Tidak dinafikan, ramai kini yang gemar memilih percutian camping bersama keluarga.

Selain dapat menikmati keindahan alam semula jadi, dapat juga menambah kemesraan dengan anggota keluarga yang turut serta berkumpul sambil melakukan pelbagai aktiviti disukai.

Jika di Malaysia, Kita akan memilih camping di tempat yang ada air terjun, sungai atau kawasan pantai.

Tetapi lain pula ceritanya dengan wanita ini di Australia yang menghabiskan masa bersama keluarga bercamping di Caravan Park yang menyediakan pelbagai kemudahan lengkap untuk pengunjung.

Mai la nak kongsi cerita sikit tempat camping kat Aussie sikit. Kali ni kami cuba di Caravan Park. Caravan Park yang kami pergi ini ada macam-macam jenis tempat untuk bermalam seperti chalet, caravan dan motorhome site, campervan, powered tent site dan unpowered site. Kiraan semalam dikira ikut satu kepala dan ada ikut per sekeluarga.

IKLAN

Macam kami ambik powered tent site yang family untuk 2 dewasa dan 4 anak. Harga aud58 semalam (jangan convert na… Ni kira macam rm58 la gitu). Then mereka akan tanya keluasan tent. Kami ambil size 5 x 3 meter.

Memang ngam-ngam size untuk tent 10 p northstar dark room kami. Boleh pilih size mana yang kita nak ikut size tent tanpa caj lain. Aud58 ni kira mahal lah untuk powered tent site. Tetapi sebab ini adalah di Caravan Park jadi tak adalah ralat sangat sebab banyak kemudahan yang ada.

IKLAN
Tempat makan.
Kedai disediakan.

Kemudahan yg ada seperti swimming pool, playground, tempat BBQ elektrik, tandas 6 +6,bilik mandi 4+4, laundry beserta mesin basuh dan dryer , kitchen beserta peti ais, microwave, dapur gas serta peralatan memasak, kawasan makan yang besar beserta TV, convenience store, tempat sidai baju dan semua kemudahan sesuai untuk golongan kurang upaya.

IKLAN
Bbq elektrik.

Kiranya harga ini sangatla berbaloi dengan kemudahan yang disediakan. Check in dari 12 tengah hari dan check out jam 10 pagi. Walaupun banyak kemudahan tapi masih di dalam kawasan hutan.

Semua kawasan disitu dibersihkan setiap pagi oleh pekerja disitu.. Setakat yang saya nampak ada la dalam 10 orang. Swimming pool setiap jam staff akan çek kadar kebersihan air dan kutip daun yang masuk dalam pool.

Malam pun boleh guna. Dah guna pasti kan cuci bersih.
Kena lapik macam ini.
Kemudahan yang ada.

Semoga perkongsian ni dapat memberi manfaat kepada individu yang ada atau ingin membuka camp site di malaysia. Benda yang baik kita kongsi bersama2 tak mau kecam2 na.

*Waverock Caravan Park Hyden Western Australia

Kredit: FB Ozoutdoor2u