Foto-foto Sungai Melaka bertukar jernih dan kehijauan yang tular di media sosial minggu lalu menimbulkan keterujaan dalam kalangan warganet. Namun ada yang mengatakan gambar itu tidak benar dan telah disunting.

Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan

Sumber daripada Bernama mengakui, Sungai Melaka yang sebelum ini berkeladak dan berwarna coklat seumpama teh tarik, kini memang bertukar jernih dan berwarna kehijauan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Tinjauan di beberapa kawasan Sungai Melaka, terutama berhampiran kompleks bangunan Stadthuys dan Jalan Jonker mendapati Sungai Melaka telah kembali bersih, berwarna kehijauan, serta lebih bersih berbanding sebelum PKP, namun ‘kehijauan’ sungai itu tidaklah sejernih seperti yang tular di laman sosial. Mungkin teknik ambil gambar itu nampak air Sungai Melaka lebih jernih daripada yang sebenar.

IKLAN

Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan Sungai Melaka Memang Bertukar Jernih Kehijauan Seperti Yang Ditularkan

Selain orang ramai, individu yang bertanggungjawab memberikan ‘nafas’ baharu kepada Sungai Melaka iaitu Tan Sri Mohd Ali turut meluahkan kegembiraan apabila Sungai Melaka kembali bersih dan meminta orang ramai supaya bersama-sama menjaga kebersihan itu untuk diwarisi generasi akan datang.

IKLAN

Menurut beliau, keadaan Sungai Melaka yang bersih itu menunjukkan pelaksanaan PKP oleh kerajaan mempunyai banyak hikmah untuk difikirkan dan diinsafi bahawa kerosakan serta kebinasaan yang berlaku adalah akibat kerakusan manusia.

IKLAN

“Bertambah bersih (air Sungai Melaka) terutama kawasan bandar boleh nampak ikan berenang dalam tu, tetapi jika kita tidak jaga akan kotor balik nanti. Jadi kita sama-sama jaga kebersihan Sungai Melaka. Keadaan Sungai Melaka bersih berikutan pertamanya tiada aktiviti seperti sebelum penularan COVID-19 berlaku di persekitaran dan sepanjang Sungai Melaka akibat PKP. Kedua di hulu Sungai Melaka juga segala aktiviti tidak rancak berlaku akibat itu. Ketiga segala aktiviti perjalanan bot persiaran tidak lagi beroperasi seperti biasa di sepanjang sungai itu dan keempat-empat bot persiaran menggunakan bahan bakar petrol dan sistem penyejukan enjin juga menjadi punca pencemaran kepada air sungai,” katanya.

Sungai Melaka sekitar tahun 80-an dan 90-an dahulu berwarna kehitaman dan berbau busuk, namun usaha kerajaan negeri terutama pentadbiran bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Mohd Ali Rustam, telah mengubah wajah Sungai Melaka sehingga dikenali sebagai ‘Venice of The East’.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI