ultras malaya
ultras malaya

[VIDEO] Thanabalan komen KEHILANGAN ULTRAS MALAYA @UMsemasa fi…

[VIDEO] Thanabalan komen CURVA OFF ULTRAS MALAYA UM'07 final bola Malaysia v Thailand SEA GAMES 2017. http://stg.libur.com.my/ultrasmalaya/? IA & Zain Asri#solidaritipemainke12 #sehatisejiwa #demiMalaysia #untilthelastrebel #ultrasmalaya #harimaumuda #harimaumalaya #mainbetul² #serumpun #SEAKL17 #bangkitbersama #malaysia

Posted by Majalah Libur on Tuesday, 29 August 2017

Semboyan perang Ultras Malaya di stadium buat orang meremang. Padu dengan lagu Tunjukkan Taringmu, Oh Malaysia Tetap Di Hati, Lalala Oh Malaysia, Ayuh Bangkit Bersama, Kita Masuk Padang, Kami Disini Malaysia, Sikit Kita Tak Takut, Selamanya Harimau Malaya, Bersama Selamanya, Ole Ole, Huru Hara, Ekor Harimau Malaya, Darah, Mana Kamu Malaysiaku, Bangunlah,dan Kau Kebanggaanku.

 

ULTRAS MALAYA: PEMAIN TETAP KE-12 
Ultras bukan sekadar penyokong atau tukang sorak biasa-biasa. Mereka pemain tetap ke 12 bola Malaysia; sampai BILA-BILA. Bukan saja bola, Ultras Malaya juga pernah muncul sokong skuad hoki Malaysia lawan Jerman pada 2013, hingga dapat pujian liputan media dunia.


Ultras Malaya sewaktu perlawanan hoki Malaysia v Jerman 2013.

Ultras agresif ketika match, malah pernah juga desak perubahan sistem tadbir bola negara FAM yang lama. Mereka mahu perubahan. Apa yang dirasa tidak betul, mereka luahkan di stadium. Bahasa kasar diguna, bukan suka-suka tapi betul nak tunjuk rasa tidak puas hati pada permainan atau pentadbiran. LOGIK, kalau guna bahasa lembut, memang sampai bila-bila lah tiada impak! Itulah yang berlaku sejak sekian lama.

 

OMBAK GULUNG ULTRAS MALAYA
Sorot kembali, panjang liku perjuangan Ultras Malaya. Apa yang pasti, ultras banyak berperang dengan FAM, media, rakyat Malaysia dan penyokong negara lain. 

Kemuncak kemarahan pada 2015, kelayakan Piala Dunia peringkat Asia; Malaysia lawan Arab Saudi. Saya di stadium lihat suar dibaling tengah padang, dan mercun roket dipasang menghala ke kerusi VIP. Malaysia tewas. Perlawanan dibatalkan. Malah dikenakan tindakan oleh FIFA.

IKLAN

Jika anda salahkan Ultras, saya kata anda gila. Kerana Ultras Malaya, banyak perubahan drastik berlaku dalam bola Malaysia. Itu tak boleh disangkal! 

Pada 29/8/2017 final bola Malaysia v Thailand Sukan SEA, Ultras Malaya sepakat tidak muncul di stadium. Ini sejarah. Protes pada sistem jualan tiket yang lemah, tiket dijual oleh ulat tiket pada harga merapu dan mereka yang masuk melalui tiket kabel. Malah, ultras beri laluan pada penyokong lain yang mahu masuk stadium menyokong. Tindakan Ultras ini saya hormati. Salute!

Impak terasa. Tiada paluan gendang dan sorakan ultras. Ultras Thailand yang sedikit pula lebih suara atasi puluhan ribu rakyat Malaysia. Terdengar sekali sekala sorakan dari penyokong Malaysia, namun tanpa ultras, penyokong kita hilang punca dan suara.

Ultras memang haluan kiri. PROTES kata kunci!

 

ALTER EGO ULTRAS MALAYA
Bola bukan sekadar sepak, gol, sorak, balik, dan tidur. Bukan… Bola dianggap maruah mana-mana pasukan. Lumrah penyokong serang mental penyokong dan pemain pihak lawan. Sampai masa, bertindak agresif. Jadi over the limit. Ini leceh.

IKLAN

Bila ramai, semangat lain macam. Baling bom pun belum tentu lari. OKLAH mungkin lari tapi lambat sikit. Sukar kawal semua orang. Ada yang OK ada yang OVER. Ini biasa mana-mana tempat. Tak payah sembang. Geylang si paku geylang.

