australia

Setiap hari boleh dikatakan ramai yang kongsikan berita mengenai keadaan terkini kebakaran belukar di Australia. Paling meruntun jiwa tatkala melihat foto-foto haiwan yang menjadi mangsa kebakaran. Ada yang maut, ada yang sedang bertarung dengan hidup ada juga yang seakan merintih nasib yang sedang dialami.

Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban.

Menurut pakar ekologi Universiti Sydney, kira-kira 480 juta haiwan dianggarkan terkorban akibat kebakaran yang makin marak di hampir seluruh Australia sejak hujung Ogos tahun lalu hingga hari ini.

Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban.     Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban.

IKLAN
  • Kebakaran belukar itu turut menyebabkan kira-kira 8,000 koala mati terbakar iaitu satu pertiga daripada seluruh populasi koala di New South Wales
  • Lebih 100 insiden kebakaran hutan berlaku di seluruh negara, sekali gus memusnahkan lebih 5 juta hektar tanah, 4 juta hektar daripadanya di New South Wales sahaja.
  • Ada nyawa turut terkorban manakala ratusan rumah musnah pada kebakaran belukar musim kali ini.

Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban.

Wisma Putra menasihatkan rakyat Malaysia supaya menunda perjalanan tidak perlu ke kawasan yang terjejas akibat kebakaran belukar di Australia sehingga keadaan bertambah baik. Nasihat dikeluarkan berikutan pengumuman darurat tujuh hari oleh pihak berkuasa New South Wales bermula 3 Jan kerana kebakaran hutan itu menjejaskan banyak kawasan di Australia, terutamanya di pantai timur negara itu. Selain daripada New South Wales, kawasan lain yang terjejas teruk termasuk Victoria dan Ibu Negara Wilayah Persekutuan Australia (ACT).

IKLAN

Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban. Foto Kesan Kebakaran Belukar Di Australia Meruntun Jiwa. Hampir 500 Juta Haiwan Terkorban.

Wisma Putra juga menasihatkan rakyat Malaysia yang berada dalam kawasan yang terjejas itu supaya mengutamakan keselamatan mereka dan mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan dan wilayah. Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra, Pejabat Konsulat Malaysia di Melbourne atau Pejabat Konsulat Malaysia di Sydney menurut butiran di bawah:

IKLAN

SURUHANJAYA TINGGI MALAYSIA DI CANBERRA
7 Perth Avenue Yarralumla ACT 2600 Canberra, Australia
Telefon: +612 61200300 / 310 atau +614 16334901
Emel : mwcanberra@kln.gov.my

PEJABAT KONSULAT MALAYSIA, MELBOURNE
Level 1, No. 432 St Kilda Road Melbourne, Victoria 3004, Australia
Telefon: +613 9573 5400 or +61 434 950 600
Emel : mwmelbourne@kln.gov.my

PEJABAT KONSULAT MALAYSIA, SYDNEY
67 Victoria Road, Bellevue Hill, NSW 2023 Sydney, Australia
Telefon: +61 02 9327 7596 or +61 02 9327 7565
Emel : contact@ema.org.au

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI