Sukan Olimpik Tokyo 2020 menjadi topik yang hangat diperkatakan beberapa minggu ini dan kini telah pun melabuhkan tirasinya.

Negara Jepun menjalankan tugas mereka mengikut garis panduan atau SOP dengan baik sekali walaupun berdepan pandemik.

Seiring dengan semangat menyokong atlet Malaysia, LIBUR ingin kongsikan lokasi 3 ahli sukan terkemuka dari Negeri Selangor dan tempat-tempat yang anda boleh lawati bagi mengenang jasa dan legasi mereka dalam arena sukan Negara dan antarabangsa.

Dato’ Mokhtar Dahari – Muzium Bola Sepak Selangor, Istana Alam Shah, Klang

Pemain bola sepak lagenda yang berasal dari Negeri Selangor ini telah dilahirkan pada 13 November 1953. Dato’ Mokhtar Dahari atau juga dikenali sebagai Supermokh terkenal dengan kehandalan dan kemahirannya dalam sukan bola sepak.

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor
=

Beliau juga telah berjaya menjaringkan sebanyak 89 buah gol dalam 142 perlawanan antarabangsa dan telah menjadi penjaring yang terbaik sepanjang masa untuk pasukan Malaysia. Dato’ Mokhtar Dahari juga telah dinamakan oleh FIFA sebagai penjaring gol terbanyak di tempat ketiga dalam kategori antarabangsa selepas Ali Daei dan pemain bola sepak terkenal, Cristiano Ronaldo.

Selain itu, beliau juga telah membantu Selangor memenangi 10 Piala Malaysia sepanjang karier beliau ketika bermain untuk Selangor FA. Bagi peminat Dato’ Mokhtar Dahari dan peminat bola sepak yang lain, anda boleh kunjungi Muzium Bola Sepak Selangor yang terletak di Istana Alam Shah Klang untuk memperingati jasa bintang bola sepak ini serta menerokai sejarah dan koleksi bola sepak yang dikumpulkan sendiri oleh DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor

IKLAN

Baju jersey Dato’ Mokhtar Dahari juga ada dipamerkan di sini bertujuan untuk mengenang jasa beliau sebagai pemain bola sepak Negeri Selangor. Jika anda berminat untuk melawati muzium ini, pastikan anda membuat lawatan secara berkumpulan dan membuat permohonan terlebih dahulu kepada Dato’ Pengelola Bijaya Diraja di Pejabat DYMM Sultan Selangor.

Arumugam Rengasamy- Stadium Mini Datuk R Arumugam, Klang

Selain Dato’ Mokhtar Dahari, Datuk R Arumugam juga adalah seorang legenda bola sepak yang berasal dari Negeri Selangor. Datuk R Arumugam yang juga dikenali sebagai ‘spiderman’ telah membantu pasukan bola sepak Negara Malaysia memenangi pingat gangsa dalam Sukan Asia 1974 di Tehran yang sehingga hari ini masih dikira sebagai pencapaian terbesar dalam sejarah bola sepak negara.

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor

Oleh kerana kehandalan beliau dalam menangkas serangan pihak lawan dan kelebihan beliau dalam menangkap bola dari sudut yang sukar, beliau juga telah membantu pasukan bola sepak Negara mendapat tempat kelayakan dalam Sukan Olimpik Moscow 1980 yang pada ketika itu telah mengalahkan pasukan Korea Selatan dengan mata 2-1.

IKLAN

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor

Pada tahun 2018, sempena memperingati jasa Datuk R Arumugam, Sultan Selangor, DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dan Majlis Perbandaran Klang telah menukar nama Stadium Jalan Pekeliling, Port Klang kepada Stadium Mini Datuk R Arumugam sempena memperingati jasa beliau terhadap arena bola sepak Negara.

Tempat ini boleh dilawati oleh orang ramai untuk beriadah dan juga mampu memberikan semangat kepada golongan muda bagi mencapai cita-cita mereka berdasarkan kisah hebat Datuk R Arumugam.

Adik Beradik Sidek – Tugu Badminton, Banting

Siapa yang tidak kenal dengan jaguh legenda badminton Malaysia; adik beradik Sidek. Adik beradik yang terkenal dengan siri animasi adaptasi berjudul ‘Anak-Anak Sidek” ini mula menerima latihan dari bapa mereka, Dato’ Haji Sidek Abdullah Kamar yang bertempat di hadapan rumah mereka yang terletak di Pekan Banting, Selangor.

IKLAN

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor

Bukan sahaja terkenal dengan animasi dan komik berasaskan kisah mereka, adik beradik yang terdiri daripada Datuk Misbun Sidek, Datuk Jalani Sidek, Datuk Razif Sidek, Datuk Rashid Sidek dan Rahman Sidek ini juga berjaya menempa nama dalam sukan badminton dalam pelbagai arena berprestij termasuk Sukan SEA, Grand Prix Badminton Dunia, Piala Thomas dan juga Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England.

Lawati Lokasi & Tempat Berkaitan Legenda Sukan Negara Di Negeri Selangor

Pada tahun 1985, adik beradik ini telah menyertai kejohanan luar negara di Terbuka Hong Kong menjadikan mereka keluarga terbesar mewakili negara di pentas antarabangsa. Bagi peminat badminton dan legenda sukan badminton ini, anda boleh membuat lawatan ke Tugu Badminton Anak-anak Sidek yang terletak di Pekan Banting di dalam kawasan perumahan Dato’ Haji Sidek.

Tugu itu dibina sebagai memperingati jasa dan sumbangan keluarga Sidek dalam mengharumkan nama Negara di arena badminton di peringkat domestik dan antarabangsa.

Layari laman sesawang , www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Negeri Selangor pada waktu kelak atau terus ikuti laman media sosial rasmi Instagram, Facebook, Twitter, TikTok dan saluran YouTube Tourism Selangor untuk mengikuti sebarang kemas-kini. #ImagineNowExperienceSoon.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI