Baru-baru ini, industri pelancongan negara dikejutkan dengan pengumuman bahawa Malaysia tersenarai sebagai negara berstatus ‘K’ di dalam Nasihat Perjalanan yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat pada 9 April lalu.

Penyenaraian Malaysia sebagai negara berstatus ‘K’ oleh Amerika Syarikat itu dibuat atas dasar kebimbangan terhadap potensi penculikan atau situasi tebusan di kawasan-kawasan tertentu di wilayah timur Sabah.

Walau bagaimanapun, tindakan Amerika Syarikat di dalam Nasihat Perjalanan itu tidak menjejaskan industri pelancongan di Sabah dan Tourism Malaysia akan berusaha untuk meminta kedutaan Amerika Syarikat mengeluarkan Malaysia daripada senarai tersebut melalui laporan daripada Astro Awani.

IKLAN

Menurut Pengerusi Tourism Malaysia, Datuk Ahmad Shah Hussein Tambakau, pada masa ini kehadiran pelancong ke Sabah menunjukkan peningkatan, dan masih ramai yang ingin datang berkunjung ke negeri itu khususnya di pantai timur negeri itu.

Sasaran 4.5 juta pelancong ke Sabah

Dalam pada itu, Ahmad Shah turut berkata bahawa Tourism Malaysia mensasarkan sekurang-kurangnya kehadiran 4.5 juta pelancong ke Sabah sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 dan turut menggalakkan para penggiat industri pelancongan Sabah untuk memberi kerjasama dengan Tourism Malaysia dalam menghasilkan pakej pelancongan menarik, dan kreatif bagi merancakkan lagi sambutan Tahun Melawat Malaysia 2020.

IKLAN

Sebelum ini, Kosmo! Online melaporkan ketibaan pelancong di Sabah meningkat kepada 5.5 peratus, iaitu memcecah 3.87 juta tahun lalu dan angka insiden penculikan telah menurun secara ketara kepada hampir sifar.

IKLAN

Justeru itu, penyenaraian Malaysia sebagai negara berstatus ‘K’ di dalam Nasihat Perjalanan Amerika Syarikat itu adalah satu keputusan yang kurang objektif dan tidak mencerminkan hakikat sebenar di lapangan khususnya situasi keselamatan di wilayah timur Sabah yang kekal selamat dan terkawal bagi pelancong.

Sumber: Astro Awani & Kosmo! Online

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI