Filem Mat Kilau tengah famous sekarang ni, jadi selain menonton filem tentang pahlawan yang tersohor itu mana tahu ada yang ingin melawat tempat kelahiran Mat Kilau yang terletak di Jerantut, Pahang.

Foto: IMDB

Kalau ke Jerantut, jangan lupa singgah 7 tempat ini, mana tahu boleh dapat sikit aura pahlawan tu sambil dapat tahu lebih banyak maklumat tentang Mat Kilau.

Air terjun Lata Meraung

Daerah terbesar di Pahang ini mempunyai banyak tarikan alami termasuk air terjun dan gua. Air Terjun Lata Meraung antara yang paling femes di kalangan pengunjung. Mandi-manda di sini sangat refreshing. Gigil weh. Orang kata terapi mandi air sejuk ni bagus. Barulah pendekar!

Taman Warisan Gua Kota Gelanggi

Terdapat lebih 6 gua untuk korang explore di sekitar kompleks Taman Warisan ini; Gua Angin, Gua Batu Sanding, Gua Tongkat, Gua Kelawar, Gua Kota Balai dan Gua Penyu. Kalau korang pernah dengar cerita Sang Kelembai, di sinilah dikatakan mitos itu bermula.

IKLAN

Felda Residence Tekam Plantation

Menginap di resort yang ekslusif dengan suasana nature, barulah jiwa dan badan jadi tenang dan tangkas seperti pendekar. Boleh juga nak explore aktiviti seperti main air, team building, menaiki ATV, Jungle Trekking dan explore gua yang terdapat di sekitar sini. Kalau musim durian, memang kenduri-an di sini.

Pusat Pemuliharaan Gajah Kuala Gandah

Bawa famili korang ke sini. Korang boleh berinteraksi dan mengikuti aktiviti bersama gajah di sini. Pahang memang tidak asing sebagai habitat gajah. Tak hairan cerita zaman dahulu, pendekar dan pahlawan mereka mengggunakan gajah sebagai kenderaan.

IKLAN

Galeri Mat Kilau,

Di sini, korang boleh menghayati kehidupan Mat Kilau dan tokoh lain. Gambar dan barangan lama seperti senjata yang digunakan pahlawan Pahang ada dipamerkan.

RM 2, setiap hari (8 pagi – 5 petang)

Foto: Laman Pahang

IKLAN

Hutan Merah

Nak yang rare, Bukit Buluh yang terletak di Felda Padang Piol, Jerantut Pahang mempunyai keunikan tersendiri apabila pokok di kawasan itu kebanyakannya memiliki batang berwarna kemerahan. Dek kerana keunikan tersebut juga Bukit Buluh dikenali sebagai Red Forest bagi kebanyakan pendaki.

Foto: Kuantanloka

Yang Benar,

Senah Berkilau

Foto by: @athirahaktar @huienlow @felda.tekam.resort via FB Tourism Malaysia