Indonesia cukup terkenal dengan pulau-pulau yang indah terutamanya yang terletak di Nusa Tenggara Timur. Salah satunya adalah Pulau Sumba!

Merupakan salah satu pulau yang terletak di bahagian selatan Indonesia ini sangat terkenal dengan keindahan alam, adat istiadat serta budayanya.

Berkesempatan bercuti ke pulau yang cukup eksotik ini, Roslina Ghani berkongsi itinerari dan juga info penting buat yang ingin menjejakkan kaki ke sini.

Selain menikmati keindahan pulau yang indah ini, Roslina dan keluarga juga sempat layan sunset dan sunrise sepanjang berada selama 5 hari di sini!

Ikuti perkongsiannya:

Liburan raya, 5d4n – Pulau Sumba, Exotic Place

Itinerary for Sumba family trip

Meeting Point

Bandara Wakaibubak Tambolaka, Sumba Barat

Pukul :

Kepulangan

Bandara Waingapu, Sumba Timur

Pukul 06.00 ( Pesawat paling Pagi)

Day 1

– Dijemput di Bandara

– Sunset di Lendongara hill

Day 2

– Sarapan

IKLAN

– Rumah Budaya Tambolaka

– Danau Weekuri

– Pantai Mandorak

– Bandungan Waikelo Sawah

– Makan Siang

– Menuju Sumba Barat

– Kampung Adat Praijing

– Air Terjun Lampopu

– Kepenginapan di Hotel Elim

Day 3

– Sunrise Bukit Warinding

IKLAN

– Sarapan di Hotel

– Savana Puru Cambera

– Air Terjun Tanggedu dan bekal makan siang

– Sunset Pantai Walakiri

– Seafood Dinner di Pantai Walakiri

– Singgah Toko Eiger di Kota

– Kembali ke penginapan

Day 4

– Sarapan di Hotel

– Air Terjun Waimarang

– Makan Siang (nasi padang)

– Sunset Bukit Piarakuku

IKLAN

– Singgah Toko Eiger di Kota

– Kembali ke penginapan

Day 5

– Check out Pagi Menuju Bandara

Catatan

Itin disesuaikan kondisi dan cuaca hasil kerjasama dan diskusi dengan driver

Tour Guide merangkap photographer : Bang Hans Hendra ; tel : +62 818-0896-1179

IG : seahans.lens

Tips:

  1. Trip start dari Barat Sumba , balik ke Timur Sumba

Flight Pergi : Bali – Tambolaka, Flight balik : Waingapu – Bali

  1. Flight Bali – Tambolaka ambik NamAir , tiba pagi di Tambolaka ada masa bole jelajah bahagian barat Sumba, sy tiba agak lewat di Tambolaka, flight wings air lewat 5 jam , abis plan for the day
  2. Jangan risau tentang makanan halal, tour guide akan pastikan pergi ke kedai muslim
  3. Hampir setiap hari ada aktiviti mandi manda, jadi pakaian mandi uruskan siap2
  4. Air mmg kurang di Sumba, jadi masuk toilet bayar agak mahal, sediakan uang kecil
  5. Di air terjun Tanggedu, dari parking ke air terjun area , kena trekking dlm 30 min..jalan landai tapi masa sy pegi panas,, so ada ojek bole hantarkan . pegi balik Rp50,000. Lepas tu ada tangga nak turun ke air terjun
  6. Di air terjun Waimarang, trekking sikit 30minit, turun ok, naik lelah jugak..hehehe.. tapi view mmg super. Air terjun ni wajib pergi ye.. kena pulak ada pro photographer.. puhh ..fuh cantik2 gambar

8. Julai – Oct kemarau di Sumba, bukit2 bertukar warna coklat, Jan & Feb musim hujan, so bukit2 hijau mata memandang

9. Enjoy aje, abg hans the tour guide is dedicated photographer yang super ohsem. Pakai baju cerah2 supaya nampak cun dalam gamba.

10. Dari hotel ke tempat2 wisata tu memang jauh2, selalu keluar pagi dari hotel then balik hotel malam.

11. Public transport saya tak pasti.. sbb saya dah ambik package siap2. Servis dari tour guide dan driver mmg berbaloi sangat2, sgt2 membantu, sabar melayan karenah anak2 saya dan palin utama gambar cantik2. Saya sgt rekemen tour guide merangkap photographer ni.

12. Ini my personal view, nothing to do with marketing. Please contact him directly for the package price

Kredit: Roslina Ghani