Sebut sahaja bercuti di Vietnam, ia tidak asing bagi rakyat negara kita. Bagi kaum Hawa, ini la syurga membeli-belah kain pasang dan telekung dengan harga yang murah. Begitu juga buat kaum Adam, barang seperti kasut dan beg menjadi koleksi yang harus diborong jika berada di sini.

Namun, siapa sangka melihat pada foto percutiaan suami isteri ini ke Vietnam kelihatan tidak seperti mereka berada di negara tersebut. Tidak keterlaluan jika dikatakan foto-foto yang dirakam kelihatan seperti mereka berada di negara-negara Eropah.

Dalat Milk Farm, Dalat
Ho Tuyen Lam Lake, Dalat
Lavender Farm, Dalat

Ingin tahu destinasi mana mereka jejak? Baca perkongsian ini.

KL- NHA TRANG – DALAT – HO CHI MINH – CAN THO – KL

Day 1 (1 May 19)
Arrived Nha Thrang

  • Sampai Airport, no arrival card needed. Pergi cop kat pejabat immigration then keluar.
  • Airport kecik je, keluar terus beli SIM card. Harga simcard semua sama. 160k untuk 7 hari unlimited internet, 40min free call.
  • Keluar gate, cari tiang yang ada tulis ‘bus to city’, tunggu kat situ nanti ada agent datang, beli ticket dengan die. Shuttle bus every 15-30minute. Nak ke city ambik masa dalam 45min-1h. Dieorang boleh drop dekat hotel area Nha Trang.
  • Bus kami ke Dalat jam 3pm, so kami turun dekat city bus terminal. Then ambik taxi ke Central Bus Station dalam 7km.
  • Kami dah book ticket bus awal by online sebab taknak lari itinerary since ticket bus kat sini cepat sold out.
  • Sampai Dalat jam 7pm. Kalau naik FUTA bus akan ada servis van transfer ke hotel FOC. Turun nanti terus berhadapan dengan terminal van FUTA, bagitau je dekat orang orang yang pakai jacket hijau nak ke mana. Nanti die akan suruh naik van mana satu.
  • Kami ke tempat motor rental. Sewa motor untuk esok. Sebelum sampai Dalat, kami dah contact
  • Mr Phuc +84 88 8287288 by WhatsApp dan pilih motor siap siap. Sebab esok nak gerak awal pagi. Nanti rugi masa nak gi ambik motor lagi.
  • Kedai sewa motor area Dalat city bukak jam 7am-9pm.
  • Selesai ambik motor kami ke Dalat night market, tempat sewa motor sebelah night market saja. Bungkus dinner then gerak ke hotel. Kat night market ada tempat jual makanan seafood. Sweater pon murah gila. Jacket windbreaker less then RM20.
  • Kami book hotel The Seen area Tuyem Lake, kat situ 4-5km dari main city, jauh sebab nak layan view lake gituw.

-SIM card 160k
-Shuttle Bus 50k
-Sleeper Bus Futa to Dalat 180k
-Dinner 30k
-Taxi 90k (45k x 2)
-500k motor (Honda bullet 150cc, 250k x 2)
-Minyak motor 100k (50k x 2)
-The Seen Hotel 1.5m (750k x 2)
Total 1,515,000

Day 2 (2 May 19)
Dalat

  • Selesai breakfast di hotel, checkout and tumpang bag dekat hotel
  • Lavender Farm 50k
  • Garnet Cellar Garden 85k
  • Pine Tree Forest
  • Dalat Milk
  • Cau Dat Tea Hill
  • Cau Dat Farm 90k
  • Light Valley 20k
  • Location agak tersorok jadi kene pandai cari. Each place agak jauh 20-60km.
  • Kami cari jalan by maps.me and google map.
  • Sampai hotel around 7pm, balik hotel tukar baju and ambik beg, then hantar motor jam 7.30pm.
  • Gerak ke station ticket Thanh Buoi untuk redeem ticket online, 500m dari Dalat night market. Bus VIP 450k, memang berbaloi dengan harga. Ada tv, usb charger, bantal peluk, blanket, ada tirai.
  • Lepas ambik ticket, gerak ke Dalat night market cari makan sementara tunggu bus jam 12am ke Ho Chi Minh. Jam 11pm gerak balik ke station ticket, nanti akan ada transport datang ambik untuk ke main station bus.
  • Sampai main station bus, pergi ke kaunter, nanti die akan bagitau location bus. Kalau naik VIP bus, ke kaunter jugak lepas tu turun Ground floor by lift. Tempat naik VIP bus asing dari bus lain.
Cau Dat Farm, Dalat
Cau Dat Farm, Dalat 2

