Kalau anda tergolong dalam individu yang suka akan kelainan dalam percutian, boleh mula menabung dan cuba melancong ke negara Mexico.

Mexico adalah sebuah negara yang terletak di Amerika Utara, bersempadan dengan Amerika Syarikat dibahagian utara. Namun ramai yang masih ragu-ragu untuk bercuti ke Mexico dek tahap keselamatan di situ selain popular dengan kawasan jenayah antara paling bahaya di dunia.

Walau bagaimanapun, ia tetap menjadi kunjungan pelbagai pelancong dari serata dunia. Ini kerana Mexico mempunyai sisi yang lain yang sangat menarik terutama lokasi tarikan pelancongannya. Dari segi kebudayaan pula Mexico memiliki lebih daripada 1000 perayaan tradisi yang diwarisi dari penduduk pribumi dan dari penjajahan kolonial satu ketika dulu.

Teringin nak bercuti ke Mexico?

IKLAN

Baca perkongsian trip daripada Ayu Hasman  yang pernah berlibur ke sana. Memang best!

Macam biasa, ekspedisi TMPL ni memang kekadang dibuat sebab terpengaruh dengan lokasi famous di Instagram. Hari ni sis baru sempat nak share journey sepanjang di Mexico atau lebih specifik nya di Yucatan. Fyi, kat Mexico ada 32 buah negeri. So Yucatan ni salah sebuah negeri yang famous dan banyak tempat best.

Ekspedisi kali ni kitorang decide untuk sewa kereta sebab nak jimat masa dan explore banyak tempat yang agak terpencil. Kitorang pick up kereta di Merida Airport dan return kereta di Cancun Airport.

Route perjalanan : Merida – Izamal – Valladolid – Tulum – Playa del carmen – Cancun

Antara main highlight sepanjang 7 hari di Yucatan adalah:

  • Merida – famous with Colonial Architecture. Half day pun dah boleh cover main attraction. Merida juga merupakan one of the safest cities in Mexico.
  • Izamal – Kalau kat Santorini famous dengan bangunan yang berwarna putih-biru, kat sini pula famous dengan bangunan warna kuning. Kalau ikut sejarah, sebelum ni bandar Izamal ni warna lain. Tapi masa 1993, Pope John Paul 2 plan nak datang melawat Izamal. So masa ni la dorang decide untuk cat bangunan dengan menggunakan warna kuning. Mengikut kepercayaan mereka, warna kuning merupakan warna yang melambangkan Tuhan Matahari. Sesuai dengan konsep bandar Izamal, yang juga merupakan tempat suci masyarakat Mayan.
  • Chichen Itza – Tempat ni merupakan the new 7 wonders of the world. Mengikut sejarah, tempat ni pernah menjadi pusat pemerintahan tamadun Maya sekitar tahun 600 AD sehingga 1000 AD. Kalau korang berminat nak tahu lebih mendalam cerita masyarakat maya ni, korang boleh layan movie Apocalypto.
  • Cenotes Xkeken – kat Mexico sebenarnya ada beribu-ribu cenotes. Setiap cenotes tu berbeza dan mempunyai keunikkan yang tersendiri. Kitorang decide untuk explore cenotes xkeken yang terletak berhampiran dengan bandar Valladolid. Kat cenotes ni korang boleh swimming & diving. Kalau tak reti swimming, korang boleh sewa life jacket kat sana. Jangan memandai nak main terjun. Sebab cenotes ni biasanya mempunyai kedalaman sehingga 40m.
  • Las Coloradas Pink Lake – sebenarnya tasik ni merupakan tasik garam yang terletak di sebelah kilang pemprosesan garam. Warna pink ni terhasil kerana wujudnya red-algae dan plankton. Boleh mandi ke kat tasik ni? Jawapannya tak boleh. Korang hanya boleh jalan-jalan dan snap gambar je. Celup kaki pun tak boleh.
  • Tulum Archeological Site – tempat ni pernah menjadi bandar pelabuhan semasa tamadun Maya. Senang cerita, macam major gateway untuk aktiviti perdagangan di Yucatan. Kat sini korang boleh tengok beberapa bangunan tinggalan Mayan, antaranya watchtower dan el castilo (pyramid)
  • Cozumel Island – bagi pendapat peribadi, tempat ni paling best. Untuk ke Cozumel Island, korang boleh naik ferry daripada Playa del carmen. Cozumel island ni merupakan sebuah pulau yang terletak di Caribbean Sea. Kalau korang jenis suka aktiviti laut, korang boleh try snorkeling dan juga scuba diving. Dia punya laut memang marvelous!
  • Playar Del Carmen – bandar dia tourist friendly. Ramai yang boleh berkomunikasi dalam english. Highly recommended untuk makan lobster dan segala jenis seafood. Murah dan sedapppp
  • Cancun – Cancun ni macam big cities yang lain. Time kat sini, kitorang naik catamarans ke Isle Mujeres. Pulau dia kecik je. Kat sini korang boleh jalan kaki ke Playa Norte. Playa Norte ni tersenarai dalam Top 10 best beaches in the world. Pasir pantai kat sini warna putih. Bergabung pulak dengan warna biru turquoise air laut, memang superb!

Tip:

  • Sewa kereta – korang boleh book secara online di Rentalcars.com. Jangan lupa untuk tambah full insurance coverage. Lesen memandu malaysia boleh digunakan disini.
  • Korang boleh bawa USD untuk tukar ke Peso. Ataupun, withdraw duit dari ATM. Saya prefer withdraw duit dari ATM dengan menggunakan bigpay. Kadar tukaran duit lagi bagus daripada tukar di local money exchange. Yang belum ada bigpay, korang boleh apply di http://bigpay.link/referrals. Dan masukkan code EXWRHCG1JQ untuk dapatkan RM10 secara percuma.
  • Simcard – saya beli simcard dari Telcel. Coverage di Mexico City dan Yucatan sangat bagus. Especially masa kat Rio Lagartos.
  • Visa – rakyat malaysia tak perlukan visa untuk ke Mexico. Yang penting, pastikan korang standby siap-siap return flight ticket dan travel insurance untuk memudahkan proses di kaunter immigration.
  • Makanan halal agak susah nak jumpa di Yucatan. So kitorang makan seafood je. Korang boleh try local dish – seafood tacos.