Trip menyambung ukhwah bersama adik angkat yang pernah tinggal di Malaysia suatu ketika dahulu memberikan peluang buat Hamidah Hamdan dan keluarga meneroka ke bumi Matador iaitu Sepanyol.

Lebih menarik mereka sekeluarga turut berpeluang menyambut hari raya di sana dengan keluarga adik angkat yang membuat pertukaran pelajar sekitar tahun 2007 dahulu. Kesempatan melangkah kaki ke sana tidak disia-siakan begitu sahaja, Hamidah serta keluarga turut berpeluang ke beberapa kota besar di sana termasuklah ke Cordoba, Granada dan juga Madrid.

Ikuti pengembraan mereka di kota Matador yang penuh dengan kenangan indah dan pengalaman memandu sendiri sepanjang perjalanan.

Menyambut lebaran di bumi matador dan Impian Mama.

Catatan ini berdasarkan syarat dan peraturan pada bulan 5/2022 terutama berkaitan dengan pandemik.

Kuala Lumpur to Barcelona

Tempoh melancong :3/5/2022 sehingga 14/5/2022

Airlines : qatar airways- beli dari january 2022

Harga pergi balik (return ticket) RM2400

Transit di Doha. Kuala lumpur ke Doha (7jam 40minit) dan Doha ke Barcelona (6jam)

Memandangkan qatar dalam persediaan sebagai tuan rumah piala dunia December ini. Banyak projek pembesaran lapangan terbang dijalankan tapi jangan risau agak mudah untuk kita yang transit mencari boarding gate seterusnya.

Tujuan asal : selepas sempadan negara dibuka , kedua ibu bapa saya berniat beraya dengan anak angkat keluarga yang tinggal setahun dengan kami (pertukaran pelajar) pda 2007 setelah lama tidak bersua dan melawat beberapa kota di sepanyol terutama Alhambra dan Cordoba yang merupakan impian ibu saya dari kecil lagi selepas dia membaca buku tulisan Harun Aminurasyid – terbang ke barat.

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!
Beraya bersama keluarga angkat di Barcelona

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Kenderaan : kami menyewa kenderaan yang tempahan awal di Malaysia : syarikat go car

Kami tempah Alhambra (lebih kurang estima) memandangkan kami berlima dan banyak bagasi demi keselesaan jauh perjalanan.

Harga rental untuk 9hari termasuk insurans Rm3800.

Telco: saya menggunakan vodafone sedikit mahal dan adik beli telco Orange harga €15 utk 9Gb di airport.

Sebenarnya target kami beraya berdasarkan kalender 3/5/2022 raya pertama di barcelona (catalonia) dengan adik angkat dan keluarganya tapi rezeki kami dapat beraya hari raya pertama di malaysia bila annoucement raya jatuh pada 2/5/2022. Kami tetap bawa baju raya termasuk bawa baju batik dan kurta untuk sambut raya di barcelona

Syarat kemasukan sewaktu pandemik : Rezeki kami ,tepat 1/5/2022 kerajaan malaysia dan spain tidak lagi mengenakan syarat membuat ujian PCR sebelum berlepas cuma kami perlu isi spain e health travel dimana ada soalan tentang vaksinasi dan ini yang kena tunjuk sewaktu ketibaan. Spain mengiktiraf semua vaksin dari Malaysia. Untuk tidak kuarantin lengkap dua dose dengan dose terakhir kurang 270 hari dari tarikh suntikan. (Ini syarat ketika may 2022)

IKLAN

Kami mendarat di Joseph Taradellas El Prat Airport pukul 7 pagi. Cukup kami print itinery perjalanan, sijil vaksin dan immigration mudah cop passport. Ambil bagasi. Terus ke kaunter kesihatan utk mereka scan barcode borang e health yg diisi siap di malaysia. Adik angkat Pau Portella, menyambut ketibaan kami dan dapatlah ibu bapa saya melepas rindu lama tidak jumpa dengannya. Pelik orang sekeliling seorang bule mencium tangan dua orang asia berpelukan dan tangisan.

Hari pertama :4/5/2022

Selepas ambil kereta sewa yang syarat balik full tank di tingkat satu dan deposit euro 149 (dipulangkan minyak penuh). Kami terus ke Moia bandar di selatan Barcelona satu jam perjalanan dimana rumah kediaman Pau dan keluarganya.

Sampai kami di sambut dengan makanan tradisi orang catalan dan bercampur rendang ketupat dari Malaysia.

Dalam pukul 4 petang kami ditemani bapa Pau ke montserrat. Tempat pelancongan di atas bukit yang boleh dinaiki dgn kenderaan persendirian atau cable car. Dapat lihat kota barcelona dan ada Basilica tertua disitu.

Hari kedua :5/5/2022

Kami memulakan perjalanan ke Kota madrid. Bermula hari perjalanan jauh 7 jam . Membawa kenderaan sebelah kiri, mulanya agak kekok namun alah bisa tegal biasa. Cabaran di kota madrid mendapat tempat parking dekat 2 jam baru dapat itupun atas pertolongan pihak hotel. Nasihat saya jika bawa kenderaan tanya tempat parking yg dekat dengan hotel. Bayaran semalam 22.5 usd dan saya meminta pihak hotel bercakap dengan penjaga parkir demi memastikan kenderaan kami selamat diparkir selama 24jam kerana masalah bahasa. Madrid bandar padat dan classic. Hotel rossa dengan harga rm250 semalam ada kitchenette dan pengering pakaian. Kami bawa capsule pencuci dari malaysia.

 

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!
Masjid di Cordoba
Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!
kawasan sekitar Mezquita- cathedral
Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!
Bell tower

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Hari ketiga :6/5/2022 –

Memulakan perjalanan dari madrid ke cordoba mengambil masa selama 4 jam. Kali ini bernasib baik kawasan depan rumah ada parking percuma.

Disebabkan sampai awal dan jarak 900 meter dari rumah penginapan ke Mezquita-cathedral cordoba kami memilih jalan -jalan waktu petang di perkarangan masjid kerana kami memilih untuk masuk percuma dan jimat €11 pada hari esok (isnin-sabtu) jam 8.30-9.30 di pintu arah barat sebelah hotel mezquita (tips pintu masuk untuk percuma ini kami dapat dari pekedai cenderamata di depan mezquita) . Website : https://mezquita-catedraldecordoba.es/en/organiza-la-visita/entradas-y-horarios/mezquita-catedral/

IKLAN

Airbnb cordoba : 2 bilik rm1000 semalam

Hari keempat : 7/5/2022 – cordoba dan granada

seawal selepas bersarapan dengan apa adanya. Kami terus menunggu di pintu barat . Menjadi satunya muslim dimana yang beratur bersama ada yang akan menghadiri upacara keagamaan mereka di dalam mezquita . Tersergam satu masa dulu keindahan senibina moors dan harap kalian dapat google sendiri sejarah masjid ini. Selepas tengahari kami bergerak ke Granada. Perjalanan dalam 2 jam. Paling terkejut gunung sierra nevada masih menampakkan salji tempat utk ski Spain walaupun peralihan musim bunga ke panas waktu itu. Kali ini harga parkir selama 3 hari dua malam adalah €25. Kami sampai dan berehat . Kebetulan di granada kami tempah air bnb kawasan arab street jadinya mudah cari makanan halal. Sepanjang jalan ada pelbagai makanan halal dari timur tengah. Lagipula lokasi andalusia (cordoba dan granada) berdekatan dengan selatan ke arah negara Morocco jadi ramai orang moroccan di situ. Petangnya kerana matahari terbenam jam 9 malam saya dan adik berjalan kaki ke Mirador San Nicholas dari situ sudah lihat Istana Alhambra. Di kawasan mirador ini ada masjid yang didirikan oleh pihak bandar Granada untuk penduduk muslim.