-Lavender farm 50k
-Garnet Cellar Garden 85k
-Cau Dat Farm 90k
-Light valley 20k
-Dinner 100k
-VIP Bus Thanh Buoi 450k
Total 795,000

Day 3 (3 May 19)
HCM

  • Sampai HCM jam 5.30am, lepak minum kopi vietnam depan stesen bus sementara tunggu kedai sewa motor bukak.
  • 6.30am kami jalan kaki gerak cari tempat sewa motor by maps.me so jumpe Flamingo Motorcyle Rent dalam 1km dari stesen Thành Buoi
  • Sewa motor then gerak, backpack boleh tinggal kat kedai sewa motor tu.
  • Kami pergi breakfast kat Malaysian Street tepi Benh Thanh Market.
  • Time breakfast, kami mark siap siap kat maps nak gi mana. Siap breakfast kami gerak.

-Tan Dinh Church
-Benh Thanh Market
-Central Pos Office
-Saigon Dame Cathedrals Basilica
-Chua Buu Long, Temple

Saigon Dame, HCM
Tan Dinh, HCM
  • Nak ke Chua Buu Long tu agak jauh dalam 35km. Masuk FOC.
  • Pukul 3pm hantar motor, ambik grab ke West Stesen Bus, bas kami ke Can Tho jam 4pm.
  • Sleeper bus FUTA ke Can Tho beli online juga, 180k. Bus ke Can Tho available every hour.* Makan maggie kat terminal je sementara tunggu Bus.
  • 8pm arrived Can Tho bus terminal, ambik FUTA van transfer ke hotel FOC.
  • Check in Di KQ Hotel, the only hotel that can serve halal food. Nampak luar macam 2 bintang. Masuk macam 10 bintang. Staff very helpful and friendly. Kita minta deco bilik je. Tapi dieorang siap buat birthday surprise dengan cake lagi kat husband. Bilik penuh belon dengan bunga FOC pulak tu.
  • Dinner malam ni makan maggie sebab letih nak keluar.

-Maggie 20k
-Breakfast + lunch 100k
-Motor scooter 200k (100k x 2)
-Fuel 60k (30k x 2)
-Terminal grab 140k (70k x 2)
-KQ hotel 1.3m (650k x 2)
Total 970,000

Day 4 (4 May 19)
Can Tho
Breakfast di hotel and before breakfast minta dieorang sediakan motor nak sewa jalan jalan

-Mekong view
-My Khánh Village 70k
-Lung Tram 30k
-Bao Gia Trang Vien 45k
-Gua Hin

  • Bao Gia Trang Vien ni ada banyak aktiviti lasak boleh buat. Kami sempat la join rock climbing, sky track and flying fox.
  • Gua Hin also antara tempat must go, die punya pokok memang very unique.
  • Balik hotel dinner then jalan kat night market. Barang kat sini memang murah kalau nak compare dengan HCM. Sini tak perlu nak bargain, sebab memang dah murah.

-My Khan Village 70k
-Theme park, rock climbing 45k
-Dinner 100k
-Motor scooter 150k (75k x 2)
-Minyak 70k (35k x 2)
-Lung Tram, sampan 30k (15k x 2)
Total 340,000

Day 5 (5 May 19)
Can Tho – KL

  • Checkout, breakfast pack by KQ hotel. Sweet kan their service.
  • KQ call kan taxi, then ke Can Tho Airport

-Taxi 130k (65k x 2)
Total 65,000

Light Valley, Dalat
Bao Gia Trang Vien, Can Tho 2
Bao Gia Trang Vien, Can Tho
Lung Tram, Can Tho
Chua Buu Long, HCM
My Khánh Village
  • Ticket bus all book by bookaway.com
  • The Seen Dalat book by FB The Seen
  • KQ hotel book by Booking.com
  • iPhone XR and iPhone 8 Plus
  • Edit by iPhone and Snapseed
  • Pants Mini skirt and dress by The Sayang

Actually, nak jimat lagi. Korang boleh checkin hostel or hotel yang lagi murah, naik bus class biasa, sewa motor scooter je.

TOTAL 3,685,000 / RM 650 perhead

Sumber: FB Hayati Musa