Malaysia Airlines akan menyambung semula penerbangan sekali seminggu ke Kota Kinabalu, Kuching dan Miri bermula minggu ini berikutan permintaan oleh kerajaan negeri Sabah dan Sarawak.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong memaklumkan Malaysia Airlines akan memulakan kembali penerbangan dengan kekerapan seminggu sekali ke dan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Miri dan Kota Kinabalu.

Malaysia Airlines Dibenarkan Sambung Semula Penerbangan Domestik ke Sabah dan Sarawak
Foto: Borneo Post
  • Malaysia Airlines akan mengendalikan penerbangan untuk sektor Kuala Lumpur-Kota Kinabalu-Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur-Miri-Kuala Lumpur pada Khamis dan bagi sektor Kuala Lumpur-Kuching-Kuala Lumpur pula adalah pada Jumaat.
  • Syarikat penerbangan sekutunya, MASwings, akan menyambung semula perkhidmatan bagi laluan Kuching-Sibu-Kuching, laluan yang sebelum ini di bawah Kewajipan Perkhidmatan awam, sehingga ia dikomersialkan dan dibuka kepada syarikat penerbangan lain untuk beroperasi pada Januari 2019.
  • MASwings akan mengekalkan jadual penerbangan hariannya di laluan Miri-Bintulu-Miri dan Sibu-Bintulu-Sibu.
  • Penerbangan antara Kuala Lumpur ke Sabah dan Sarawak akan dikendalikan oleh pesawat Boeing 737-800 Malaysia Airlines manakala penerbangan antara negeri di Sarawak akan dikendalikan oleh ATR 72.
  • Mengikuti Perintah Kawalan Pergerakan seluruh negara oleh kerajaan Malaysia bagi tempoh antara 18 Mac 2020 dan 28 April 2020, semua syarikat penerbangan di bawah Malaysia Aviation Group (MAG) harus mengurangkan perkhidmatan secara signifikan di seluruh rangkaiannya.
  • Perkhidmatan domestik Malaysia Airlines di Semenanjung Malaysia ketika ini disokong oleh Firefly dan syarikat penerbangan itu meneruskan penerbangan menyelamat dan penghantaran balik di seluruh dunia.

Malaysia Airlines Dibenarkan Sambung Semula Penerbangan Domestik ke Sabah dan Sarawak

IKLAN

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memperketatkan saringan di lapangan terbang apabila Malaysia Airlines memulakan semula penerbangan ke Sabah dan Sarawak, mulai minggu ini.

IKLAN

Kaedah paling berkesan supaya jangkitan Covid-19 tidak menular adalah melakukan saringan penumpang sebelum menaiki pesawat dan sebaik tiba di destinasi. Saringan boleh dijalankan menerusi pengimbas haba yang berfungsi 50 peratus. Mereka yang demam tidak digalakkan untuk menaiki pesawat sebagai langkah pencegahan yang serius.

IKLAN

Sumber: Bernama | HMetro

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI