Bagi seorang wanita yang sudah berkeluarga dan mempunyai anak, hampir kesemua waktu mereka didedikasikan untuk kepentingan anak-anak, suami, dan kerja-kerja lain seperti urusan rumah tangga.

Sama ada bekerja atau tidak, seorang ibu biasanya tidak mempunyai privasi dan kesempatan untuk melakukan perkara normal dengan tenang. Dengan meluangkan sedikit masa untuk diri sendiri, si ibu pasti mampu meleraikan kekusutan dalam fikiran, bertindak dengan lebih tenang, dan lebih menghargai suami serta anak-anak. Jomlah ‘me time’ dengan bercuti!

Cadangan lokasi untuk anda ‘me time’? Ini perkongsian daripada si ibu anak dua, Teha Amin yang berkesempatan ‘meninggalkan anak-anak’ dan holiday bersama teman-teman seangkatan baru-baru ini.

Tadaaaaa… Berpusu-pusu peyem masuk bertanya kami bertiga mak dara pingitan ni berglamping kat mana. Haaaa… Kami tak pi jauh mana pun dekat je lebih kurang sejam dari Bandaraya Kuala Lumpur sahaja.

Tempat cuti-cuti glamping kami adalah di Janda Baik iaitu Villa Canopy Glamping Park. Percutian kalini taklah seperti cuti-cuti sebelum ni. Untuk korang yang tak suka adventure nak kena duduk bilik sejuk tilam empuk segala2nya selesa, ini bukanlah tempat yang sesuai utk korang. But if u guys orang yang flexible di campak ke mana pun ON tempat ni adalah satu tempat baru yang seronok untuk diterokai. This is our first time glamping jadi memang excited. Rasa macam kembali ke alam persekolahan lak. Bila sampai je nampak banyak tent terus bersorak kegembiraan.

IKLAN

Senang je cara check in sesampai je bagi nama terus dorang tunjuk tent mana untuk kami. Takde kunci apa bagai macam korang check in hotel. Just sampai tent bukak la zip tent tu. Takde kunci apa, rasanya selamat kot. Kalau korang takut tak selamat korang bawak la mangga kunci besar tu untuk lock tent korang. But utk kami sepanjang berada di situ Alhamdulillah selamat semuanya.

Seronok betul suasana kat sini sebab asyik dengar bunyi durian gugur je. Time tengah tidur pun boleh termimpi kutip durian sebab asyik bunyi durian jatuh.So happy la utk kami yang kaki makan durian ni. Pantang dengar bunyi durian jatuh, memasing buat muka excited.

IKLAN

Setiap tent di sediakan katil, ada yang disediakan tilam, ada aircooler, tempat sangkut baju, and lampu. Untuk siang hari agak panas lelagi kami pergi musim panas. Air cooler ni membantu la juga tapi semua kena duk bebetul depan aircooler tu hahahah. Waktu malam pula, makkkk aiii sejukkk..! Tapi toksah risau katil selimut tebal semua sama macam hotel 5 bintang korang tu. Haaa tapi tapi tapi.. Toilet berada di luar ya. Jadi, memalam nak ke toilet memang kami buat rombongan terus pergi bersama sama. Takde makna la nak pegi sengsorang. Tapi suasana memang tak seram pun. Tak menakutkan. And ramai juga yang lepak tak tidur beborak di persekitaran jadi segala-galanya rasa selamat.

Alhamdulillah semua berjalan dengan baik memandangkan Mak Mak Trip first time glamping kan..selalu ke hotel jeww… Next plan kami nak bawak anak2 lak glamping. Yehuuuuu.

CANOPY VILLA GLAMPING PARK,JANDA BAIK

IKLAN

RM333/4pax Include Breakfast. Tapi kami bertiga je lebih selesa kalau berempat mungkin jadi rimas bilik tu. Breakfast dia nasi lemak sedap, kuih and ada bubur nasi pun sedap. Semua sedap la. Air korang bancuh sendiri. Ada water filter and 3in1 milo. 0133338122 – Ni no person incharge. Maaflah aku tak sempat nak tanya nama Abang tu. Tapi dia and family dia alhamdulillah setakat ni sangat baik melayan kerenah pengunjung hahaha. Kalau nak book boleh sebut nama Teha confirm dia tak kenal and korang takkan dapat apa2 diskaun pun (Aku book Agoda je)

Review:

  • Toilet : Besar & Bersih, cuma air slow sikit maybe weekend ramai orang but overall memang okay.. Kotor sikit lantai bila ramai dah masuk memasing pakai selipar kan but setakat ni okey je tak busuk. Cuma yang ada kecil mesti renyah sikit sebab toilet berada di luar and kena jalan jauh skit dalam 50 meter utk tent kami. Ada yang lebih jauh and ada yang lebih dekat. Ikut tent korang kat mana.
  • Plugpoint : Dalam Tent ada. and cukup untuk kami bertiga. Kalau ramai mayb boleh bawa extension.
  • Kitchen and sink : Dapur di lengkapi peralatan A to Z..so takyah nak angkut periuk² …boleh guna sama² dengan orang lain..asalkn jaga kebersihan lepas guna..Overall puas hati.. Lepas guna wajib basuh. Even lepas breakfast pun kena cuci pinggan sendiri. Kalau spesis kluster kayangan toksah mai.
  • Fire pit : Rm100 utk sewa pit bbq & Rm100 utk fire camp..Pihak canopy akan hidupkn api utk bbq & fire camp..so senang la kita enjoy je.
  • 5 minit jalan kaki ke Sungai….dekat je sambil melihat keindahan kampung.
  • Parking distance to campsite : Parking teramat dekat dengan Canopy Villa..satu area je…so memang dekat la.. Cuma time kami pergi memang ramai. Kalau dah parking double2 tu pepandai la letak no phone kat kereta.
  • Phone Coverage? Line memang ikut mood dia. Kadang slow kadang takde langsung. Wifi ada tapi ok kat cafe je masuk tent tak dapat dah. Mungkin tent yang lebih dekat dengan cafe akan dapat line wifi tu. Line Umobile so far paling ok…Line lain hidup segan mati takmau.. Untuk korang yang takleh berpisah dengan media sosial toksah datang nanti buat stress je. Stress gak utk aku malam first tu sebab dok sibuk key in sales Cuckoo tapi line ciput. But hari seterusnya aku letak je phone tu dalam bag. Malas fikir dah.
  • Aktiviti yang ada dalam camp: Berbasikal, memanah, badminton, pingpong, volley ball, permainan karem, karaoke.
  • Kedai berdekatan yang korang patut cuba:
  • Kafe Olla Patin Tempoyak: Ada lauk2 and special dish Patin tempoyak and patin goreng. Yummy!! Ada sambal mangga fulamak meleleh. Teringat2. Air dia semua sedap. Kami try kedondong asam boi memang power pekat likat. Kopi ais dia pun power. Eh ntah la semua best.
  • Nero Bianco Deli: Hipster cafe. Western Food. Bukak dari pkul 11 pagi ke malam. Sedap gak.
  • Pinto Cafe: Haaa ni adventure sikit. Korang kena naik bukit skit. Tapi jangan risau memang ok je tak menakutkan. Sampai tempat parking, korang park and menapak lak naik atas. Haaa kalau bawak orang tua mungkin boleh hantar ke atas. Tak sure lak tang tu. Tapi jalan tu memang boleh utk kereta naik. Sini makan dia biasa2 je tapi kopi diorang buat sendiri mmg terbaik. Ada mini library utk aku yang minat buku mmg jatuh cinta la tempat ni. Baca buku + coffee fuhhh terbaik.

Okeyla sampai sini je review utk cuti2-cuti Mak Mak Me Time kami kali ni. Next cuti lagi, aku citer lain k. Tata titu tutu. Kalau korang rasa nak buat reunion atau family day aku rasa ni tempat yang best utk korang pergi. Boleh share posting ni dengan family & bestfriend korang utk pergi bersama nikmati suasana kampung. Enjoy!