sabah(1)

Sabah merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang telah membenarkan industri pelancongan kembali di buka kepada penduduk tempatan.

Terkini, Sabah sudah membenarkan semula kemasukan ke negeri itu setelah disekat sementara waktu menerusi semua laluan yang berkuat kuasa 2 Jun 2020.

Yeah! Sabah Dah Buka Pintu Untuk Semua Rakyat Malaysia Datang Melancong Yeah! Sabah Dah Buka Pintu Untuk Semua Rakyat Malaysia Datang Melancong

IKLAN

Kebenaran untuk masuk ke Sabah itu sah untuk penjawat awam, pekerja sektor swasta, warga Malaysia termasuk rakyat Sabah yang berada di Semenanjung, Sarawak dan Labuan.

Kerajaan negeri turut bersetuju untuk mengecualikan mereka yang datang ke Sabah daripada menjalani kuarantin sebaik sahaja tiba. Tetapi dengan syarat telah melakukan ujian COVID-19 di tempat atau negeri masing-masing dalam tempoh tiga hari sebelum masuk ke Sabah serta disahkan negatif. Surat pengesahan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hendaklah dikemukakan setiba sahaja di Sabah.

IKLAN

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pihaknya turut mengalu-alukan semua warganegara Malaysia dari Semenanjung, Sarawak dan Labuan ke Sabah untuk menginap di hotel-hotel yang telah beroperasi sejak 10 Mei lalu. Bagi warganegara bukan rakyat Sabah dan pelancong diwajibkan untuk mengemukakan pas kerja dan pas-pas lain yang masih sah ketika tiba di negeri ini.

IKLAN

Yeah! Sabah Dah Buka Pintu Untuk Semua Rakyat Malaysia Datang Melancong

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI