Mendapat sambutan yang menggalakkkan setelah dua tahun berehat, Festival Floria Diraja Putrajaya 2022 dilanjutkan lagi sehingga 11 September ini. Mula dibuka sejak 29 Ogos yang lalu, festival ini mempamerkan lebih kurang 400,000 spesis bunga dari seluruh dunia.

Selain dilanjutkan hingga Ahad ini, pengunjung juga dapat masuk percuma ke dalam kawasan pameran bermula hari ini.

Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini! Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini!Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini!

Festival yang sepatutnya dijadualkan berakhir semalam, diumumkan perlanjutan tarikh pameran oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim. Ia sekaligus memberi peluang kepada mereka yang masih belum sempat berkunjung ke pameran ini.

IKLAN

Menurut Shahidan, tiket masuk ke Festival Floria Diraja Putrajaya 2022 adalah percuma mulai hari esok bagi memberi peluang kepada ibu bapa untuk membawa anak-anak mereka yang sedang bercuti penggal persekolahan sehingga hujung minggu ini.

Tambah Shahidan, terdapat pelbagai aktiviti menarik diadakan antaranya persembahan daripada kumpulan busker dan juga cabutan bertuah dengan hadiah utama berupa sebuah motosikal pada hari terakhir Floria Diraja Putrajaya 2022.

Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini!

IKLAN

Ini sedikit info berkaitan Floria Diraja Putrajaya:

  1. Floria Diraja Putrajaya merupakan pameran bunga dan taman berbentuk festival yang dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya (PPj) semenjak tahun 2007.
  2. Festival ini mempamerkan produk-produk komersial dari industri hortikultur dan landskap, pertunjukan taman, demonstrasi oleh pereka taman dan pertunjukan bunga-bungaan dari dalam dan luar negara di mana kesemua tarikan ini akan dipersembahkan di dalam suasana taman.
  3. Floria Diraja Putrajaya 2022 telah dikunjungi lebih 400,000 pengunjung sejak ianya mula dibuka pada 29 Ogos lalu.
  4. Festival flora ini diadakan di Anjung Floria, Presint 4 di Putrajaya, dan terdapat kira-kira 10,000 pokok orkid serta 400,000 tanaman pelbagai spesies dipamerkan.
  5. Taman Keluarga Malaysia telah dipamerkan di festival itu dengan konsep yang diadaptasikan melalui tiga nilai iaitu Keterangkuman, Kebersamaan dan Kesyukuran.
  6. Selain Taman Keluarga Malaysia, antara komponen lain yang terdapat di festival itu ialah Taman Koboi dan Sukulen, Taman Instagrammable, Hiasan Dinding Orkid dan Terowong Oncidium.

Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini! Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini! Floria Diraja Putrajaya Dilanjutkan Hingga 11 September, Masuk Percuma Mulai Hari ini!

IKLAN
  1. Pada ketika itu, Shahidan turut mengisytiharkan bunga raya sebagai bunga rasmi bagi Putrajaya.
  2. Edisi ke-12 Festival Bunga dan Taman yang dianjurkan oleh PPj dengan sokongan Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia serta Tourism Malaysia turut mengambil kira sambutan Jubli Perak Putrajaya yang ke 25 tahun serta sambutan Hari Kebangsaan ke-65.
  3. Tarikan utama merupakan Taman Keluarga Malaysia, Taman Koboi, Taman Instagrammable, Hiasan Dinding Orkid, Terowong Oncidium, Clock Meadow, Taman ‘Glow in the Dark’ serta Taman Bonsai dan Suiseki manakala komponen seperti Laman Astaka DiRaja dan laluan utama yang amat popular kembali dengan wajah baru iaitu Floral Sky Walk.
  4. Pada waktu malam pula, festival ini akan dilimpahi dengan pancaran dan kesan cahaya lampu khas di setiap laluan utama dan kawasan utama sekitar tapak festival seperti Red Carpet, Oncidium Tunnel, Dendrobium Walk, dan Taman Fantasi. Selain mempamerkan inovasi teknologi kesenian pencahayaan kreatif pada flora dan fauna, FLORIA juga menjadi platform kepada pengunjung menikmati keindahan persekitaran festival pada waktu malam.

Kredit: SinarPlus & Perbadanan Putrajaya

 

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI