sangat kurang ajar. Kami terpaksa heret beg yang penuh dengan barang shopping di London pada jam 5 Pagi untuk ke Next Hotel dan malangnya Next Hotel perlu tunggu 11.30 pagi untuk check-in kerana fullybook.

Disebabkan covid, Kami mengambil keputusan untuk check-in di hotel bajet hanya untuk mandi.

  • Grand Bazar
  • Spice Bazar
  • Walking near

Day 12 – Istanbul

  • Taksim
  • Walking near
  • PCR Test

Day 13 – Istanbul

  • Dolmabahce palace
  • Spice Bazar
  • Walking near

Day 14 – Istanbul

  • Penerbangan ke Kuala Lumpur transit di Abu Dhabi

Day 15 – Kuala Lumpur

  • 12.30 T/Hari tiba di KLIA

TOTAL BAJET Seorang :

Flight

IKLAN
  • RM1020 Return Flight KL-IST-KL
  • RM127 Flight Istanbul-Kayseri
  • RM373 Flight Kayseri-London
  • RM282 Flight London-Istanbul

1802

Hotel

  • RM87.45/3D2N Wonder of Cappadocia
  • RM452.57/6D5N Russel Square Hostel
  • RM40.32/3D2N Kule Hotel
  • Free Palde Hotel & Spa (sebab call agoda pasal isu heater)
  • RM183.65/4D3N Turkoman Hotel

763.99

Transport

  • RM109.92/24€ Return Airport transfer kayseri
  • RM25.60/80lira Teksi Bursa from bus station
  • RM57.60/180lira Teksi to Mudanya terminal feri
  • RM114.50/25€ Private transfer to Istanbul Airport
  • RM3.20/10lira teksi ke uludag
  • RM61.32/10.95£ freenow to starford bus station

433.46/2=216.73 seorang

Other Transport

  • RM157.48/28£ Stansted Airport bus
  • RM19.71/65lira Bus to bursa
  • RM10.14/39lira feri Budo to Istanbul
  • RM80/250lira teleferik bursa
  • RM22.40/70lira chair lift
  • RM141.63/25£ Topup OysterCard
  • RM31.05/5.50£ bus to bicester
  • RM95.18/17£ bus to oxford
  • RM3.20/10lira minibus to station2 uludag
  • RM32/100lira topup istanbulcard

592.79

Total RM3375.51 tidak termasuk PCR TEST, Hotballoon dan shopping

Tips

Hotel murah book agoda time double date contoh 12.12 dan guna grabpaydeals tolak rm50

Flight murah – skyscanner or airasia with code

Cari info travel murah dkt Travelfree.info

Dimusim covid ni makesure always pakai mask, elakkan menyentuh benda yang tak sepatutnya, kerap pakai hand senitizer dan makesure balik hotel terus mandi.

Jangan lupa apply Home Quarantine 7Hari sebelum balik.

Alhamdulillah kami negative sepanjang travel dan sehingga potong gelang kuarantin.

Sumber: Eira Qasandra