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!
Alhambra

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Hari kelima : 8/5/2022 – Granada

Air bnb granada :rm1200 untuk 3 hari 2 malam – 3 bilik

Untuk mudah menaiki uber ke Alhmabra palace dalam €18. Host kami sudah berpesan untuk menempah ticket awal memasuki Kompleks Istana Alhambra dan pilih slot yang sesuai untuk memasuki perkarangan Istana Nasrid. Sampai mereka akan scan passport dan memulakan perjalanan dari kawasan taman istana dipanggil generalife, kemudian kami teruskan ke istana sultanah, selepas itu waktu kami melawat istana nasrid dimana terdapat 4 patung singa yang menjadi simbolik lama kisah pemerintahan Andalusia. Selepas istana nasrid dan kami pulang. Puas kaki melangkah seperti berada di dalam syurga dunia dengan air mengalir, tanaman bunga mekar dan senibina istana itu sendiri. Ticket masuk ialah €14. Lagi satu mahu kesini kerana pengaruh drama Korea lakonan hyun bin dan park shin hye memoirs of Alhambra. Jadi sangat teruja mahu pergi ke Istana ini.

Hari keenam : 9/5/2022

Meneruskan perjalanan dari Granada ke bandar perikanan Valencia dalam 3 jam setengah.

Di sini kami berehat sambil menikmati kota perikanan valencia. Sebenarnya lebih mahu memendekkan perjalanan kerana granada ke barcelona 8 jam perjalanan

IKLAN

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Hari ketujuh : 10/5/2022 . Airbnb rm350 semalam

Dari Valencia dengan 3 jam perjalanan ke Barcelona kembali. Setelah beribu kilometer barulah kami berjumpa dengan tol berharga €4 itupun bayaran tak perlu ambil kad dahulu tapi bayar terus dengan kad kredit/debit yang ada. Ada juga google map kata lokasi kami pilih bertol tapi tak jumpa pondok tol sampai di barcelona baru nampak. Di sini kami pilih hari pertama utk berehat . Memilih makanan pesan uberfood – paella merupakan makanan khas di sini yang rasanya mcm nasi goreng seafood versi lebih masin.

Hari kelapan : 11/5/2022 airbnb barcelona rm1200 untuk 4 hari 3 malam – 3 bilik dan 2 bilik air lengkap kemudahan . Tapi barcelona ada cukai penginapan €10 / seorang.

Pulangkan kenderaan kembali di airport. Kami redeem ticket subway di airport kaunter untuk kegunaan 48 jam berharga €16.40 seorang boleh juga digunakan utk trem dan bas. Di barcelona kami pilih menaiki kenderaan awam dan sangat tegas memakai pelitup muka. Kami mencuba makan tapas (appetizer) seafood . Selepas itu meneruskan berjalan ke Sagrada La familia senibina Gaudi yang masih belum siap hingga hari ini, melawat dari luar casa bastillo dan casa milla. Sila cuba churros di sini yang special kerana apabila membeli churros dibekalkan sekali air coklat pekat sebagai pencicah. Sempat kami ke merchandise store untuk barangan kelab Barcelona Fc.

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Hari kesembilan : 12/5/2022 –

Memenuhi impian abah ke Nou Camp – stadium rasmi kelab bolasepak Barcelona antara kelab terbaik di Eropah dan Dunia. Selepas itu kami ke pasar tradisi di Barcelona -Mercat De la borqueria. Rambang mata melihat pelbagai makanan. Namun harga buah lebih murah disekitar kejiranan yang kami tinggal. Teruja harga strawberry 1pallete dalam €5, cherry manis dan orange Navel cuma €0.45 sekilo. Untuk beli cenderamata pun sebelum sampai ke Marcet ada satu kedai asia yang jual dengan harga berpatutan.

Hari kesepuluh : 13/5/2022

Pulang ke tanah air. Kami tempah Cabify lebih murah dari Uber terus ke airport.

Kerana siang yang panjang dan maghrib masuk jam 9 malam dengan subuh jam 5 pagi memudahkan kami merancang perjalanan, cukup masa untuk sarapan dan kemas barang di setiap destinasi. Kerjasama sekeluarga memastikan perjalanan kami selamat dan seronok dinikmati.

Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol! Trip Ukhwah Ke Bumi Matador Selama 12H11M, Wanita Ini Kongsi Itinerari & Bajet Jelajah Kota Besar Di Sepanyol!

Catatan: Hamidah Hamdan 

 

 

 

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI