Semakin banyak pilihan kemudahan pengangkutan awam yang selesa disediakan di Mlaysia buat penumpang, terutamanya yang bercadang bercuti di dalam negeri atau negara jiran terdekat. Layanan dan fasiliti sama seperti menaiki kapal terbang, itu yang boleh digambarkan mengenai perkhidmatan dalam koc kelas perniagaan yang diperkenalkan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) bagi Perkhidmatan Tren Elektrik 2 (ETS2) bermula 11 oktober 2019.


70949168_2539901456072433_5498681586360516608_n.

Kemudahan seperti zon wifi percuma, ‘In-Train Entertainment’, butang bantuan, slot USB, soket kuasa tiga pin, lampu membaca sehinggalah kerusi yang boleh diputarkan 360 darjah, koc yang boleh memuatkan 36 penumpang pada satu-satu masa itu sememangnya menepati slogannya – ‘A Class of Its Own’. Malah, bukan itu sahaja, terdapat pelayan khas turut dikenali sebagai pramugara dan pramugari, yang akan mengedarkan makanan dan minuman kepada para penumpang, dan menariknya kesemua mereka sebenarnya mendapat latihan daripada syarikat penerbangan Malaysia Airlines Berhad sendiri.


100.


72891083_2649411875097526_6833816795032322048_n.

Menurut sumber Bernama , Gerabak kelas perniagaan adalah satu daripada enam gerabak ETS2 yang direka khas untuk penumpang yang mahukan lebih keselesaan sebagai pilihan untuk mereka yang mahukan kelainan tersendiri ketika menaiki perkhidmatan tren itu, selain dilengkapi kemudahan kondusif seiring jenama kelas perniagaan itu. Terdapat ciri-ciri khas pada koc perniagaan itu berkata, ‘In-Train Entertainment’ yang berupa seperti sebuah skrin di setiap tempat duduk penumpang boleh digunakan untuk mendengar muzik, menonton filem, melayari internet serta membuat tempahan makanan.

Semenjak KTMB mengumumkan harga tiket promosi pada 15 September lepas, tiket bagi tempoh perjalanan bermula hari ini sehingga 30 Oktober sudah habis terjual hanya dalam tempoh seminggu sahaja. Tiket promosi bagi perjalanan 1 November hingga 30 November pula akan mula dijual pada 15 Oktober 2019. Bagaimanapun, selepas harga promosi ini tamat tiket akan dijual mengikut konsep syarikat penerbangan yang mana harga tiket akan mengikut musim.


646503061e5e15586f7fe60f101f1796.

Terdapat dua trip perjalanan sehari bagi perkhidmatan ETS2 berkenaan iaitu Kuala Lumpur ke Padang Besar dan Padang Besar ke Kuala Lumpur.Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut berhubung ETS2 di laman sesawang rasmi KTMB, www.ktmb.com.my atau ktmberhad (Facebook), ktmbofficial (Instagram), @ktm_berhad (Twitter) atau menerusi Pusat Panggilan 24 jam KTMB di talian 03-22661200.

Ikuti pengalaman seorang kakitangan ETS2 ketika menjalankan tugas di koc perniagaan ETS2 yang mendapat perkongsian ramai netizen di sosial media.

Guys.

Nah paksu belanja korang semua apa yang best dalam koc koc ETS Business Class. Selain ruang yang lebih selesa, besar dan luas, koc ini juga sangatlah best sebab hampir setara dengan kapal terbang yang nun terbang tinggi di atas. Bergerak dengan kelajuan yang lebih pantas. Ditemani “krew-krew tren yang manis, segak, peramah dan ganas”……memberikan satu pengalaman yang indah (paksu gerenti semua puas). Paksu memang kerlas!!!!

Dan untuk sepanjang bulan OKTOBER tiket untuk ETS Business Class dah SOLD OUT (itu berita PANAS).


Harga promosi cepat beli..

10 benda best yang ada dalam ETS Business Class,


TV LCD xnak bagi korang boring .


Selamat datang ke ETS Business Class. Yang penting paksu duta dia……panassssss!!!!.



Ruang seat yang lebih selesa dan luas.


Reading light.


Makanan percuma disajikan (menu ikut paksu nak bagi ok tak boleh demand dan hanya untuk perjalanan jarak jauh sahaja ya tuan puan). Yang dekat-dekat dapat welcome drink saja itu pun perjalanan KL-Ipoh harap jelas dan terang jangan kata paksu salah lagi maklumat hahaha!!.

Power soket pada setiap seat memang kerlasss

1. Seat single, selesa dan ruang yang lebih luas.
2. Seat boleh pusing/laras mengikut arah perjalanan bebas.
3. Punya TV LCD di setiap kerusi (boleh tengok movie, maklumat berkenaaan ets, mendengar lagu dan boleh order makanan dengan lebih pantas.
4. Power soket ada di setiap seat (kerlasss).
5. Hanya punya untuk 36 seat dan boleh muatkan 36 passengers (lebih privasy tanpa ada gangguan makhluk halus ).
6. Welcome drink/meal percuma disajikan (itu paling vasss).
7. Wifi percuma.
8. Onboard System
9. Amenity Kit.
10. Sebab paksu yang kerja tren tu nanti bersama kawan-kawan yang sangat awesome dan gorgeos!!!! (Ini sebab paling meletopssss kenapa korang perlu cuba ETS Business Class).

Jom korang pakat ramai-ramai hebahkan dan bawak mak, abah, kakak, abang, pakcik, makcik, atuk nenek, sedara mara, sahabat, kawan membawang naik tren ETS2 dan kita rasai pengalaman bercuti dengan keretapi yang baru ni…..kompem korang semua PUASSSS!

Sumber: FB Redzuan Abd Manaf