TANPA ULTRAS MALAYA, HARIMAU TAK MENGAUM!
Scene ultras malaya menyalakan suar       Foto: ahmadjunaidi.com

Mulut jahat itu biasa. Contoh terbaru isu lirik ‘Brunei anjing, dibunuh saja’ pada match lepas. Saya cuba hadam perkara ini. Satu sudut, saya fikir over the limit.. Malah kita serumpun dan seagama. Kenapa terlebih provoke? Sudut lain saya fikir ini perang mulut bola. BIASA. Jangan sentap teruk.

Bukan Brunei saja kena, Indonesia dan Singapura pun dah lama kena ‘anjing’. Mereka pun ramai yang serumpun dengan kita. Isu ini sebabkan kemarahan penyokong bola Indonesia, Singapura, dan Brunei di media sosial. Mereka juga mula membenci Ultras Malaya, malah rakyat Malaysia. Namun, cuma berlebih-lebih di media sosial. Tapi OKLAH, keyboard warrior je.

Belum lagi tercetus PERANG DUNIA SEBAB BOLA. Perang mulut, mana-mana ceruk dunia pun sama saja.

Sudut positif; sebab perang mulut ini, semarak semangat penyokong negara lain hidupkan barisan ultras mereka. Kebangkitan demi kebangkitan ultras rantau Asia Tenggara dapat perhatian dunia. Indonesia, sememangnya miliki kapasiti ultras lebih besar dari kita. Thailand, Vietnam, Laos, Brunei, Myanmar, Singapura semua bangkit ultras mereka. Malah mereka juga menyerang balas dengan psikologi mereka. Jadi adil lah kan? 

Serangan mulut jahat memang kasar, tapi tackle ini yang belum pernah kena kad kuning atau merah dari referee. Ini bola. Kalau tak tahan, marilah main catur, snooker atau batu seremban?

Cuma pendapat 20sen saya, mungkin tak perlu label ‘anjing’ pada negara serumpun kita. Kita berbahasa, pasti lawan hormat kita. Mungkin, provoke negara yang tindas umat Islam di negara lain. Mungkin sudah dibuat ultras, mungkin saya belum tahu. Mungkin boleh nyanyi nanti sama-sama. Dalam toilet, dalam kereta, dalam stadium sudah tentu.

 

IKLAN

#SERUMPUN #SEA
Sampai hari surut, yang jahat panas akan reda jadi sejuk baik. Dalam padang semua keluar, luar padang biasa-biasa. Minggu depan mungkin pergi Bali, Bandung atau Lombok bercuti disana. Makan sedap kos melancong juga murah. Bulan depan mungkin ke Phuket pergi layan pantai sana. Lepastu mungkin ke Singapura shopping. Orang Singapura pula ke Malaysia makan nasi dagang, nasi kerabu, cari air terjun, masuk Sepang track. Raya haji mungkin ke Brunei ada saudara di sana. Pergi Bandar Seri Begawan tangkap gambar cantik-cantik. Untung kalau rezeki dapat kahwin gadis sana. Awal tahun rupanya dah beli tiket Air Asia ke Kemboja layan kuil Tomb Raider. Pergi Laos, buat apa? Saya pun tak tahu. Namun kita saling melawat negara jiran…Kann…Kita tak bawa mulut jahat. Silap-silap bawa balik jodoh bersama. Lupa sengketa. Api perang mulut hanya datang waktu match berlangsung. Lepastu OK. Macamtulah pusingan dia sampai bila-bila. 

 

KITA MUNGKIN MALU, NAMUN ULTRAS MALAYA LEBIH TAHU
Ketika korang selesa di rumah, pejabat, atau di mamak tonton match Malaysia melalui televisyen, Ultras Malaya di stadium sumbang tenaga, masa dan suara. Belum kira beratur punya panjang, duit minyak, makan, minum, sesak jammed, helmet hilang, dompet cicir, handphone hilang, kawan hilang, motor hilang, badan orang sebelah berbau, gaduh dengan awek, mak marah balik lambat dan lain-lain lagi.

Apa yang perlu diingat, ketika bola Malaysia nak mati, Ultras Malaya sudah ada disana menyokong hingga segagah kini.

Waktu tu, korang buat apa? Makan kuaci? 

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI