Foto: BERNAMA

Seperti yang kita maklum, semakin hari kes membabitkan penularan virus Covid-19 sangat membimbangkan.

Malah semalam juga Perdana Menteri telah mengumumkan fasa perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semula di beberapa negeri bagi menyekat penularannya.

Satu Kes Covid-19 Varian UK Di Kesan Di Malaysia, Dr Noor Hisham Sahkan Dapat Dari Pengembara
Bilangan kes terkini sehingga semalam.

Sementara itu dan dalam satu kenyataan, Dr Noor Hisham turut mengesahkan satu kes satu kes COVID-19 varian UK B.1.1.7 telah dikesan di Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes tersebut telah dikesan daripada seorang pengembara yang mempunyai sejarah perjalanan ke UK pada Disember 2020.

“Pengembara tersebut didapati positif pada 28 Disember 2020 dan telah diasingkan untuk rawatan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Noor Hisham berkata, KKM telah melakukan pemantauan terhadap semua pengembara dari negara yang telah melaporkan kes mutasi varian B117 termasuk UK, Belanda, Singapura, Turki, Filipina dan India.

IKLAN
Satu Kes Covid-19 Varian UK Di Kesan Di Malaysia, Dr Noor Hisham Sahkan Dapat Dari Pengembara
Foto: BERNAMA

Menurutnya, sebanyak 968 sampel telah diuji sejak Oktober 2020 dan telah melakukan penjujukan genom bagi mengesan jenis mutasi UK B117 kepada 24 sampel.

“Setakat 11 Januari 2021, tiada penularan dalam negara telah dikesan berkaitan virus mutasi UK B117 tersebut.

“KKM melalui Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat (CPRC) Kebangsaan akan sentiasa memantau perkembangan mutasi UK B117 ini dan akan memaklumkan dari semasa ke semasa,” katanya.

IKLAN

Satu Kes Covid-19 Varian UK Di Kesan Di Malaysia, Dr Noor Hisham Sahkan Dapat Dari Pengembara

Ujar beliau, mutasi UK B117 tersebut didapati tidak akan menyebabkan simptom yang teruk, namun ia difahamkan boleh menular dengan mudah dan cepat.

“Orang ramai dinasihati agar sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri dengan kerap membasuh tangan, memakai pelitup muka di tempat awam, dan menjaga penjarakkan fizikal setiap masa,” katanya.

IKLAN

SUMBER: SINAR HARIAN

Artikel Berkaitan:

Tunku Azizah Syukur & Bangga Anakanda Turun Padang Bantu Mangsa Banjir Di Pahang, Antara Negeri Pelancongan Terjejas Teruk

Tourism Selangor Lancar Kempen ‘Pusing Selangor Dulu’, Cepat Tebus Baucar Pelancongan Di Aplikasi Beli Belah Online

Selain Tambang Tiket Serendah RM129 Untuk Domestik, Malaysia Airlines Juga Tawar Pakej ‘Staycation’ Menarik

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI