Libur kini berada di dalam aplikasi   
Libur kini berada di dalam aplikasi   
Home Hobi & Minat Persediaan Sebelum Hiking, Kena Tahu Pilih Seluar Jenis Sesuai Untuk Mudahkan Pendakian

Persediaan Sebelum Hiking, Kena Tahu Pilih Seluar Jenis Sesuai Untuk Mudahkan Pendakian

Bila nampak orang lain hiking bukit atau gunung, perasaan dalam diri pasti mahu ingin turut serta.

Tapi jika lihat pada peralatan yang mereka bawa, kebanyakkan serba serbi lengkap dan memudahkan perjalanan mereka ketika mendaki atau memanjat.

Persediaan Sebelum Hiking, Kena Tahu Pilih Seluar Jenis Sesuai Untuk Mudahkan Pendakian
Hiking, aktiviti lasak makin digemari kini.

Perasan tak ada sesetengah orang mendaki bukit broga atau bukit tabur mahupun gunung-ganang tapi menggunakan seluar jeans, seluar slack, seluar elastik mahupun legging.

Adakah jenis seluar seperti itu sesuai untuk anda melakukan aktiviti hiking ini?

Untuk melancarkan perjalanan hiking anda, terdapat tujuh ciri seluar yang amat sesuai untuk anda cari dan guna ketika melakukan aktiviti lasak ini.

Jom kita usha apa ciri yang sesuai untuk mencari seluar yang lebih selesa dan tahan lasak.

1. Cepat Kering

Air adalah musuh utama kepada pendaki bukit mahupun gunung. Pada kaki hiking, apabila pakaian anda basah, berat akan bertambah dan membuatkan diri anda berasa cepat penat. Setiap kuantiti air pada seluar membawa memberi beban kepada kaki hiking. Ciri QUICK-DRY ini WAJIB ada pada seluar kaki hiking. Ia lebih mudah dan cepat kering walaupun trip anda itu banyak kawasan air atau air terjun.

IKLAN

2. Tidak Mudah Serap Air

Cuaca Malaysia pada masa ini tidak menentu, sekejap hujan, sekejap panas dan bulan ini sahaja hujan berpanjangan di beberapa tempat. Ciri ini amat membantu anda untuk mengelakkan seluar hiking anda basah kerana hujan semasa mendaki.

3. Elastik

Ciri elastik bukan setakat membantu pendaki melangkah besar dengan yakin, ianya juga amat membantu dalam dakian yang mana laluannya banyak ranting-ranting dan duri tajam. Seluar yang tidak elastik pasti akan terkoyak dengan mudah! Disarankan “Stretcheable Polyester” kerana kain cotton biasa amat mudah terkoyak dalam dakian seperti ini.

Persediaan Sebelum Hiking, Kena Tahu Pilih Seluar Jenis Sesuai Untuk Mudahkan Pendakian
Pakai seluar yang sesuai.

4. Mudah Dijaga
Lumpur atau kotoran tanah selalunya susah hilang apabila cuci. Untuk memudahkan kamu ketika mendaki, carilah seluar yang mempunyai ciri easy-care kerana ia senang dijaga dan cuci segala kotoran.

IKLAN

5. Ringan

Peralatan yang ringan dan ringkas cukup sinonim dengan kaki hiking. Seluar hiking yang ringan amat membantu pendaki kerana “every gram`s count”! Lagi-lagi bila dah penat nanti, tahu lah nasib anda kat atas tu. Hehe. Seluar hiking Irau dan seluar hiking Oze ini terkenal dengan ciri binaannya yang amat ringan!

Persediaan Sebelum Hiking, Kena Tahu Pilih Seluar Jenis Sesuai Untuk Mudahkan Pendakian
Pastikan fabrik ringan dan mudah serap air.

6. “Breatheable”

Jangan pelik atau terkejut kalau ada kaki hiking yang pakai seluar yang sama sepanjang trip 3 hari 2 malam. Jika tidur pun dia pakai seluar yang sama dan tak pernah tukar. Seluar ciri ini amat selesa kerana mudah dicuci dan tidak serap kotoran terlalu banyak. Mudah untuk di cuci.

IKLAN

7. Pinggang Getah

Cari yang pinggang ada getah (elastik) separuh pun boleh, asalkan elastik. Ia mengelakkan seluar kamu mudah koyak apabila laluan dakian kamu itu mempunyai liku dan cabaran yang banyak.

Sumber: Hydragears

Artikel Berkaitan:

Train To Gua Musang. Trip ‘Hiking’ Santai Hujung Minggu Di Bukit Gua Musang, Kelantan

Trip 3H2M ‘Hiking Backpacker Style’ Bukit Mok Cun, Kedah & Bukit Jernih, Perlis. Bajet RM163 Je Seorang

Perkara Asas Mendaki Yang Boleh Anda Lakukan Sebelum Hiking Untuk Elakkan Perkara Tak Diingini Berlaku

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI