Maxis-Rewards-TGV-Cinemas

Di antara sektor yang cukup terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19 ialah industri hiburan seperti panggung wayang dan juga persebahan pentas yang dilakukan secara langsung.

Beberapa hari lalu pengusaha panggung wayang di negara kita telah membuat rayuan terbuka kepada kerajaan untuk membuka semula operasi mereka. Dan hari ini berita baik telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri terutamanya buat negeri di bawah Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Menerusi kenyataannya pada hari ini, Perdana Menteri menyeru mana-mana pihak yang terlibat di dalam pembukaan semula sektor ini untuk sentiasa mengabil langkah tegas serta proaktif dengan mengikuti prosedur atau SOP yang selamay. Jelasnya lagi, ia adalah bagi persediaan negara ke fasa endemik yang dijangka pada penghujung Oktober tahun ini.

TGV Cinemas di antara pengusaha panggung wayang yang menyambut baik perkembangan terbaru ini. Menerusi kenyataan medianya, TGV Cinemas menggariskan beberapa SOP perlu diikuti oleh pengunjung.

– Hanya individu yang lengkap vaksinasi sahaja dibenarkan untuk memasuki premis. Mereka hanrus menunjukkan sijil vaksinasi digital sebagai bukti. Vaksinasi lengkap bermaksud 14 hari selepas dos 2 (Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac), manakala 28 hari untuk dos tunggal bagi vaksin Jonhson & Johnson dan Cansino.

IKLAN

– TGV juga akan beroperasi pada kadar 50% kapasiti dengan mengamalkan penjarakan sosial di dalam panggung serta mewajibkan hanya penonton berusia 18 tahun ke atas sahaja dibenarkan masuk.

Selain itu Perdana Menteri turut menggariskan lapan perkara penting bagi beberapa sektor industi seni kreatif yang dibenarkan beroperasi dan dilonggarkan.

IKLAN

1. Pembangunan dan tayangan kandungan kreatif sama ada rakaman atau siaran langsung.

2. Bagi program dengan penonton secara rakaman atau siaran langsung, hanya 30% kapasiti dibenarkan dengan kesemua penonton lengkap vaksinasi.

IKLAN

3. Penggambaran dalam dan luar studio dibenarkan untuk mereka telah lengkap vaksinasi.

4. Busking untuk indoor dibenarkan untuk individu lengkap vaksinasi.

5. Persembahan di perkarangan hotel dibenarkan untuk individu lengkap vaksinasi.

6. Persembahan pentas seperti teater dibenarkan untuk mereka lengkap vaksinasi dengan 30% kapasiti penonton.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI