Durian antara buah yang menjadi kegemaran ramai, bila dapat tahu ada campsite yang menawarkan tapak perkhemahan dan juga dapat makan durian segar tentulah teruja nak cuba.

Alfariq Campsite yang terletak di Yan, Kedah ini antara tapak perkhemahan terbaru yang mana lokasinya juga agak rare kerana terletak di kaki Gunung Jerai selain mempunyai pokok-pokok durian yang pelbagai.

Memang puas dapat makan durian di sini dan seterusnya berendam dalam sungai yang jernih. Berpeluang berkunjung ke tapak perkhemahan baharu ini, Noorsuzaimi Noordin berkongsi pengalaman dia dan keluarga camping selama 3 hari 2 malam di sana.

Nak tahu apa yang best ada kat campsite ni, jom baca perkongsian Noorsuzaimi Noordin ini!

ALFARIQ CAMPSITE, YAN, KEDAH

Camping sambil makan durian dan mandi air sungai macam air mineral.

Sebagai penggemar durian, nampak saja post di page Alfariq Campsite boleh camping sambil makan durian, suuppp!!! macam kena pukau terus booking tapak untuk makan durian baru luruh, makan pula di campsite. Sini ada durian variety IOI, Kampung isi kuning dan Kampung biasa.

IKLAN

Terus whatapps Aleep, booking 4 tapak, bayar deposit terus takut campsite penuh, maklum lah campsite ni tengah viral sekanrg. Booking dari 10 May tau.

Pada 17-19 Jun 2022 haritu saya ke AlFariq Campsite di Yan, Kedah. Untuk camping kali ni saya bersama dengan 2 keluarga jiran dan 1 keluarga kawan. Masuk ja campsite fuhh berbau doyan..

Campsite ni baru saja dibuka lebih kurang 3 bulan dan kami antara campers yang teracun untuk booking.

Ownernya Aleep FarAh. Sepanjang kat sini memang ‘merap’ dia saja. Minta tolong beli ais la, tukar extension la, minta tanak pulut dan santan la.. yang paling tak tahan dia boleh deal sekongkol dengan wife saya jadi tok dalang prank birthday saya. “bang bang, ada orang gostan kena belakang kereta, lampu pecah” tapi tengok ayaq muka dia pun tau dah jenis tak reti menipu. hahaha… Apapun TQ Aleep dan Atikah Pazil berjaya prank, walaupun dah dapat hidu awal lagi dah.

IKLAN

Reason saya pilih campsite ni sebab musim buah doyan, manggis dan rambutan, dan yang paling penting air sungai dia jernih yakmat macam air mineral, cuma tak boleh la direct minum (sumber dari air terjun batu hampar).

Boleh menyuluh udang waktu malam. Nak mandi waktu malam pun boleh sebab cerah dengan lampu. Banyaknya lampu kat sini macam bil TNB dia dapat diskaun 70%.

Keseluruhan review, campsite ni agak rare sebab berada di kaki gunung Jerai, di dalam kawasan Kg Raga dan tak jauh dari laut. Bonus, campsite ni ada sungai yang amat jernih air.

Ringkasan review:-

IKLAN
  1. Name of place : Alfariq Campsite
  2. Cost of site :- RM40 khemah sendiri, RM30 Campervan.
  3. Tent type : Arpenaz Family 4.1 F&B
  4. Campsite contact : Aleep FarAh
  5. Website/FB if got : Alfariq Campsite
  6. Google Maps :- https://maps.app.goo.gl/M772dt7TF8PqU6AB6

Toilet bersih ada 4 pintu 5/5

  • Plugpoint
  • Sinki
  • Fire pit
  • Sungai bersih
  • Parking berdekatan
  • Surau / Wakaf
  • Campervan / Campercar
  • Phone Coverage
  • Keselamatan
  • Penat
  • Berpeluh
  • Mandi hujan
  • Tak Serik

jumpa lagi next camping….

TRAVEL. EAT. OUTDOORS

Jemput like page kami >>> The Kamizz

Bawa powerbank ni time camping baru best, tahan sampai balik!