Gunung Jerai memiliki ketinggian 1,217 meter dari paras laut dan terletak di sempadan daerah Kuala Muda dan Yan, Kedah sentiasa mendapat kunjungan daripada para pengembara dan pencinta alam yang ingin menerokainya tidak kira pada hari biasa atau cuti umum.

Gunung Jerai, kini menjadi lokasi kegemaran ramai pengunjung untuk beristirehat dan bersantai. Selain mempunyai suhu dingin yang nyaman, pemandangan indah di sekeliling lokasi berkenaan juga menjadi faktor kunjungan samada penduduk tempatan dan pelancong domestik setiap hari. Dari puncak Gunung Jerai, anda boleh melihat pemandangan sekitar negeri Kedah terutama pemandangan sawah padi yang luas terbentang indah.

Gunung tertinggi di Kedah ini juga ada menyediakan kemudahan penginapan yang dikelilingi dengan pelbagai jenis flora dan fauna berwarna-warni. Paling best, anda boleh membeli cenderamata berupa tumbuhan dan bunga-bunga indah yang ada di atas kawasan puncak gunung indah ini.

Nak tahu bunga apa yang ada? Baca perkongsian sumber daripada Odah Gebuz

IKLAN

Hello gaiz!!

Last ke puncak Gunung Jerai kalau tak silap tahun 2000. Masa tu chalet pon biasa biasa je. Landskap pon tak cantik macam sekarang, ada swimming pool, playground, chalet lawa2 (harga chalet rm298 paling murah), taman botanika, ladang strawberi dan ada aktiviti paragliding (gayat2)

Lepas 20 thn K.Odah dtg balik (wow lama jugak tu) ada perkhidmatan van utk naik ke atas puncak. Caj RM70 untuk naik dan turun. (dulu rm60 ) Oleh sebab K.odah and the gang 7 org so sorang Rm10 aje. Masa untuk sampai dalam 15-20 mnit kot (kona patah dia tu rare).

Sampai kat puncak tu mata dah tertarik kat bunga2 biru pepel putih ni..cantik sungguh view. Bunga Siti Zubaidah @ Bunga Tiga Bulan @ nama saintifiknya Hydrangea Macrophylla memonopoli pemandangan kat atas puncak ni.Cantik sgt dengan suasana sejuk rasa mcm kat obersi pulak.

Bunga hydrangea ni ada dijual kat atas. Harga rm15 satu pokok. Ada warna putih, biru keungguan dan pink. Bergantung pada pH tanah klau tanah lebih berasid, bunga akan berwarna biru dan kalau tanah beralkali bunga akan jadi merah muda. Menarik kan.

 

Klook.com